Sport

2014.10.11. 15:12

Amit a román-magyar előtt tudni érdemes

Szombaton az ősi rivális Románia otthonában szerepel a magyar nemzeti tizenegy. A balulsült észak-írek elleni bemutatkozás után kötelező lenne javítani, a továbbjutási reményeink életben tartása miatt.

Szombaton az ősi rivális Románia otthonában szerepel a magyar nemzeti tizenegy. A balulsült észak-írek elleni bemutatkozás után kötelező lenne javítani, a továbbjutási reményeink életben tartása miatt.

• A szombati lesz a két válogatott 24. hivatalos „randevúja•.  Az örökmérleg magyar fölényt sejtet, de ha jobban elmerülünk a számokban, kiderül, hogy 1999 óta nem sok babér termett a mieinknek. Legutóbb 1958-ban fektette két vállra Magyarország idegenben keleti szomszédainkat. Tovább rontja az összképet az a tény, hogy a legutóbbi 3 romániai túránk során még gólt sem tudtunk szerezni.

Dárdai Pál szövetségi kapitányi debütálásakor keresve sem találhatott volna nagyobb kihívást. Az utóbbi időben felemás képet mutat kapitányaink első mérkőzése. Bozsik Péter, Várhidi Péter és Erwin Koeman sikerrel vette az első akadályt, míg Egervári Sándor és Pintér Attila megbuktak a vizsgán. Tétmérkőzéseket tekintve a számadatok kevésbé hízelgőek, hiszen három vereség, illetve egy pontosztoszkodás mellett csupán Várhidi vezette sikerre a magyar csapatot. Csábi József megbízott kapitányként száz százalékos mérleget produkált, bár a hibátlan teljesítményt egy meccsen produkálta.

• A mérkőzés helyszínéül a minden igényt kielégítő bukaresti Nemzeti Aréna szolgál. Az ultramodern létesítmény 2011-ben nyitotta meg kapuit, az építkezés összköltsége 234 millió euróra rúgott. 2012-ben itt rendezték meg az Európa Liga fináléját. A lelátókon teltház esetén valamivel több mint ötvenötezer szurkoló foglalhat helyet.

• A Transfermarkt adatai szerint a két keret összértéke között majd kétszeres a differencia, míg a magyar válogatott bő kerete közel 34 millió euróra becsülik, addig ősi riválisunkét 68 millióra taksálják. A legértékesebb labdarúgónk a Dinamo Moszkva támadója Dzsudzsák Balázs, akinek értéke 10 millióra rúg, a románoknál a középső védő Vlad Chiriches birtokolja a legdrágább játékos titulust 11 millió euróval.

• Mindkét oldalon akadnak hiányzók. Dárdai Pál szövetségi kapitány nem számíthat a Salzburg elsőszámú hálóőrére Gulácsi Péterre, akinek gyanús anyajegyet távolítanak el a hátáról. Számunkra üdvözítő, hogy a románok gólgyárosa Ciprian Marica eltiltás miatt nem léphet pályára. Marica a tavaly szeptemberi 3-0-ra végződő összecsapáson Guzmics hibáját kihasználva már a második percben megszerezte a vezetést, sőt a görögök elleni EB-selejtezőn is ő bizonyult a nyerőembernek.

[poll id="801"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!