Sport

2015.03.20. 11:48

Szépen helytálltak vívóink a nemzetközi páston

Debrecen - Biztató eredményeket értek el a szófiai világkupán a debreceni párbajtőrözők.

Debrecen - Biztató eredményeket értek el a szófiai világkupán a debreceni párbajtőrözők.Az elmúlt hétvégén a DHSE-PMD vívóegyesület négy párbajtőrözője a Szófiában megrendezett szatellit világkupán képviselte a várost. A női mezőnyben Mihály Kata kiemelkedő eredményt ért el, második helyen zárta a versenyt. A férfiaknál Serra Bendegúz tizenhatodik helyen végzett, ami szintén nagyszerű teljesítmény, tekintve, hogy tíz éve nem szerepelt nemzetközi megmérettetésen, és csak a későbbi ezüstérmes Carlo Rota tudta megállítani. Testvére, Serra Solt a tizenhat közé kerülésért kapott ki, míg Aranyos Gergő, aki először vett részt világkupán, a főtábláért maradt alul.

– Reménykedtem benne, hogy dobogós helyen végzek, ám a vívásomhoz és a mezőnyhöz képest az első hely is meglehetett volna. A döntőben egy elég szoros asszóban kaptam ki, végülis annak örülök, hogy jól bírtam, látszik, hogy jó úton haladunk – fogalmazott Mihály Kata, akinek a szófiai megmérettetés felkészülési verseny volt a budapesti Grand Prix-re. – Szerintem a bulgáriai erőpróba segítette a felkészülést, találtunk néhány dolgot, amin lehet csiszolni. Bizakodó vagyok a Grand Prix-szel kapcsolatban, igaz, hogy közel van egymáshoz a két verseny, de szerencsére nem érzem magam fáradtnak.

– Örömvívás volt számomra a világkupa, amikor felálltam a pástra, elragadott a hév és ugyanolyan rajongás volt bennem, mint egy kisgyerekben, aki most vív először versenyen – kezdte beszámolóját Serra Bendegúz. –Annak ellenére, hogy távol voltam a nemzetközi pástoktól, számomra is meglepő módon könnyedén adogattam a találatokat. Összehasonlítva a tíz évvel ezelőtti énemmel sokkal taktikusabban, stratégiailag jobban felépített meccseket vívtam. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy edzőként rengeteg tapasztalatot szereztem, és a mostani versenyen is kívülről néztem a vívásomat – értékelt Bendegúz, aki a világranglista 17. helyezettjét, Francisco Limardot is legyőzte. – Kétszer kerültünk össze, először a selejtezők során, ahol nagyon megvert, emiatt el is voltam keseredve, amikor a harminckettőbe jutásért ismét vele kellett vívnom. Rájöttem, hogy vesztenivalója csak neki lehet, kielemeztük a selejtezők során produkált vívásait, és a stratégia, amit kitaláltunk, sikeresen bevált – mondta Bendegúz, aki legközelebb Splitben versenyez egy hasonló erőpróbán.

– Közrejátszott a szereplésemben, hogy sajnos nem tudtam annyi időt fordítani az edzésre, mint amennyit szerettem volna, az edzőm meglátása szerint az oxigénhiányos állapot miatt kaphattam ki, ami végülis az edzetlenség számlájára írható. Nagyon sajnálom, hogy így alakult a verseny, mert igaz, hogy kemény volt a mezőny, ám mégis többet vártam magamtól, különösen úgy, hogy a bolgárt, akitől kikaptam, korábban már sikerült megverni – nyilatkozott Serra Solt, aki a huszonharmadik helyen végzett. – A MEFOB lesz a következő versenyem, ahová címvédőként érkezem. Szeretném magasra tenni a lécet, és idén is a dobogó legfelső fokára állni. Érdemes tanulni a szófiai útból, a MEFOB-ra már edzettebb leszek, mert az eddigitől teljesen eltérő edzésprogramot állítottam össze.

– Ez volt az első világkupám, természetesen nagyon nagy élmény volt. A felkészülésemmel elégedett vagyok, de a verseny végéhez közeledve fejben nem voltam ott annyira, stresszeltem is, tehát a jövőre nézve ezt kell korrigálni –mondta Aranyos Gergő, aki legközelebb a MEFOB-on szeretne helytállni.

Mihály Kata, és Zavoda Dóra ezen a hétvégén ugyancsak egy rangos versenyen, a budapesti Grand Prix-en képviselik a DHSE-PMD Vívó Klubot.

HBN-VL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!