Sport

2019.03.18. 10:26

Gurítani és tarolni Debrecenben

Debrecen - Véget ért a debreceni Oláh Gábor utcai tekecsarnok felújítása, korszerűsítése.

Debrecen - Véget ért a debreceni Oláh Gábor utcai tekecsarnok felújítása, korszerűsítése.

Átfogó modernizáción esett át a debreceni Oláh Gábor Utcai Sportcentrumban található tekecsarnok. A 41 éve épült, 2012 óta Rigó Dezső egykori megyei tekeszövetségi elnök, szakosztályvezető nevét viselő létesítményben először végeztek nagyobb felújítást. A november közepén kezdődött munkák során 30 millió forintból mind a hat tekepályát lecserélték.

Európai színvonalon

Budai Árpád, a Hajdú-Bihar Megyei és Debreceni Tekézők Szövetségének elnöke a részletekről elmondta: a beruházáshoz szükséges pénz egyik felét a debreceni önkormányzat, a másik felét az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította.

– A jelenlegi nemzetközi előírásoknak megfelelő, korszerű pályatesteket alakítottak ki. Emellett modernizálták a bábuk, a golyók mozgatására szolgáló mechanikai és automatikai rendszert, megújították a világítást, a fűtést, valamint kifestettek. Az ország hasonló 4 tekecsarnokával szemben a debrecenihez 160 férőhelyes nézőtér is tartozik – fejtette ki az elnök.

További fejlesztések

Budai Árpád szerint a további előrelépés érdekében a közeljövőben egyebek mellett még korszerűbb automatikára, modernebb eredményjelzőkre, jobb hangszigetelésre, tartalék alkatrészekre, valamint új bábukra is szükség lenne. Ezekre még 16 millió forintot kellene költeni, mely összeg megszerzésére van esély – tette hozzá reménykedve az elnök.

A felújítás befejezése óta edzések és hazai versenyek zajlanak a tekecsarnokban. A 12 igazolt játékossal rendelkező debreceni tekecsapat jelenleg az országos bajnokság másodosztályában szerepel. A városi bajnokságban 12 csapat vesz részt, ezekben körülbelül 60-an játszanak rendszeresen.

A tervek között szerepel az önálló női bajnokság elindítása és az utánpótlás erősítése is. Ugyanakkor a mostanában Debrecenbe települő nagy cégek között szponzorokat keresnek.

A Hajdú-Bihar Megyei és Debreceni Tekézők Szövetségének elnöke abban bízik, hogy a korszerű körülményeknek köszönhetően ismét egyre többen kapnak majd kedvet a teke kipróbálásához, és néhány év múlva legalább olyan népszerűvé válik az a sport, mint a hasonló bowling.

Komoly múlttal rendelkezik

A tekesport Debrecenben 1942-ben indult el, amikor a vagongyár a Vágóhíd utcán egy olyan tekecsarnokot épített, amelyet a Tiszántúl legmodernebb sportcsarnokának tartottak. A nemzeti bajnokságban szereplő debreceni tekecsapat a II. világháborút követően, 1948-ban és 1949-ben az ország legjobbja lett. Akkoriban még az osztrák tekeválogatott is ellátogatott ide. Az 1980-as évek közepén első osztályú férfi és szuper osztályú női tekecsapat működött Debrecenben.

OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!