Izraeli–palesztin konfliktus

2024.04.11. 10:41

Az izraeli hadsereg műveletet indított a Gázai övezet közepén

Az izraeli–palesztin háború 188. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli harckocsizók a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisznál

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

Moszkva és Berlin önmérsékletre szólította fel a Közel-Kelet államait Teherán fenyegetésével kapcsolatban

Oroszország és Németország önmérsékletre szólította fel csütörtökön a közel-keleti országokat, köztük Iránt, miután a perzsa állam damaszkuszi konzulátusa elleni, Izraelnek tulajdonított légitámadás eszkalációval fenyeget a Gázai övezeti fegyveres konfliktus miatt amúgy is feszültséggel teli térségben.

Annalena Baerbock német külügyminiszter telefonon felhívta iráni hivatali kollégáját, Hoszein Amirabdollahiánt, és felszólította, hogy Teherán a feszültség további növekedésének elkerülése érdekében tanúsítson "maximális önmérsékletet", illetve ne rendeljen el közvetlen, "beláthatatlan következményekkel járó" válaszcsapást Izrael ellen.

"Senkinek sem engedhetjük, hogy még több olajat öntsön a tűzre. (...) A régió minden szereplőjét arra szólítjuk fel, hogy felelősségteljesen és visszafogottan cselekedjen" - idézte Baerbock újságíróknak az iráni tárcavezetőnek mondott szavait.

Oroszország viszont arra kérte állampolgárait, hogy halasszák el a Közel-Keletre, különösen Izraelbe, Libanonba vagy a palesztin területekre tervezett utazásukat. "Jelenleg nagyon fontos, hogy mindenki megőrizze visszafogottságát, hogy a helyzet ne vezessen a térség teljes destabilizációjához " - hangsúlyozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Mindeközben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy a zsidó állam felkészült a lehetséges iráni támadással kapcsolatos "minden biztonsági szükségletének kielégítésére, mind a védekezés, mind a támadás tekintetében", miközben azonban folytatja hadműveletét a Gázai övezetben.

Irán ENSZ-képviselete pedig szintén csütörtökön így fogalmazott: "Irán lemondhatott volna arról, hogy elégtételt vegyen ezen a gaz rezsimen, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítéli a támadást, és bíróság elé citálja az elkövetőket".

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter hivatalának közleménye szerint Irán válaszlépése jogos és szükségszerű, miután Izrael a damaszkuszi támadással megsértette a nemzetközi jogot és a bécsi egyezményeket, figyelmen kívül hagyta a személyek és a diplomáciai létesítmények mentelmi jogát.

Az iráni diplomácia vezetője szerdán telefonon beszélt Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Irak külügyminiszterével is, hogy az egyre inkább súlyosbodó térségbeli válságról egyeztessenek.

Irán damaszkuszi konzulátusát április 1-jén érte légitámadás, amelynek következtében tizenhat ember meghalt, közöttük a Forradalmi Gárda iráni elitalakulat hét tagja, ketten közülük magas rangú tisztek.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője korábban azt mondta, hogy Izraelt meg kell büntetni a neki tulajdonított szíriai támadásért.

Irán a palesztin iszlamista Hamász szervezet október 7-i terrortámadásának hatására kitört gázai konfliktus kezdete óta mindvégig az Izrael és a nyugati országok elleni harcra biztatta az általa támogatott milíciákat, köztük az Izrael északi határvidékét támadó, libanoni síita Hezbollahot, valamint a jemeni húszikat, akik nyugati kereskedelmi és hadihajókat támadnak meg a Vörös-tengeren.

Izraelben tárgyal az amerikai Középső Parancsnokság vezetője

Az iráni katonai fenyegetések árnyékában az izraeli védelmi vezetőkkel tárgyal Michael Kurilla amerikai tábornok, az Egyesült Államok közel-keleti műveletekért felelős Középső Parancsnokságának (CENTCOM) parancsnoka csütörtökön.

Kurilla várhatóan konzultációt folytat Joáv Gallant védelmi miniszterrel, Herci Halévi vezérkari főnökkel és más főtisztekkel, hogy megvitassák az iráni támadás lehetőségére való felkészülést.

Az izraeli hadsereg (IDF) jelentése szerint az amerikai és izraeli tisztviselők az elmúlt néhány napban kapcsolatba léptek egymással, miközben az április 1-i damaszkuszi légicsapás miatt Teherán lehetséges válaszára készülnek.

Az Izraelnek tulajdonított, az iráni konzulátus épületét sújtó damaszkuszi légicsapásban életét vesztette két iráni tábornok, és az iráni Iszlám Forradalmi Gárda több más tisztje.

A Bloomberg arról számolt be, hogy Irán nagy pontosságú rakétákkal és drónokkal indíthat csapásokat izraeli katonai és kormányzati létesítmények ellen, miután szerdán Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője megismételte fenyegetését, miszerint Izraelt „meg kell büntetni”.     Szerda este Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy országa „mindent megtesz Izrael biztonságának védelme érdekében.”

Az izraeli hadsereg műveletet indított a Gázai övezet közepén

Az izraeli hadsereg (IDF) hadműveletet indított a Gázai övezet középső részén az Hamász iszlamista terrorszervezet ellen – jelentette be a katonai szóvivő csütörtökön

Az IDF szerint szerda este kezdték az új katonai hadműveletet, melynek célja a Hamász tagjainak megölése és a szervezet infrastruktúrájának megsemmisítése.

A szárazföldi erők bevonulása előtt a légierő több tucat célpontot támadott az övezet közepén. A gázai palesztin média halálesetekről és sebesültekről számolt be a Gázai övezet központjában fekvő Nuszeirat menekülttáborban, ahol egy iskolát és egy lakóépületet céloztak a légierő egységei.

Izraeli légicsapás érte ház romjai között palesztinok a Gázai övezet középső részén lévő Nuszeirat menekülttáborban
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Az IDF közölte, hogy pontos hírszerzési útmutatások alapján hajtották végre az akciót, melyek számos terrorista infrastruktúra és fegyveres jelenlétét jelezték a térségben.

Megfigyelések alapján meghatároztak több rakétaindító állást, és a haditengerészet erői támadásokat hajtottak végre a Gázai övezet közepének tengerparti területe irányában, hogy ezzel segítsék az ottani harcosokat.

Várhatóan több napig fog tartani az övezet közepén a hadművelet, melynek célja a térséget kettéválasztó folyosó déli kibővítése. A katonák eddig nem ütköztek ellenállásba, és világossá tették, hogy a szárazföldi erők maguk nem lépnek be az ott fekvő Nuszeirat és Bureidzs menekülttáborba.

Izrael helyreállítja a Gázai övezet vízvezetékeit

Izrael a Gázai övezet vízügyi hatóságának kérésére helyreállítja a Gázai övezet déli részébe vezető vízvezetéket és a következő napokban újraindítja a vízellátást

A Gázai övezet déli, egyiptomi határhoz közeli részeibe, Hán-Júniszba és Bani Suheila városba vizet szállító vezetéket súlyosan megrongálták a bombák a háború idején, és használhatatlanná vált egy, mintegy 1,3 kilométeres szakaszon.

Romos házak között szállítják megmaradt ingóságaikat palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

A palesztin vízügyi hatóság néhány nappal azelőtt kezdte meg a helyreállítását, hogy a hét elején az izraeli fegyveres erők kivonultak az övezet déli részéből. A munkálatok a következő napokban várhatóan befejeződnek.

Az izraeli biztonságiak bejelentették, hogy miután az izraeli kormány jóváhagyta a vízvezeték kijavítását, az ENSZ egyeztetésével és közvetítésével végzik a munkát.

Emellett a következő napokban az izraeli hadsereg várhatóan újraindítja a vízszolgáltatást a Gázai övezet északi részén is. Az állam körülbelül egy hete közölte a legfelsőbb bírósággal az erre a területre tartó vízvezetékek megnyitását, melyeket a háború kezdetén elzártak.

A Gázai övezet három, északi, középső és déli fő vezetéken keresztül kap vizet Izraeltől. Csak az északi vonalat zárták el a háború idején, ahol Nahal Oz kibuc területén halad át a Gázába irányított víz, hogy ezzel is rábírják a délre költözésre az ott élőket.

A szerdai eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában