Sport

2015.12.05. 17:58

"Amibe belekezdtem, minden jól sült el!"

Debrecen - A kick-box élő legendája Tumbász József, Tumbi, Magyarország első profi világbajnoka bejutott a K-1 Japánban megrendezett fináléjába is, amit magyar versenyző azóta sem szárnyalt túl.

Debrecen - A kick-box élő legendája Tumbász József, Tumbi, Magyarország első profi világbajnoka bejutott a K-1 Japánban megrendezett fináléjába is, amit magyar versenyző azóta sem szárnyalt túl.

De volt ő már minden! Filmszínész, autóversenyző, vadász, pilóta. Koronglövészetben, lovaglásban és bowlingban is kipróbálta magát, s nem vallott kudarcot. Jelenleg a tenisz és a mountain bike a fő szenvedélye. Megkerestük, hogy megtudjuk, mi történt vele az elmúlt években, hogyan érzi magát a bőrében.

Bevállalósnak kell lenni

Boldogan élek, van három szép, egészséges gyermekem - kezdte Tumbi, a fenegyerek. – Milyen egy napom? Reggel elviszem a gyereket az iskolába, aztán benézek az irodába, ellenőrzöm, minden rendben van-e. A vagyonvédelmi cégem olajozottan működik, ‚96 óta beállt már a vállalkozás, olyan emberekkel dolgozom, akikben megbízom, én csak irányítom a tevékenységüket.

Ezután lemegyek edzeni. Hutai Lacival szoktam iskolázni, de futást és biciklizést is beiktatok a programba. Minden nap edzek, napi egy és négy óra között van a penzum, ahogy az időm engedi. Számomra a hosszabb távú futás vagy kerékpározás sem monoton tevékenység, elvagyok a gondolataimmal, vagy saját magammal versenyzek. Nagyon szeretem a terepbiciklizést, s hogy nehezítsem a dolgokat, azon a területen, ahol vadászom, van egy keményen emelkedő, kilenc és fél kilométeres szakasz, ez igazán embert próbáló. Na, amíg ott felmegyek, az komoly fizikai és lelki próbatétel. Amikor leérek, olykor azt szoktam mondani: „Na, próbáljuk meg még egyszer!”

Nagyon sok minden érdekel, s ha már kipróbáltam és megtetszett, akkor teljes odaadással csinálom. Így szerettem bele a repülésbe is, ami fantasztikus érzés, a kötelékrepülés pedig a magasiskolája. A tökéletes repülőgép-vezetés alapkövetelmény, fegyelemre, nagyfokú koncentrálására van szükség. 20-30 percnél többet nem is szoktunk egyhuzamban gyakorolni, annyira kifárad az ember a folyamatos összpontosításban. A kötelékrepülés külön műfaj, bevállalósnak kell lenni, amikor egy-két méterre vagy a másik géptől, nem gondolhatsz arra, hogy bajod lehet. Mindhárom gyerek repült már velem, a legkisebb is addig hisztizett, amíg fel nem vittem magammal. Tizenöt percet voltunk fent, amikor leértünk, fülig ért a szája!

A vadászat örök szerelem számomra, míg a bowling egyszerű bulinak indult, aztán idővel egy szuperligás csapatban találtam magam.

Rövidesen 53 éves leszek, eddig mindenből jól jöttem ki, amibe belekezdtem, minden jól sült el.

Volt egy időszak az életemben, amikor elhanyagoltam a mozgást, kevesebbet edzettem (haverok, buli, Paripa csárda), ez nagyjából másfél-két évig tartott. Ebben az időszakban játszott a Loki a Bajnokok Ligájában, s a barátaimmal, Sándor Tomival, Kerekes Zsombival együtt néztünk meccseket, persze, sörözéssel összekötve. Fel is ment a súlyom 90-92 kilogrammra, nem éreztem magam jó kondiban. Most újra 80-82 körül vagyok, kedd, csütörtök, vasárnap fix a tenisz, most ez a kedvenc mozgás.

Tiszta apja!

Az életem középpontjában a családom áll. A három éves Laura igazi lány, kedves, aranyos, tündér – tiszta apja! (nevet) A fiam, Krisztián tizenegy éves, vadóc, eleven srác. A nagylányom, Gabriella már 23 éves, rendőrtiszti főiskolára jár.

Főként nyugalomra és meghittségre vágyom. Kerek a világ, jó az életem, a munkámmal elégedett vagyok, nincs más vágyam, minthogy minden maradjon így! Ennél rosszabb sose legyen!

HBN – Kovács Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!