Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.28. 15:42

Csak hátrányunk lenne a génmódosított növényekből

<p>Nyíregyháza - Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programról szólva Ángyán József a MAGOSZ tájékoztatón hangsúlyozta, az ország fejlesztésére 7 évre meghatározott 14 milliárd forintból alig-alig van forrás a vidéken gazdálkodók megerősítéséhez.</p>

– Bevallottan az időközi polgármesterválasztási kampány részét képezi az a gazdafórum, amelyet a MAGOSZ szervezett pénteken 18 órára Balkányba, s amelynek meghívott vendége Ángyán József professzor, országgyűlési képviselő, aki a genetikailag módosított (GM) növények termesztésével kapcsolatos ügyek hazai jelentéstevője a parlamentben – vezette be a délután közösen tartott nyíregyházi sajtótájékoztatójukat Budai Gyula a MAGOSZ szövetségi igazgatója.

– Az ötpárti egyetértéssel 2006-ban meghozott moratóriumnak – mely szerint hazánknak nem fűződik érdeke a GM növények beengedéséhez, s ezért jelenleg is bűncselekményt követ el az, aki ilyen növényeket termel – a parlament általi meghosszabbítása a tét. Minden bizonnyal meg is hosszabbítja az országgyűlés, hiszen mindannyiunk érdeke (környezetvédelmi-, élemiszerbiztonsági-, és nem utolsó sorban gazdasági szempontból egyaránt),hogy ilyen szempontból (is) tiszta maradjon Magyarország – fejezte ki reményét Ángyán József. A professzor hozzátette: minden – kőkemény anyagi érdekektől vezérelt – állítással ellentétben semmilyen gazdasági előnye nincs Magyarországon a GM jelenleg ismert GM növények termesztésének.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programról szólva Ángyán József hangsúlyozta, az ország fejlesztésére 7 évre meghatározott mintegy 14 ezer milliárd forintból alig-alig van forrás a vidéken gazdálkodók megerősítéséhez, Mivel a pályázati jogcímek és minimális feltételek úgy lettek meghatározva, hogy a magyar agrárgazdaság 714 ezer szereplőjének több, mint 90 százaléka még a pályázás lehetőségéhez sem jut hozzá, miközben a kormány klientúrájának kedvező 5 jogcím mögé (Az EU kínálta 45 lehetségesből) a pénzek 40 százalékát csoportosították, a gazdákat képviselő politikusok el kívánják érni, hogy a parlamentben újra tárgyalják a forrás leosztást.
- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!