Sport

2017.10.21. 10:01

Időskorban is, de okosan!

Debrecen - A kor előrehaladtával is ajánlatos sportolni, de nagyon körültekintően.

Debrecen - A kor előrehaladtával is ajánlatos sportolni, de nagyon körültekintően.

A FINA 2017-es Elit és a Masters Vizes Világbajnokság apropóján hívta fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága még szeptemberben arra, hogy ugyan az idősebb korosztály számára is fontos a sport, viszont sokkal nagyobb körültekintést és egészségügyi kontrollt igényel. Nélkülözhetetlen a rendszeres orvosi ellenőrzés, mivel az időskori sport kapcsán az adott személy állapota fogja meghatározni, milyen terhelésnek lehet kitenni a szervezetet. Éltesebb korban szigorúbban be kell tartani azokat az egészségügyi szabályokat, amelyeket a fiatalabbak általában könnyebben átlépnek. A „határok feszegetésének” esetleges következményeit a fiatalabb szervezet gyakrabban komolyabb következmények nélkül jól kompenzálja, mint az idősebb sporttársaké.

Más, mint fiatalon

„Mindenkinek, aki ebben a korosztályban sportolni kezd, vagy csak folytatja az addigi aktív életet tudnia kell, hogy a kor előrehaladtával nő a koszorúér- és agyi érbetegségek kockázata, gyakoribbak már a társult betegségek, mint például a magas vérnyomás, a szervezetünk már kevesebbet visel el, mint a fiataloké”– hívja fel a figyelmet a szakember, aki mindemellett azt mondja, hogy a rendszeres és mértékkel végzett mozgás nagyon fontos.

– ,,A heti ötszöri, fél- egy órás dinamikus mozgást javaslom, ami olyan mértékű, hogy a maximális teljesítményünknél mért pulzusszám 65-70 százalékán végezzük azt. A mozgás intenzitása a gyakorlat számára legegyszerűbben a mozgás alatt mért pulzusszámmal jellemezhető, ezt megadhatjuk az életkorból számított maximális érték százalékában. Leegyszerűsített képlet: 220-ból kivonjuk az években számolt életkort. Ha valaki számára 60 százalékos intenzitás javasolt és 70 éves, akkor a 150-nek 60 százaléka lesz a testedzés alatt javasolt pulzusszám, vagyis 90/perc. Ezt biztosíthatja a könnyű kocogás, az úszás, a biciklizés, a túrázás, de hasznos a jóga, vagy bármilyen személyi edző vagy oktató által ellenőrzött edzésforma. Fontos, hogy az edzést ne túl magas pulzusszámon végezzük, de mindenkinek magának is éreznie kell, mit bír. Természetesen a fanatikus sportolókkal szemben nehezen tudunk orvosi érvekkel fellépni, mivel ezek a sportolók maguk ismerik önmaguk szervezetét és korlátaikat. Az állóképességi sportok, mint a maratoni futás és kerékpározás, vagy a triatlon még egy rendszeresen aktívan sportoló fiatal szervezetnek is jelentős megterhelést jelent, így különösen egy idősebb szervezetnek nem ajánlott. A rendszeres orvosi kontroll jelentősen csökkentheti bármilyen sporttevékenység terheléséből adódó vészhelyzetének kockázatát” – tanácsolja dr. Zima Endre egyetemi docens, az MKT vezetőségi tagja.

HBN


Mielőtt hozzákezdenénk

  • Fontos a körültekintő állapotfelmérés célzott vizsgálatok elvégzésével. Ezek a következőkre terjednek ki: – meglévő, vagy eddig nem diagnosztizált krónikus betegségek, kardiovaszkuláris betegségre utaló panaszok, az egyes szervrendszerek állapota, rendszeresen szedett gyógyszerek figyelembe vétele, kognitív képességek vizsgálata, mozgásfunkciók vizsgálata.
  • Figyeljünk arra, hogy a szívverésünk, a légzésünk ne legyen túl szapora!
  • Ügyeljünk az ásványi anyagok, a magnézium, nátrium, kálium folyamatos pótlására!
  • Hirtelen mellkasi fájdalom, légszomj, szapora pulzus esetén azonnal kérjünk segítséget!
  • Nagy melegben lehetőleg csak reggel, vagy este végezzünk a szabadban testmozgást, az extrém meleg könnyen észrevétlenül is túlterheli a szervezetünket.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!