szponzorált tartalom

2021.11.13. 09:00

Mitől olyan finom a sült szalonna?

Ki ne szeretné a sült húsokat? Mennyei íz, isteni illat, ropogós falatok. Ugyanez igaz a sült szalonnákra is, melyek a magyar konyha különleges ételei: pörc, tepertő, sült császár. Mitől olyan finomak?

A szalonnákról röviden: mit kell róluk tudni?

A szalonna a sertés zsírszövete, melyet az állat feldolgozásakor lefejtenek róla. Kisütve finom zsírt kapunk belőle, de a szalonna fogyasztható abálva, főve vagy füstölve is.

Többféle létezik belőlük, attól függően, a sertés mely testrészéből nyerjük. Vannak húsosabbak is köztük, ilyen például a kolozsvári vagy a császárszalonna.

Leginkább hidegen, kenyérrel falatozva fogyasztjuk a szalonnákat, de főzéshez-sütéshez is kiváló alapanyagok, ételízesítők lehetnek. A magyar konyha elmaradhatatlan kellékei, szinte nincs is magyar étel nélkülük. Gondoljunk csak a lecsóra vagy a lebbencslevesre, mely kenyérszalonnával az igazi!

Manapság nem számítanak divatos ételnek, a reformkonyhában nincs helyük magas zsírtartalmuk miatt, de ettől még nagyon finomak és sokan kedvelik őket.

Melyik a legnépszerűbb szalonna?

Az egyik legismertebb minden bizonnyal a császárszalonna, mely a sertés oldalából készül. A külföldi bacon teljesen megegyezik vele, csak itthon másképp hívjuk. Talán az amerikai reggelikből ismert ham and eggs miatt vált olyan népszerűvé: mi, magyarok is szívesen fogyasztjuk ilyen változatban.

A császárszalonnát először sós vízben főzik meg, majd speciális módon füstölik. Így kerül a boltok polcaira, ahol megvásárolhatjuk, s készíthetünk belőle szendvicset, de akár húst is göngyölíthetünk belé.

A főzésen-füstölésen kívül van azonban másféle elkészítési módja is: sütni is lehet. A sült császárszalonna az egyik legfinomabb csemege: tepsiben, bő zsírban, hagymával együtt kisütve valóban császári étel!

A sült szalonnák titka: most kiderül, miért olyan finomak

A szalonnasütés során olyan anyagok reagálnak egymással, melyek ténylegesen elkábítanak minket, az illat hatására azonnal megéhezünk. Ezért tűnnek olyan finomnak a sült szalonnák, az ok tehát a Maillard-reakcióként ismert jelenség, melynek során barna kéreg keletkezik a sülő terméken. Aki csak teheti, ezért sütöget otthon, esetünkben szalonnát: így készül a pörc is.

Ha nincs lehetőségünk a konyhában elkészíteni a sült szalonnát, meg is vehetjük készen, de akár házhoz is rendelhetjük. Ráadásul a KolbászPosta.hu webáruházban olyan különlegességekre is bukkanhatunk, mint a Kométa kemencés sült császárszalonna vagy a Rosetta Porchetta. A húst a kíméletes pácolás, a kemencében sütés és a bükkfán való füstölés teszi porhanyóssá, aromában gazdaggá.

Havonta váltakozó akció keretében akár nagyker áron is hozzájuthatunk e speciális termékekhez, melyek nem kaphatók akárhol!

A sült szalonna azonnal ehető, hidegen kenyérrel és vöröshagymával az igazi. Sokak szerint sör dukál mellé, de ha reggelire esszük, akkor inkább teával fogyasszuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában