Hirdetés

2021.08.03. 13:03

Hőszivattyús vagy kondenzációs szárítógépet vegyünk?

Mint minden vásárlás alkalmával, ebben az esetben is több különféle szempont alapján választunk: a szárítógép megvétele előtt is át kell gondolnunk, hogy milyen típusút szeretnénk.

Fotó: illusztráció / Pixabay

Vannak, akik márkahűek és minőségpártiak, ők inkább a hatékonyságra mennek és a Whirlpool, a Bosch vagy az Electrolux márkájú szárítógépeket részesítik előnyben, emellett vannak, akik az energiafogyasztást veszik elsődleges szempontnak.

Azt is szem előtt kell tartani, mielőtt választunk, hogy hová szeretnénk helyezni a szárítógépet. A mérete a legfontosabb, hiszen hiába veszünk nagyobb fajtát, ha nem tudjuk hová helyezni, vagy veszünk túl kicsit, holott meglenne a helye és mindamellett elég sokat mosunk nap mint nap. Különböző árban, energiaosztályban, kivitelben (elöl- vagy felültöltős, bár a felültöltős szárítógépek kis helyet foglalnak, és ritkán fordulnak elő), kapacitásban (7-15kg) válogathatunk a szárítógépek között. Van, aki az éves fogyasztását is nézi vagy az egyéb tulajdonságait, mint például kijelzős vagy késleltetett indítási programmal rendelkezik.

A márkás szárítógépek sokkal drágábbak, minőségi alkatrészekből készülnek, a sorozatos tesztelésnek köszönhetően sokkal magasabb az élettartamuk és a forgalmazók sokkal hosszabb időre vállalnak garanciát értük.

A szárítógép egy olyan háztartási eszköz, mely viszonylag sokat fogyaszt, sokszor, akár kétszer annyit, mint egy mosógép. Emiatt fontos az energiaosztály és az éves fogyasztás. Az energiaosztály-besorolás határozza meg a szárítógép fogyasztását. Ez egyúttal környezetkímélő választási módszer is, melyet egyre több ember használ, hiszen magasabb besorolású terméknél kevesebbet fogyasztunk, ezáltal takarékoskodunk az energiával. Kezdve a „B” és „A” osztálytól egészen az „A+”, „A++”, „A+++” besorolásig találunk szárítógépeket. Annak is érdemes utánajárni, megéri-e magasabb energiaosztályú szárítógépbe beruházni, továbbá azt is, mennyi idő alatt térül meg az erre fordított kiadás.

A különálló szárítógépet (mert már léteznek szárító programmal rendelkező mosógépek is) általában a mosógépek mellé vagy közelébe helyezik. Léteznek speciális állványzatok is arra az esetre, ha nem tudjuk betenni a gépet a mosógép mellé és másképpen nem tudjuk megoldani az elhelyezését. Így hatalmas teret megspórolunk, elkerüljük a zsúfoltságot. Az elhelyezésnél 5-10 centiméteres térre van szükség a gép két oldalánál és hátul is a hő- és levegőáramlás biztosításának érdekében. Célszerű alagsorban vagy külön mosókonyhában tárolni ezeket a gépeket, hiszen nem csak helyet spórolunk a lakásban, de az esetleges zaj sem lesz zavaró működés közben.

Külsőre általában majdnem ugyanúgy néznek ki, mint egy mosógép. Mindegyiket ízléses külső és modern megjelenés jellemzi. Fontos, hogy a kapacitása vagyis teherbírása nagyjából kétszer akkora legyen, mint a mosógépünké. Érdemes előtte megnézni, milyen a mosógépünk maximális teherbírása.

A szárítógépeken számos különböző beállítás található. A szárítás hosszát és hőfokát mindegyik készüléken be tudjuk állítani, viszont sokkal egyszerűbb, ha az előre megadott programok közül választunk. A modernebb készülékek szenzorok segítségével dolgoznak, melynek előnye, hogy elkerülhetjük vele a túlszárítást, emellett energiát is spórolunk vele. A legtöbb készülékben megtalálhatók a különböző extra beállítások is, külön programok az érzékenyebb ruhákra, ágyneműkre, farmerekre, ingekre vagy fehérneműkre.

Működési elvüket illetően is többféle típusú létezik. A leggyakoribb a hőszivattyús, illetve a kondenzációs szárítógép. A kondenzációs elven működő szárítógépek az elektromos áram segítségével felmelegítik a levegőt, ezt engedik a nedves ruhák közé. A hőcserélő rendszer segítségével történik a folyamat, segít a nedvességnek kicsapódni a külső hideg levegő által keveredve. A nedvességet víz formájában gyűjti össze, majd ezt engedi a lefolyóba, ezek után ismételten felmelegíti a levegőt és visszajuttatja a ruhák közé egészen addig, míg azok teljesen meg nem száradnak. Általában olcsóbbak és működés közben halkabbak a hőszivattyús gépeknél.

A hőszivattyús szárítógépek esetében fontos megjegyezni, hogy ezek zárt rendszert alkotnak, tehát nincs szükség külső levegő bevonására. Minimális a hőveszteség, így sokkal alacsonyabb hőfokon tudnak működni és a fogyasztásuk is feleannyi, mint a kondenzációs szárítógépeknek. A vásárlási értékük magasabb, viszont alacsonyabb a fogyasztásuk és kíméletesebben bánnak a ruhákkal.

Nincs arra pontos válasz, hogy melyik típusút érdemes megvásárolni, hiszen mindig az az optimálisabb választás, amely minden igényünknek megfelel.

(hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában