Sport

2019.01.25. 16:32

Lelkileg is több lett a mozgás által

Debrecen - A debreceni blogger célja, hogy másokkal is megszerettesse az egészséges életmódot.

Debrecen - A debreceni blogger célja, hogy másokkal is megszerettesse az egészséges életmódot.

Gökler Krisztina „zabkásakirálynőként” lett ismert ország- és világszerte néhány évvel ezelőtt, amikor az amerikai BuzzFeed beválogatta Instagram-oldalát a világ 16 legjobb, egészséges életmódot népszerűsítő fotós mikroblogja közé. A debreceni lánynak akkor mintegy négyezres, ma pedig már több mint negyvenezres „követőtábora” lett a népszerű képmegosztó portálon. Sikere azóta is töretlen, tavaly például ő érdemelte ki a Cosmopolitan Blogger Awards berkein belül Az Év Fitness Bloggere díjat.

Felelősséggel jár

Kriszti eleinte egyáltalán nem gondolta, hogy idáig eljuthat, ám már évek óta tudatosan kezeli az Instagram-oldalát. – Elég hamar érzékeltem, milyen nagy súlya lehet annak, amit mondok és mutatok, hiszen nagyon sok fiatal lány követ tanácsért és motivációért, így igyekszem folyamatosan képezni magam és a lehető legjobb tudásom szerint segíteni nekik – árulta el. – Eleinte többnyire azért kerestek meg az emberek, mert le akartak fogyni, ma azonban már egyre többen kérnek tőlem tanácsot hormonális jellegű kérdésekben és az edzéssel kapcsolatosan is – tette hozzá. Nem ismeretlen terep számára a kilókkal való harc, hiszen ő maga is „kövér lányként” élt, tizenhat évesen döntött úgy, hogy ezen változtat. – Volt egy nagyon közeli jó barátom, akivel megszakadt a kapcsolatunk, és úgy éreztem, valamivel ki kell töltenem a hiánya miatt keletkezett űrt. Ekkor jött az edzés, és ekkor kezdtem el magamat beleásni a táplálkozásba is, mert úgy éreztem, változtatnom kell, tizenöt kilogrammot fogytam. Akkor még nem gondoltam, hogy ez nemcsak a külsőmet, de a belsőmet is teljesen pozitív irányba tereli.

Fő a fokozatosság

A debreceni lány azonban „nemcsak” lefogyott, hanem erején túl is teljesített. Két éven keresztül versenyzett bikini fitness kategóriában, s ez nagyon meghatározó időszaknak bizonyult az életében. – Testileg-lelkileg nagyon nehéz volt, hiszen rengeteg munkával és lemondással járt, ugyanakkor nagyon sok olyat tanultam magamról az úton, amit lehet, sosem tapasztaltam volna meg enélkül. Így nagyon hálás vagyok, hogy ennyiszer színpadra állhattam itthon és külföldön egyaránt – emlékezett vissza.

Elmondta, a sokáig tartó egyoldalú és megvonáson alapuló diéta megviseli a szervezetet, legfőképpen az anyagcserét és a hormonrendszert. Így fontosnak tartja, hogy egy diéta után csak lassan és fokozatosan álljunk vissza a normál, hétköznapi étrendünkhöz, hogy ne érezze magát sokkolva a szervezetünk, és újra alkalmazkodni tudjon a többi ételhez és a nagyobb mennyiségekhez. Hangsúlyozta, emellett érdemes folyamatosan, néhány havonta ellenőriztetni a labor­értékeket is vérvétellel.

A jó közérzet a cél

Kriszti nem tagadja, jelenleg rajta is van némi felesleg. – Egy része tudatosan jött fel a kilóknak, hiszen a versenysúly nem egy tartható állapot, egy része pedig a versenydiéták után belassult anyagcserémnek és néhány hormonális jellegű problémának volt a következménye. Azóta viszont tudatosan odafigyelek az étrendemre, ennek köszönhetően sokat javultak a hormonjaim, és a fogyás is beindult. A célom most nem egy versenyközeli állapot, sokkal inkább egy hétköznapokban is fenntartható „arany középút” – mondta.

Kriszti jelenleg heti négy-öt alkalommal edz, ha ideje engedi, hiszen ennyi mozgás mellett érzi magát a legjobban. A táplálkozása leginkább növényi alapú; úgy véli, számára ez a jövőben is fenntartható út. Alapvetően változatosan étkezik, nem von meg magától semmit, de figyel a mértéktartásra. A jövőben szeretne kialakítani egy olyan élhető életmódot, amiben már nem egy verseny, a fogyás vagy egyéb cél vezérli, hanem egyszerűen az, hogy jól érezze magát a bőrében: edzhessen és segíthessen másoknak is abban, hogy megszeressék az egészséges életmódot.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!