Szponzorált tartalom

2020.12.23. 09:47

A 21. század szakembereit képzik a Berettyóújfalui Szakképzési Centrumban

Középiskolai ösztöndíjak, munkatapasztalat-szerzés színvonalas vállalatoknál, könnyű átjárás a képzési formák között. A szakképzés rendszere az utóbbi időszakban átalakult, szabályozása a felsőoktatáséhoz közelít, így rugalmasan tud igazodni a 21. század piaci igényeihez és kihívásaihoz. A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum iskolái nagyszerű lehetőséget biztosítanak mindazoknak, akik a digitális világ és az Ipar 4.0 kiváló szakembereivé szeretnének válni.

Forrás: Berettyóújfalui Szakképzési Centrum

(Borítóképünkön: Diákok gyakorlat közben a Berettyóújfalui SZC Bocskai István Szakképző Iskolájában)

A megújult szakképzés iskolatípusai

Az 5 éves technikumi képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Akik ezt a képzési formát választják, azok a közismereti tárgyakat a gimnáziumi óraszámmal megegyező mennyiségben tanulják, emellett pedig a választott szakmából középvezetői szintű tudást szereznek meg. Az első 2 év minden esetben ágazati alapoktatással kezdődik, így akik mégis inkább a szakképző iskolát (vagy gimnáziumot) választanák, azoknak adott a lehetőség a váltásra. A technikumi képzés érettségivel és technikusi vizsgával zárul, ez utóbbi egy emelt szintű érettséginek minősül, ami a szakirányú továbbképzés felvételi eljárásánál előnyben részesíti a jelentkezőket.

A szakképző iskolában a tanulmányok 1 éves ágazati alapoktatással kezdődnek, amit 2 éves duális képzés követ. A 3 éves képzést szakmai vizsga zárja, a képzés fókuszában teljes mértékben a szakmatanulás áll.

Ösztöndíjak a szakképzésben

A diákok mindkét képzési formában tanulmányi ösztöndíjban részesülnek. A technikumba járók 9. osztálytól akár 8.000 Ft/fő/hó összeget kaphatnak, utána pedig tanulmányi eredménytől függően akár 50.000 forint juttatásban is részesülhetnek. A szakképző iskola 9. osztályától akár 16.000 Ft/fő/hó járhat, utána pedig tanulmányi eredménytől függően ők is akár havi 50.000 forintot kaphatnak.

Sokrétű képzési kínálat megyeszerte

A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum 12 iskolája az egész megyét felölelve, összesen 9 településen várja a tanulni vágyó fiatalokat. A tanulóknak így nem kell naponta hosszú órákat ingázással tölteniük azért, hogy az érdeklődésükhöz közel álló, magas színvonalú szakmai képzésben részesülhessenek. Amennyiben valaki mégis nagyobb távolságból érkezne, azoknak minden esetben biztosított a kollégiumi ellátás lehetősége. Az intézmények felszereltsége kiváló, a gyakorlati órák modern tanműhelyekben zajlanak, a jól kialakított partnerviszonyoknak köszönhetően pedig elismert vállalatoknál szerezhetnek valós munkahelyi tapasztalatot a Centrum iskoláit választó diákok.

Az iskolák által kínált ágazatok és szakmák szerteágazóak, és bár kínálatban az intézmények eltérőek lehetnek, a szakmák sokszínűsége miatt a diákok könnyen megtalálhatják a nekik tetsző képzéseket. És hogy milyen szakmák közül válogathatnak a jelentkezők? A nagy hagyományokkal rendelkező szakmáktól a legmodernebbekig, legyen szó mentőtiszti képzésről, asztalos mesterségről, szoftverfejlesztő és -tesztelő képzésről vagy olyan modern szakmákról, mint amilyen az ipari informatikai technikus. Az összesen tanulható 44 szakmáról további információ a Centrum Facebook oldalán vagy weboldalán található.

A Centrum honlapja: http://www.berettyoujfaluiszc.hu/

Diákok gyakorlat közben a Berettyóújfalui SZC Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskolájában

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában