Hirdetés

2022.07.08. 10:33

Egyedülálló fejlesztés a hulladékkezelésben

A régió meghatározó veszélyeshulladék-kezelő cége, a debreceni Kristály-99 Kft. az idei év első felében sikeresen pályázott egy innovatív eljárás megvalósítására irányuló Európai Uniós pályázaton (GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00056).

Forrás: Kristály-99 Kft.

A cég 2006. év végén nyitotta meg Debrecen egyik legkorszerűbb hulladékkezelő telepét, ahol komplett hulladékkezelő rendszereket és technológiákat valósított meg. A telephelyen többek között foglalkoznak újrahasznosítható nem veszélyes hulladékok (pl. műanyagok, papír) válogatásával, darálásával, kórházi veszélyes hulladékok sterilizálásával, valamint a nagy víztartalmú hulladékok vákuum technológiával történő víztelenítésével.

A most induló projekt célja, hogy a legáltalánosabb és az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló hulladékcsoportban (szénhidrogénekkel szennyezett folyékony, iszapszerű hulladékok) olyan új, gazdaságos és fenntartható megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek innovatív módon fejleszthetik ezen hulladékok kezelését.

A technológia alapjául egy, a cég által már évek óta üzemeltetett berendezés, a vákuumbepárló szolgál, amelynek a fejlesztés során kiszélesítik a hulladékkezelési spektrumát, és így olyan hulladékok kezelésre lesz alkalmas, amelyekre ma még nem lehet üzemszerűen használni (pl. festékes folyadékok, gyógyszergyári hulladékok). Az újítás végeredményeként a jelenlegi viszonyokhoz képest az ilyen módon kezelhető hulladékok fajtája 33 százalékkal megnő, illetve a technológiába bekerülő kezelendő hulladék 20 százaléka kerül hasznosításra, szemben a jelenlegi 0 százalékkal.

Erről a speciális eljárásról és innovatív technológiai megoldásról tartott tájékoztatót a cég partnereinek július 7-én. A rendezvényt megnyitotta Lévai Béla, a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Szakcsoportjának elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában