Szponzorált tartalom

2021.12.22. 10:23

Egydarabos anyagáramlás – Mikor jó és mikor nem jó döntés?

Minden cégvezető szeretné a lehető legtöbbet kihozni a saját vállalatából és mára sokféle lehetőség, eszköz áll rendelkezésére ennek megvalósításához. Na de ezek mindig, minden körülmények között működőképesek?

Az első kérdés: eszköz vagy szemléletmód?

 

Szükségszerűen minden módszerhez tartoznak eszközök, amelyek arra hivatottak, hogy alkalmazásukkal valódi változásokat érhessünk el. Mégsem javasolt ezeket egyesével, gondolkodás nélkül kiragadni a kontextusból, hiszen nagyon könnyen szem elől téveszthetjük a valódi célt.

 

Itt van például az egydarabos anyagáramlás, mint az egyik legalapvetőbb lean fejlesztési elv, mégsem mindig ez a legcélravezetőbb választás. 

 

Milyen előnyökkel jár az egydarabos anyagáramlás?

 

Az egydarabos anyagáramlás rengeteg előnnyel jár. Ha mindig csak egyetlen terméket továbbítunk, akkor megszűnnek a sorozathibák, amelyek hatására a selejtarány jelentős mértékben csökken. 

 

Rövidebbé teszi az átfutási időt és lehetőséget kínál az azonnali minőségi visszajelzésre. Az egydarabos anyagáramlással csökkeni fog a gyártásközi készletek mérete, továbbá kisebb munkafelületre, átadási felületre, valamint tárolóeszközökre lesz szükség a munkafolyamat során. Ezeknek a hatásoknak köszönhetően csökkennek a veszteségeink, és javulni fognak az eredményeink. 

 

Valóban célszerű mindig egyenként adogatni a termékeket a munkafolyamaton belül?

 

Ha szolgalelkűen alkalmazzuk a lean eszközöket - anélkül, hogy végiggondolnánk, hogyan segítenek minket hozzá céljaink eléréséhez - könnyedén súlyosbíthatunk a helyzetünkön. Egyáltalán nem biztos például, hogy egy adott cég adott folyamatának esetében az egydarabos anyagáramlás a legmegfelelőbb megoldás. 

 

Szerencsére a LEI lean projektet vezető szakértők mindig segítenek abban, hogy meglássuk a fák mögött az erdőt, és megértsük saját, egyedi helyzetünket. A fenti kérdésre a válasz röviden: nem, nem mindig célszerű egyenként adogatni a termékeket a munkafolyamaton belül.


Lássuk, hogy miért!

 

A nagyon alacsony megmunkálási idejű (ciklus idejű) műveletek esetén érdemes megvizsgálni a műveleti idő és az alkatrész továbbításához szükséges idő egymáshoz való viszonyát. Amennyiben közel annyi ideig tart megmunkálni egy alkatrészt, mint a szomszédos műveletnek továbbítani azt, akkor kifejezetten hasznos kisebb egységekbe, úgynevezett batch-ekbe összefogni a termékeket. Ilyen lehet például egy pár másodperces manuális forrasztási művelet, vagy laborkörnyezetben a pipettázás. Ezekben az esetekben érdemes nem egyesével, hanem egységenként – akár tálcákban, speciális tartókban – továbbítani az alkatrészeket. Így ráadásul kisebb időveszteséggel számolhatunk ahhoz képest, mintha olyan tárolóeszközt használnánk, amelynél a ki-, és bepakolás egyaránt szükséges. 

 

Természetesen a túl sok alkatrész egyszerre történő továbbításával előidézzük a cikk elején említett veszteségeket, így fontos a megfelelő mennyiség meghatározása. A lehető legjobb végeredmény elérése érdekében végezz időméréseket, értsd meg a saját problémád és igazítsd ahhoz a lean eszközöket, ahogyan egy jó szabó is személyre szabja az általa készített öltönyöket!


(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában