Sport

2015.08.28. 11:55

Cselgáncs-vb - Csősz Imre az IJF ellenőre Asztanában

Asztana, 2015. augusztus 28., péntek (MTI) - Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Csősz Imre a nemzetközi szövetség (IJF) ellenőreként tevékenykedik az asztanai cselgáncs-világbajnokságon.

Asztana, 2015. augusztus 28., péntek (MTI) - Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Csősz Imre a nemzetközi szövetség (IJF) ellenőreként tevékenykedik az asztanai cselgáncs-világbajnokságon.

"Marius Vizer úr, az IJF elnöke kért fel tavasszal a feladatra, ebben a szerepkörben én vagyok az egyetlen magyar a világszövetségnél. Júniusban a budapesti GP-n kezdtem, aztán Ulánbátorban folytattam, most pedig itt vagyok a vb-n" - mondta a 46 éves, korábbi nehézsúlyú világklasszis. "A feladatköröm rendkívül szerteágazó, ahogy mondtam nemrég a többieknek, lassan sepregetni is fogok. Komolyra fordítva a szót, mindennap felügyeljük kollégáimmal a versenyzők érkezését, a csarnok berendezését - például hogy ne legyenek sérülésveszélyes részek -, ellenőrzöm a dzsúdósok ki- és bevonulását, vízzel való ellátását, a meccseik előtt mi sorakoztatjuk fel őket, és így tovább."

Az 1995-ben Európa-bajnok dzsúdós elmesélte, hogy az IJF múlt heti döntése értelmében a kazahsztáni vb-n a bírók helyett már a komisszárok figyelmeztetik azokat az edzőket, akik nemcsak az "állj" vezényszó után, hanem a küzdelem közben is utasításokat adnak vagy reklamálnak. Az első figyelmeztetésnél kilyukasztják a nyakukban lógó akkreditációs kártyát, a második lyuk pedig azt jelenti, hogy onnantól a vb végéig már csak a nézőtérről követhetik az eseményeket.

"Tegnap egy ukrán és egy izraeli edzőt vezettem ki, utóbbi már nem is jöhet vissza a tatamikhoz" - tette hozzá.

Az aktív dzsúdósként tapasztalt és a jelenlegi körülmények közötti különbségről Csősz Imre azt mondta, a tévéközvetítések miatt jelentősen felgyorsult a versenyek tempója, most például ha valaki nem jelenik meg a meccsére 30 másodpercig, akkor kizárják.

Ami a folytatást illeti, a debreceni Csősz - aki a 2005-ös ottani csapat Eb egyik főszervezője volt - azt mondta, a világbajnokság után lesz egy megbeszélés, amelyen várhatóan kiderül, hogy az IJF-vezetőség kikkel kíván együtt dolgozni az olimpiáig.

"Fárasztó, de tetszik ez a megbízatás, mert jó a csapatunk, megvan a humor is, ez jobb is így, mintha valaki fapofával járkál egész nap" - fűzte hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!