Hirdetés

2024.04.09. 22:50

Sok embernek segíthetsz plazmaadással!

A plazmaadás fontosságát tudatosítja a BioLife Plazma Hungary Kft. az új kampányában.

PR cikk

Így veszik le a vérplazmát a felajánlóktól

Forrás: BioLife

Öt emberből négy nagy valószínűséggel kerül olyan élethelyzetbe, amely során plazmaalapú terápiára szorul, ugyanis a plazmaalapú készítményeket olyan területeken is használják, amelyek bárkit érinthetnek, pl. égési és egyéb baleseti sérülések kezelése vagy műtétek során. A mindennapi életben történhetnek balesetek, még önhibánkon kívül és a legnagyobb gondosság esetén is – gondoljunk egy közlekedési balesetre. A 2022-es év folyamán összesen 14 748 baleset történt a magyar utakon*, a munkabalesetek száma ugyanebben az évben pedig 21 273 volt*. Gyorsan és váratlanul előállhat egy ilyen helyzet, amikor szükségünk van plazmából készült készítményre, mint például fibrinragasztóra egy seb lezárásához.

Számos betegség esetében az emberi vérplazmából készült terápia jelenti az egyetlen hatékony kezelési módot (pl. hemofília, elsődleges immunhiányos betegség). A vérplazmát nem lehet mesterségesen előállítani, annak kizárólagos forrását az önkéntes donorok jelentik.

A BioLife új kampányában emlékezetes videótartalmakkal és a kampány támogatására létrehozott tájékoztató weboldallal hívja fel a figyelmet a plazmaadás fontosságára. A weboldal címe: www.plazmapower.hu.

A plazma mint életelixír

A vérplazma a vér 55%-át teszi ki, folyékony, sárgás színű folyadék. A plazma több mint 120 különböző típusú fehérjét tartalmaz, és ezek közül több alapvető szerepet lát el olyan létfontosságú folyamatokban, mint a véralvadás vagy az immunválasz. Egyes betegségeknél a beteg szervezete nem képes ezeket a fehérjéket a kellő mennyiségben előállítani, így azokat külső forrásból, egészséges emberek vérplazmájából készült gyógyszerekkel kell pótolni. Erre a kezelésre az életük végéig szükségük van, viszont a kezelés segítségével éppen olyan teljes és aktív életet élhetnek, mint az egészséges társaik.

A vérplazma vizsgálata
Forrás: BioLife

Hogyan adhatsz plazmát?

Plazmát jó felszerelt, biztonságos plazmaadó központokban lehet adni. A BioLife 10 központot működtet Magyarországon, nyolc különböző városban. Plazmaadáskor csak a vérplazma – a vér folyékony összetevője – kerül levételre, a vörös és fehér vérsejtek, valamint a vérlemezkék visszakerülnek a donor szervezetébe Ez az eljárás, amely plazmaferezisként is ismert, évtizedek óta létezik és messzemenően biztonságos. Mivel a szervezet pár nap alatt pótolja az eltávolított fehérjéket, így évente akár 45 alkalommal is lehetséges a plazmaadás. A teljes eljárás szakmai felügyelet mellett történik, a donorok 45-60 percig kényelmesen fekszenek egy erre a célra kialakított ún. donorágyon, így a plazmaadásra a legtöbben relaxációként tekintenek. 

Forrás: BioLife

Plazmát 18 és 60 éves kor között egészséges emberek adhatnak. A részletes egészségügyi és egyéb feltételekről a plazmaközpontokban adnak felvilágosítást, de telefonon is lehet érdeklődni.

Segíthetsz másokon, teljes biztonságban

Sok donort motivál az, hogy a plazmaadásával segít jobbá tenni a rászorulók életét. Mindezt a legnagyobb biztonságban teszik, mivel a donorok egészsége a legfontosabb a BioLife számára, ezért minden donor rendszeres orvosi vizsgálaton vesz részt. Mivel a plazmaadás több időt vesz igénybe, mint a véradás, a plazmaadók minden donáció alkalmával költségtérítésben részesülnek.

Hol tudsz plazmát adni?

A kampány weboldalán (www.plazmapower.hu) és a www.teddmegmost.hu oldalon egyaránt megtalálható a BioLife 10 plazmaközpontjának elérhetősége. A központjainkban barátságos és biztonságos körülmények várnak - keresd fel a hozzád legközelebb lévő központot, légy te is plazmaadó!

Forrás:
* KSH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában