Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.20. 19:47

KM vita Kölcsében

<p>Kölcse - Az oktatás ügye, az intézmény összevonások, és fejlesztési elképzelések köré összpontosult a KM Vita Kölcsében. <dia width="850" height="630" alt="KM vita Kölcsében 2007.12.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/KM_vita_K_lcs_ben_2007_12_20_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="KM vita Kölcsében 2007.12.20." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-KMVita-%20Kolcse_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

19:26: Ombodi Károly a Kölcsey Ferenc ÁMK igazgatója arról beszélt, hogy az idei tanév kezdetén bevezetett megszorító intézkedés milyen változásokhoz vezetett. Elmondta az állami támogatás relatíve csökkent, a pedagógóusok kötelező óraszám emelése miatt kevesebb tanárra van szükség, és 2000-2007 között 40-40 fővel csökkent a gyermeklétszám.
A fenntartó önkormányzatnak tehát lépnie kellett, ezért döntöttek az összevonás mellett.

19:11: Fecske Lászlóné vezető óvodapedagógus (Fülesd) elmondta: 2005-től egy szakképzett óvónő, egy dajka, egy óvodavezető dolgozik az intézményben. 2006-ban újjáépült az óvoda, így mind a tárgyi, mind a személyi feltételek adottak a sikeres munkához. Probléma az elkövetkezendő években várható, mivel a településen kevés gyermek születik, évről-évre csökken a gyermeklétszám.

18:53: Juhász Andrásné (Sonkád) vezető óvodapedagógus elmondta: a tárgyi és személyi feltételek rendben vannak az intézményben, a 25 férőhelyes óvoda 36 gyermeknek jelenti második otthonát. Az ÁMK tagintézményében két óvónő és egy dajka dolgozik, saját pedagógiai programjukkal jól illeszkednek a helyi igényekhez.

18:14: Sira Gyuláné vezető óvodapedagógus (Kölcse) elsőként arról szólt, hogy az idei tanév kezdetén bevezetett megszorító intézkedés hogyan befolyásolta a szakmai munkát. Mint mondta: a pénzügyi nehézségek miatt 1 csoporttal kevesebbet indított az óvoda, a munka nehéz, a körülmények nagyon megváltoztak.

Minden évben adott a 60-65 fős gyermeklétszám-utánpótlás, az intézmény maximális kihasználtsággal működik.

17:00: A művelődési házban közel félszázan hallgatják érdeklődéssel a meghívottak válaszait. A fórumot Koncz Nóra, a KM újságírója vezeti.

Jelen vannak:

Sira Gáborné Tóth Zsuzsanna, polgármester
Ombodi Károly, a Kölcsey Ferenc ÁMK igazgatója
Sira Gyuláné vezető óvodapedagógus (Kölcse)
Juhász Andrásné vezető óvodapedagógus (Sonkád)
Fecske Lászlóné vezető óvodapedagógus (Fülesd)
Nyirán Tibor, a fehérgyarmati kistérség közoktatási referense
Jáger Gyöngyi, a Szülői Munkaközösség elnöke
Máté Katalin, a Diákönkormányzat elnöke

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!