Hirdetés

2022.08.05. 12:29

Családtervezés: mit tehetünk, ha nem jön össze a baba?

A babatervezés minden pár életében az egyik legizgalmasabb mérföldkő, hiszen ennek elhatározása jelenti azt, hogy készen állnak egy saját család megalapítására. Ám az elhatározás után maga a fogantatás nem mindig olyan egyszerű, mint gondolnánk.

A szakértők egy évnyi sikertelen próbálkozás után szokták javasolni a termékenységi kivizsgálást, ahol a pár mindkét tagjának egészségét érdemes minden szempontból felmérni. Ezekre a procedúrákra pedig nemcsak fizikailag, lelkileg is fontos felkészülni, hiszen nagy próbatételt jelent a párkapcsolat fenntartásának szempontjából is.

Teherbeesési nehézségek, meddőség

Napjainkban a meddőség sajnálatos módon szinte már népbetegségnek számít, akárcsak a stressz vagy a rákos megbetegedések. Ennek számos genetikai és környezeti oka lehet, amelyre a legtöbb esetben létezik valamilyen megoldás. 

Ha valamilyen problémát sejtünk a háttérben, először érdemes egy teljes kivizsgáláson részt venni. Így fény derülhet arra, hogy az esetleges meddőség mögött szervi rendellenesség vagy éppen a felborult hormonháztartásunk áll. De ne feledjük: a teherbeesés folyamata rendkívül összetett, számos külső és belső tényező befolyásolja. Természetesen lehetséges első próbálkozásra is a siker, de a párok többségének mégis jó néhány hónap szükségeltetik a fogantatáshoz.

Nem kell egyből termékenységi problémának hinnünk, ha nem sikerül a várva várt teherbeesés egy-két hónapon belül. Vizsgálatok és becslések szerint a hormonháztartás szempontjából egészséges nők körében a teherbeesés esélye egy menstruációs ciklusban mindössze 20-30 százalék. Gyakori, hogy a próbálkozást követő akár hat hónapon belül sem történik meg a fogantatás, így tényleg nem kell rögtön aggodalmaskodnunk. 

A teherbeesés esélyei függnek:

  • az egészségi állapotunktól, 
  • az életkorunktól, 
  • az életmódunktól, 
  • különböző gyógyszerek szedésétől, 
  • betegségeinktől, 
  • korábbi műtétektől, 
  • az együttléteink gyakoriságától, időzítésétől, 
  • partnerünk termékenységétől.

Meddőség: mit tehetünk, ha nem jön össze a baba?

Ha a meddőség oka valamilyen alapbetegség – például cukorbetegség, fertőzés vagy endometriózis –, akkor természetesen először azt szükséges kezelni. Ha azonban nem alapbetegség áll a gyermekáldás elmaradása mögött, olyankor jöhet szóba a lombikprogram vagy a mesterséges megtermékenyítés.

A meddőségi kivizsgálás során ajánlott, hogy a pár mindkét tagja találkozzon genetikussal, aki az esetleges öröklött problémák feltárásában és kezelésében tud tanácsokkal, valamint esetleges kezelési javaslatokkal szolgálni. Ezen kívül egy pszichológus is sokat segíthet a manapság sokszor fennálló pszichikai gátak feloldásában. Összességében elmondható, hogy az esetek közel 90 százalékában sikerül valamilyen módszerrel segíteni a meddő párok helyzetén. Ez pedig igencsak biztató arány! 

Családi támogatások és meddőség 

A családalapítás gondolata általában sokkal egyszerűbb, mint maga a fogantatás. Ebből pedig sajnos adódhatnak olyan anyagi kötelezettségeink is, amelyekkel korábban nem számoltunk. 

Hazánkban óriási népszerűségnek örvend például a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amely egy vissza nem térítendő állami támogatás. Ez 2015 július 1-től segíti a családokat az ingatlanvásárlásban: új lakás vásárláshoz vagy építéshez, valamint használt lakás vásárláshoz vagy bővítéshez is fel lehet használni .   

A CSOK kedvezménynek három fajtája van: 

  • CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény): a támogatott személy a velük együtt lakó, már meglévő gyermek után veheti fel
  • MCSOK (Megelőlegezett Családi Otthonteremtési kedvezmény): a támogatott személyek a vállalt gyermek után vehetik fel
  • CSOK+MCSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény és Megelőlegezett Családi Otthonteremtési Kedvezmény): a támogatott személyek a már meglévő és vállalt gyermek után vehetik fel.

Ez a támogatás – habár hosszú távú elköteleződéssel jár – sokak számára rendkívül kedvező, hatalmas segítséget nyújthat az álomingatlan megvásárlásában. Amennyiben azonban a gyermekvállalás a tervezett időpontra nem vagy csak részben sikerül, a támogatást vissza kell fizetni, és a késedelmi kamattal is számolni kell. A visszafizetés pontos összegéről, üteméről, valamint kedvezményezettjeinek kilétéről minden esetben egyedi elbírálást követően a kormányhivatal dönt.

Egyszóval, ha valamilyen okból kifolyólag hosszú évek megpróbáltatásai után ténylegesen nem sikerül a gyermekáldás, és nem szeretnénk az örökbefogadás lehetőségével sem élni, számolnunk kell azzal, hogy – habár meddőségi papírok és igazolások felmutatásával nyerhetünk némi időt vagy éppen a kamatok részben vagy egészében elengedését – a segítségül kapott, megelőlegezett CSOK összegét is vissza kell fizetnünk. A gyermektervezés során ez a szempont eltörpülhet, mégsem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert jelentős anyagi terhet róhat a párokra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában