Hirdetés

2021.06.22. 13:01

Ha új fűnyíróra van szükséged…

Egy korszerű fűnyíróval öröm és boldogság a pázsit rendezése. Összegyűjtöttük azokat a szempontokat és tudnivalókat, amelyek segíthetnek a megfelelő gép kiválasztásában.

Fotó: Pixabay

Mindenekelőtt el kell döntenünk, hogy milyen típusú készülékre van szükségünk; a klasszikus elektromos és benzines készülékek mellett figyelmet érdemelnek az akkumulátoros változatok is. Érdemes tisztában lenni a különböző fűnyíró gépek előnyeivel és hátrányiaval.

Az elektromos fűnyírók ma is roppant népszerű választásnak bizonyulnak, különösen kisebb és közepes alapterületű kertek és udvarok esetén. Amennyiben a közelben rendelkezésünkre áll áramforrás, az elektromos fűnyíró ésszerű választás lehet, hiszen olcsó és csak minimális karbantartást igényel. Az elektromos hajtásnak köszönhetően relatív csendesek, és esetükben még benzinnel sem kell vacakolnunk. A legtöbb elektromos fűnyíró súlya 8 és 15 kg közé esik, ennek köszönhetően a mozgatásuk sem jelent kihívást, akár egy nagyobbacska gyermek is könnyűszerrel használhatja őket. A legfőbb hátrányukat maga az áramvezető kábel jelenti, ami kétségkívül akadályoz bennünket a szabad mozgásban, különösen abban az esetben, ha sok tereptárggyal kell megküzdenünk.

Az elektromos fűnyírók egyik legfontosabb tulajdonsága a motorteljesítmény. A wattban kifejezett mértékegység valójában a motor erejét mutatja. Minél magasabb ez az érték, a készülék annál könnyebben boldogul a megerősödött fűszálakkal. 800 W alatti gép csak abban az esetben ajánlott, ha kisebb területen végzünk fűnyírást, illetve gondozott, vékonyszálú pázsittal van dolgunk. Nagyobb udvar, illetve vegyes növényzetű terület esetén inkább 1300W feletti teljesítményre lehet szükség. Persze felvetődik a kérdés, hogy ilyen esetben biztosan jó választást jelent-e az elektromos készülék, vagy érdemes inkább benzinesre szavazni.

A benzines fűnyírók abban az esetben jelentenek tökéletes megoldást, ha nagyobb területet kell gondoznunk, ráadásul gazosabb területekkel is meg kell birkóznunk. Ha ilyen gépet használunk, nem fog akadályozni bennünket a tekeredő áramvezető kábel, és attól sem kell tartani, hogy az erősebb szálak túl nagy kihívást jelentenek. A benzines fűnyírók robusztusabb kivitelben készülnek, a motor önsúlya miatt egy ilyen gép nehezebb, így a mozgatása is nagyobb erőkifejtést követel. Hacsak nem választunk „önjáró” változatot, számolnunk kell ezzel a tulajdonsággal. Az önjáró gépek mozgatása sokkal könnyebb, hiszen a kerekek lassú forgása viszi előre a gépet, ami nagy segítség nagy terület esetén, különösen dombos területen.

A hátrányos tulajdonságok között meg kell említeni magát a benzinüzemű működést; használat előtt fel kell töltenünk a tartályt, illetve gondoskodnunk kell a megfelelő olaj használatáról is. Ráadásul a robbanómotor lényegesen hangosabb az elektromos változatoknál.

Nem mehetünk el szó nélkül az akkumulátoros fűnyírók mellett sem, amelyek nagyszerű szolgálatot tesznek, ha nem áll rendelkezésünkre elérhető áramforrás. A vezetéknélküliség nagyszerű szolgálatot tesz olyan területen, ahol sok tereptárgy nehezíti a munkánkat. Az akkus gépek legtöbb tulajdonsága az elektromos társaikéhoz hasonló; csendesek és könnyűek, gazos területek nyírására azonban egyáltalán nem alkalmasak.

A típus mellett sok más tulajdonságra is figyelmet kell fordítanunk. Fontos lehet a vágási szélesség; minél nagyobb a kések átmérője, annál gyorsabban végezhetünk, de ne felejtsük el, hogy a nagyobb gépek nehezebbek és a manőverezés is nehézkesebb velük. A vágási magasságot a jobb gépeken egyetlen mozdulattal, egy erre szolgáló karral tudjuk állítani. Alapfelszereltségnél ezt a négy kerék esetén a csavarhelyek áthelyezésével tudjuk megtenni.

Ha magasabb felszereltséggel rendelkező gépet szeretnénk választani, érdemes olyan gép mellett dönteni, ami mulcsozásra is képes. Ez esetben a levágott fű egy ideig a késházban kering, majd visszakerül a talajra, ahol trágyaként hasznosul.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában