Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.04. 17:36

Búcsú az IC-professzoroktól - fórum a Nyíregyházi Főiskolán

<p>Nyíregyháza - A felsőoktatás aktuális kérdéseiről tartottak fórumot kedden a Nyíregyházi Főiskolán. Elhangzott: hiába mennek százával kommunikáció, média szakra, ha mérnökökre lenne szükség a régióban. <dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/B_cs__az_IC_professzorokt_l___f_rum_a_Ny_re/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Búcsú az IC-professzoroktól - fórum a Nyíregyházi Főiskolán 2008. 03. 04." /></a></dia></p>

Dr. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztériumfelsőoktatásért felelős szakállamtitkára a hallgatóktól és dolgozóktól érkezett kérdésekre reagálva elmondta: fontos, hogy az egyetemek, főiskolák piacképes, keresett szakokat indítsanak a jövőben, erre akár többletkapacitást is fordíthatnak. A felvételinél egyértelműen eldől, milyen képzésre van igény a fiatalok részéről, ám ennek összhangban kell lennie a piac elvárásaival is. Hiába mennek százával bölcsész vagy média, kommunikáció szakra, ha mérnökökre vagy más szakemberekre lenne szükség a régióban. A naprakész tudás, a jó kommunikációs készség és az idegen nyelvtudás elengedhetetlen a boldoguláshoz.

14801

– Megszűnnek az „IC-professzorok”, a tananyagok és az oktatók is minősítést kapnak. Cél a minőségi, piacképes felsőoktatás, a lehetőség ajtaja pedig mindenki előtt nyitva áll, aki tanulni szeretne – hangsúlyozta a szakállamtitkár. Szó esett még a tandíj előnyeiről hátrányairól, az esélyegyenlőség kérdéséről és a diákhitel változásairól is.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik