szponzorált tartalom

2021.10.07. 11:46

2021 nagy év volt a kriptopénzek számára. De mi lesz a folytatás?

Fotó: kriptomat.io/hu

Láttuk, hogy a Bitcoin új történelmi csúcsot ért el az árfolyamában, a szabályozási tárgyalások nagy hatással lehetnek az iparágra, és a nagyvállalatok egyre több intézményi befektetést kaptak, ami a Litecoin árfolyamára is hatással volt. Mindeközben az emberek érdeklődése a kriptovaluta iránt idén az egekbe szökött: nemcsak a befektetők körében, hanem a populáris kultúrában is forró téma, hála mindenkinek, az olyan régi befektetőktől kezdve, mint Elon Musk, egészen a Facebookon szereplő középiskolás srácig.

Az iparág azonban még csak gyerekcipőben jár, és folyamatosan fejlődik. Nehéz megjósolni, hogy hosszú távon merre tartanak a dolgok, de az elkövetkező hónapokban a szakértők a szabályozástól a kriptopénzek intézményi elfogadásáig terjedő témákat követik, hogy megpróbálják jobban megérteni a piacot.

A kriptopénzek szabályozása

Várhatóan folytatódnak a kriptopénzek szabályozásáról szóló beszélgetések. A törvényhozók Washingtonban és világszerte próbálják kitalálni, hogyan lehetne olyan törvényeket és irányelveket alkotni, amelyek biztonságosabbá teszik a kriptopénzeket a befektetők számára.

„A szabályozás valószínűleg az egyik legnagyobb túlnyúlás a kriptoiparban globálisan” – mondja Jeffrey Wang, az Amber Group, egy kanadai székhelyű kriptopénzügyi cég Amerikáért felelős vezetője. „Nagyon örülnénk az egyértelmű szabályozásnak.”

Kína szeptemberben bejelentette, hogy minden kriptopénz tranzakció illegális az országban, ami gyakorlatilag fékezi a kriptovalutával kapcsolatos tevékenységeket a kínai határokon belül. Az Egyesült Államokban kevésbé egyértelműek a dolgok. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke nemrég azt mondta, hogy „nem áll szándékában” betiltani a kriptopénzeket az Egyesült Államokban, míg Gary Gensler, a Biztonsági és Tőzsdefelügyelet elnöke következetesen nyilatkozott mind saját ügynökségének, mind a Commodity Futures Trading Commission szerepéről az iparág ellenőrzésében.

Mit jelenthet az új szabályozás a befektetők számára

A közelmúltban javasolt jogszabály megkönnyítheti az IRS számára az adóelkerülési esetek felderítését a kriptovalutákkal kapcsolatban, bár a befektetőknek már most is nyilvántartást kell vezetniük a kriptoeszközökön keletkezett tőkenyereségről vagy veszteségről. Az új szabályok azonban megkönnyíthetik a befektetők számára a kriptotranzakciók megfelelő bejelentését is.

„Ez azért van, mert ha a törvényjavaslatot elfogadják, a tőzsdéknek 1099-B adóformanyomtatványokat kell majd kiadniuk a befektetőknek a költségalapra vonatkozó információkkal” – mondta nemrég Shehan Chandrasekera, CPA, a CoinTracker.io, egy kriptoadó-szoftvercég adóstratégiáért felelős vezetője. „Ez jelentősen csökkenteni fogja a kriptoadó-bevallási terheket.”

A szabályozási bejelentések az amúgy is volatilis piacokon is befolyásolhatják a kriptopénzek árfolyamát. A piaci volatilitás miatt a befektetési szakértők azt javasolják, hogy a kriptopénz-befektetéseket a teljes portfólió kevesebb mint 5%-ánál tartsuk, és soha ne fektessünk be semmit, amit nem vagyunk hajlandóak elveszíteni.

Végső soron sok szakértő úgy véli, hogy a szabályozás jót tesz az iparágnak. „Az ésszerű szabályozás mindenki számára győzelem” – mondja Ben Weiss, a CoinFlip, egy kriptopénz-vásárlási platform és kripto ATM hálózat vezérigazgatója és társalapítója. „Nagyobb bizalmat ad az embereknek a kriptó iránt, de szerintem ez olyasmi, amire időt kell szánnunk, és jól kell csinálnunk.”

A kriptopénz jövője

Lehet spekulálni arról, hogy a kriptopénz milyen értéket képviselhet a befektetők számára az elkövetkező hónapokban és években (és sokan fogják is), de a valóság az, hogy még mindig egy új és spekulatív befektetésről van szó, amelynek nincs sok előzménye, amelyre előrejelzéseket lehet alapozni. Nem számít, hogy egy adott szakértő mit gondol vagy mond, senki sem tudja igazán. Ezért fontos, hogy csak annyit fektessünk be, amennyit hajlandóak vagyunk elveszíteni, és a hosszú távú vagyonépítéshez ragaszkodjunk a hagyományosabb befektetésekhez.

Tartsa kicsiben a befektetéseit, és soha ne helyezze a kripto befektetéseket más pénzügyi célok, például a nyugdíjra való megtakarítás és a magas kamatozású adósságok törlesztése fölé, hiszen ez ugyanolyan, mint a tőzsde sokat nyerhet és sokat veszíthet. Bár itt mérhetően kevesebb a kockázat érezhetően sokat ugrál a piac és naponta akár egy kisebb vagyonnal is lehet több a portfóliónkban és lehet kevesebb is annyival egyaránt, ezt vegyük figyelembe és ennek megfelelően cselekedjünk egy megfontolt felnőtt módjára.

(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában