Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.27. 12:20

Postánkból: Lesből mérnek, büntetnek

<p>Az „Útfelújítás” KRESZ tábla helyett – a 36-os (Tiszavasvári) út mentén szinte teljes hosszban – kipakolt, maximális 60 km sebességre korlátozó táblák sora kiváló lehetőséget teremt a mindennapos büntetésre!</p>

Kiszámoltam, hogy – egy millió kilométerrel a hátam mögött – körülbelül háromezerszer kellett megküzdenem ezen útszakasszal. Sírva, nevetve, hóátfúvásokon, ködben, esőben, „behunyt szemmel” is végigmentem rajta,

Polgárig és vissza. A kamionokkal teli hatalmas forgalom ellenére szerettem ezt az utat, mert Budapestről, Dunántúlról hazafele tartva már otthon melegére gondoltam és csak bő fél óra volt hátra. Mostanában nem szeretem.

A „reform” szele ide is elért. Megindult a pénzbehajtás. A főútvonal száraz, napos időjárás mellett – biztosan állítom–, hogy a normál közutakra vonatkozó szabályok mellett (max. 90 km/ó) járható, de most jó időben is csak 60 km/ó sebességgel lehetne rajta haladni, mert mérnek!

A Nyíregyházától északra és keletre eső települések (Nyírtelek, Rakamaz, szabolcsi rész, Tokaj térsége) lakóinak közelebb és gyorsabb lenne a 36-os utat használni a budapesti utazáshoz, mint Nyíregyházán keresztül átmenve elérni az M3 autópályát.

A 36-os főútvonalon a forgalom a pálya átadásával minimálisra esett vissza. Hétköznap is hébe-hóba járnak rajta autók, kamion mint a fehér holló (nagycserkeszi árusok ennek lehet, hogy kevésbé örülnek).

Korábban nem volt olyan nap, hogy – az ország egyik legveszélyesebb útjai között tartották számon – súlyos személyi sérüléssel járó baleset ne szerepeljen a hírekben. Érdekes, az M3 autópálya átadása után itt semmi!

A rend őrei most aztán megfogják azt a sok notórius 60 km/ó sebességet túllépő gyorshajtót! Indokolatlannak, és az „eső után köpönyeg” szindrómának tartom az egészet. Inkább azokat a „tradicionális” traktorokat, munkagépeket kellene figyelmeztetni, akik évek óta a felhordott sárkocsonyával, főként ősszel balesetveszélyes körülményeket teremtenek a 36-os út széltében-hosszában.

Természetesen egyet értek a száguldozó balfékek és a közlekedési morált súlyosan megsértő autóvezetők megregulázásával, de mindenáron nem kellene heccelni a mostanában amúgy sem vidám népi közhangulatot, több tízezer forintos pénzbírság kilátásba helyezésével kombináltan.
Hadas Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!