Sport

2017.11.20. 14:59

Továbbadnák a kézilabdás hagyományokat

Debrecen - Bartalos Béla szerint egy kapusnak döntő szerepe van abban, milyen végeredmény lesz az adott meccsen.

Debrecen - Bartalos Béla szerint egy kapusnak döntő szerepe van abban, milyen végeredmény lesz az adott meccsen.

Debrecenben idén már második alkalommal rendezik meg a kézilabda kapusedzői konferenciát, melynek apropóján hétfőn sajtótájékoztatót tartottak a DESOK Csarnokban. A kétnapos program során többek között Sugár Tímea, Hoffmann László, illetve az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) részéről a cseh Michal Barda osztja meg tapasztalatait az érdeklődőkkel.

Híres tanítványok

– A hálóőrök helyzete nem irigylésre méltó, hiszen a mérkőzések végkimenetele hatvan-hetven százalékban rajtuk múlik – jelentette ki Bartalos Béla. – Meg kell találniuk az összhangot a védelemmel, ez alapfeltétel. Tíz évvel ezelőtt tértem vissza Magyarországra, azzal a céllal, hogy kapusokkal foglalkozzak. Büszkeséggel tölt el, hogy a válogatottban szereplő Janurik Kinga, Bíró Blanka, Székely Márton, Borbély Ádám, valamint Bartucz László útját hosszú időn keresztül egyengethettem. Úgy gondolom, a magyar csapatok nem igazán bíznak a honi kapuvédőkben. Az is bosszant, hogy a kapusedző a meccsek alatt nem ülhet le a kispadra, ezt a szabályt érdemes lenne módosítani. Egy trénernek bizalmi viszonyt kell kialakítania a „cerberussal”, ha ez nincs meg, felesleges erőltetni az együttműködést – hívta fel a figyelmet a korábbi szenzációs játékos.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen klasszisokkal ülhetek egy asztalnál. Komoly értékekkel rendelkezünk, amelyeket tovább kell adnunk a jövő generációjának. A régi hagyományok mellett az új technológiákat és módszereket is muszáj alkalmaznunk – fogalmazott Györfi János, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja.

Kovács Péter szerint a kapusképzés önálló terület. A nemzeti együttessel 1986-ban világbajnoki címet szerző egykori átlövő megjegyezte, az EHF-től rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a cívisvárosi konferenciával kapcsolatban. Kovács rávilágított arra, hogy az eseményen a különböző nemzetekre jellemző filozófiákat tudják megvizsgálni, illetve bemutatni.

HBN-BÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!