Ukrán válság

2023.08.30. 05:57

Oroszország és Észak-Korea között egyre intenzívebbek a fegyverkereskedelmi tárgyalások (videó)

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 553. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának felvételén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (b3) és Kang Szun Nam észak-koreai védelmi miniszter (j3) megbeszélést tart Phenjanban 2023. július 26-án

Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Fotó: -

Az ukrán védelmi tanács a katonai alkalmatlansági igazolások felülvizsgálatáról döntött

Több korrupciógyanús esetet követően az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szerdai ülésén úgy döntött, hogy elrendeli a katonai orvosi bizottságok katonai szolgálatra való alkalmatlanságról szóló határozatainak átfogó felülvizsgálatát – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A bejegyzés szerint az ülést résztvevői jelentéseket hallgattak meg a belügyminisztérium, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az Állami Nyomozó Iroda, a hadsereg és az egészségügyi ágazat képviselőitől, továbbá az emberi jogi biztostól és a legfőbb ügyésztől olyan jogsértésekről, amelyekkel 

alkalmatlansági igazolások kiadásával hozzásegítettek egyes hadköteles ukrán állampolgárokat a katonai szolgálat elkerüléséhez.

A védelmi tanács döntése alapján Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdetétől átfogóan felül kell vizsgálni a katonaorvosi bizottságok által kiadott, rokkantságról, illetve más okból fakadóan katonai szolgálatra való alkalmatlanságról hozott határozatainak érvényességét. 

A rendvédelmi szerveknek pedig el kell járniuk minden olyan esetben, amikor a meghozott határozatok nyilvánvalóan megalapozatlanok és jogellenesek voltak

 – fűzte hozzá az elnök az RNBO döntését ismertetve. Hozzátette: 

az ellenőrzés eredményei alapján felelősségre kell vonni azokat a személyeket, akik hamis alkalmatlansági igazolással a háború kezdete óta eltelt időszakban külföldre távoztak.

Az államfő tájékoztatása szerint a tanács szükségesnek tartja, hogy minél szélesebb lehetőség nyíljon a katonai szolgálatra való alkalmassági vizsgálatok elvégzésére polgári egészségügyi intézményekben.

A katonai vezetésnek teljes mértékben együtt kell működnie a polgári orvosokkal a probléma megoldása érdekében

– szögezte le Zelenszkij. Az RNBO elrendelte a katonai orvosi bizottságok munkájának teljes digitalizálását is annak érdekében, hogy csökkenjen a várakozási idő.

Ezen túlmenően felül kell vizsgálni a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapításának rendszerét annak érdekében, hogy a parancsnokok több lehetőséget kapjanak a katonai állomány bevonására a feladatok ellátásába, valamint azért is, hogy kiküszöböljék a korlátozott alkalmasság fogalmával történő manipulációkat

 – tette hozzá az elnök.
   A kormány azt az utasítást kapta, hogy biztosítsa a bizottságok munkájának megfelelő hatékonysági szintjét.

A rendfenntartók ellenőrizni fogják a katonaorvosi bizottságokat, és megtisztítják azoktól, akik pozíciójukat államunk biztonsága és védelme ellen használják fel

– figyelmeztetett Zelenszkij.

Washingtonnak intenzív orosz-észak-koreai fegyverkereskedelmi tárgyalásokról van tudomása

Amerikai információk szerint Oroszország és Észak-Korea között egyre intenzívebbek a fegyverkereskedelmi tárgyalások – hangzott el szerdán a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának sajtóbeszélgetésén.

John Kirby, a testület kommunikációs koordinátora felidézte, hogy 

a közelmúltban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tüzérségi eszközök vásárlásáról tárgyalt az észak-koreai fővárosban,

azt követően pedig magas rangú orosz küldöttség egyeztetett a részletekről, amelyek kidolgozása a következő hónapokban folytatódik.

SOJGU, Szergej; KIM Dzsong Un; LI Hong-csung
Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA által közreadott felvételen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (k), Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (k, balra) és Li Hong-csung, a kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának alelnöke (k, jobbra) megtekinti a koreai háború végének 70. évfordulóján tartott katonai díszszemlét a phenjani Kim Ir Szen téren 2023. július 27-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/KCNA

Hírszerzési információk szerint:

ha létrejön az üzlet, akkor annak keretében Oroszország változatos és nagy mennyiségű hadianyaghoz jut, amelyet Ukrajnában tervez felhasználni.

Ezenfelül a hadiipar számára kritikusan fontos nyersanyagok szállítása is az ügylet részét képezheti.

Szintén hírszerzési információkra hivatkozva a nemzetbiztonsági illetékes megjegyezte, hogy a közelmúltban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között több levélváltás történt a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá tételéről.

Kirby kijelentette, hogy felszólítják Észak-Koreát, állítsa le a fegyverkereskedelmi tárgyalásokat, ugyanis egy ilyen üzlet megsértené az ENSZ több határozatát is. Hozzátette: az Egyesült Államok a szankciós politikáján keresztül is akadályozza, hogy Oroszország katonai felszereléshez jusson Észak-Koreából vagy bármely más országból.

Kirby értékelése szerint azzal, hogy Oroszország Észak-Koreához fordul tüzérségi eszközökért és nyersanyagokért, a gyengeségét mutatja meg, és kétségbeesést tükröz Moszkva részéről.

Még bevetésük előtt szétlőtték az orosz elitalakulatot

Az orosz fegyveres erők 108. légideszant ezrede a Rabotino térségében zajló két hete tartó harcok során elvesztette állományának közel felét – olvasható a Volyamedia nevű orosz Telegram-csatornán, amit a Mandiner szúrt ki. A bejegyzés szerint 2023. augusztus elején az orosz fegyveres erők Kopani-Rabotino-Verbovo térségében lévő tartalékok hiánya miatt a 108. ezredet a Herszon régióból Melitopolba, majd onnan Rabotino-Verbovóba vezényelték át. 

A szomszédos egységek és maga a 108-as egység forrásai szerint is mintegy 50 katona dezertált a Herszon régióból történő kivonulás során, mivel nem akartak a frontvonalba menni, ahol súlyos harcok folytak.

Jelentések szerint útközben az ezred oszlopát ukrán megfigyelők észrevették, és heves tűz alá vették. Ennek következtében a személyzet közel fele – 230-350 ember, beleértve a tiszteket is – meghalt és megsebesült. 

Orosz katonai tisztségviselők szerint az ezred ezzel gyakorlatilag harcképtelenné vált. 

A 108. ezred maradványai jelenleg Novopokrovka térségében foglalják el állásaikat – olvasható a bejegyzésben.

Több év börtönnel sújtottak egy oroszországi merényletre készülő ukrán férfit

Tizenkét év börtönnel sújtottak egy ukrán férfit, akit azzal vádoltak, hogy Oroszországban, Brjanszk megyében készült merényletre egy rakéta robbanófejével – közölte szerdán az illetékes moszkvai katonai bíróság. 

A tájékoztatás szerint Olekszandr Bobrovickij, aki elismerte bűnösségét, RK-3 Korszar ukrán páncéltörő rakéta robbanófejével tervezett támadást végrehajtani az orosz szállítmányozási vagy termelési infrastruktúra létesítményei ellen.

A bíróság 12 év szabadságvesztésre ítélte Bobrovickijt, amiből négy évet börtönben, nyolc évet pedig szigorított fegyházban kell letöltenie. Halmazati büntetésként 550 ezer rubel (2 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték

– ismertette a törvényszék. Hozzátette, hogy a férfit Brjanszk megyében fogták el, miután egy rejtekhelyről sikerült megszereznie egy Korszar termobárikus robbanófejét.

Teljességgel elismerte bűnösségét, úgy nyilatkozva, hogy hitt abban, tevékenységével véget vethet a különleges műveletnek Ukrajnában

– mondta a bíróság szóvivője. Az ítélet nem jogerős.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: egyedül Magyarország kiált tűzszünetért és békéért

Az Európai Unió országai közül egyedül Magyarország kiált azonnali tűzszünetért és a béketárgyalások megkezdéséért – jelentette ki a honvédelmi miniszter az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a hivatalos Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Európai Unió (EU) honvédelmi minisztereinek toledói találkozójáról jelentkezve hangsúlyozta, további százmillió eurókat akarnak költeni fegyverszállításokra, és hatalmas a nyomás Magyarországon, hogy ezt engedje el és hagyja jóvá.

Magyarország a béke és a stabilitás mellett áll ki minden szinten, minden fórumon

– hangoztatta, hozzátéve, hogy az ukrajnai háborúnak gyors katonai megoldása nem lesz, és hiába halnak meg emberek százezrei, az EU-s országok nem hajlandóak változtatni azon álláspontjukon, hogy fegyverrel folytassák a háborút.
A miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna az OTP Bankot a háborút támogató pénzintézetek listáján tartja. Közlése szerint azt az uniós miniszterek spanyolországi tanácskozásán is leszögezte, hogy ameddig ez így lesz, addig Magyarország nem hajlandó további tárgyalásokat folytatni erről a pénzügyi keretről.

A Vatikán már több mint száz segélyszállítmányt juttatott el Ukrajnába

A háború 2022. februári kezdete óta már 106 kamionnyi szállítmányt: élelmiszert, ruházatot, generátorokat, játékokat juttattak Ukrajnába – közölte a pápai állam jótékonysági szolgálatot végző hivatala szerdán. Konrad Krajewski bíboros, a közvetlenül Ferenc pápa hatáskörébe tartozó, úgynevezett alamizsnahivatal vezetője bejelentette: 

a következő segélyszállítmány 300 ezer adag, fagyasztva szárított levest tartalmaz, amelyet a háborútól leginkább sújtott ukrajnai térségekbe juttatnak el.

A mostani, kétkamionnyi humanitárius szállítmány Dél-Koreából érkezett: 

egy ázsiai vállalat által felajánlott, háromszázezer adag liofilizált levesről van szó. Az étel kiemelkedően tápláló, és elkészítéséhez elegendő egy kis meleg víz.

Az ukránok szerint egy ponton sikeresen áttörhették a Szurovikin-vonalat

Feltételezések szerint az ukrán hadsereg áttörhette az úgynevezett Szurovikin-vonalat. A hírt Julian Röpke, a Bild katonai elemzője közölte a Bild orosz nyelvű Telegram-csatornáján.

A katonai elemző szerint az ukrán csapatok Zaporizzsjától délkeletre, Verbove falu irányába nyomulnak előre.

Útjuk során a keddi nap folyamán áttörték a vonalat. 

Julian Röpke azt állítja, hogy ezt követően ugyanezen a területen az ukrán katonák Novoprokopovka falutól 2 kilométerre keletre nyomultak előre.

Az éjszakai ukrán dróncsapások nem maradnak büntetlenül

Az orosz külügyminisztérium szerdán közölte, hogy az orosz területeket az éjszaka folyamán ért ukrán dróncsapások hulláma „nem marad büntetlenül.” 

Marija Zaharova szóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a drónok, amelyek közül néhány az Ukrajnától 600 kilométerre fekvő pszkovi légibázist találta el, nem tudtak volna ilyen távolságot megtenni a nyugati országoktól származó információk nélkül.

A békés, civil objektumok elleni ukrán dróntámadások ismét megerősítik a kijevi rezsim terrorista jellegét

– jelentette ki.
Hozzátette: a pilóta nélküli ukrán légi eszközök nem lettek volna képesek ilyen távolságra repülni a nyugati műholdakról származó információk nélkül.

Ukrán katonai hírszerzés: megsemmisítettek négy orosz repülőgépet az oroszországi Pszkov elleni dróntámadás során

Négy orosz Il-76-os katonai szállítórepülőgép semmisült meg az Oroszország északnyugati részén fekvő Pszkov ellen szerdára virradó éjjel végrehajtott dróntámadás - közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága. 

Négy repülőgép helyreállíthatatlanul megsemmisült. További kettő feltehetően megrongálódott, az információ még pontosítás alatt áll

– fejtette ki Andrij Juszov, a katonai hírszerzés szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.
Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka arról számolt be a Telegramon, hogy 

az ukrán erők 43 légi harceszközt semmisítettek meg az oroszok által szerdára virradóan Ukrajnára kilőtt 44-ből: 28 robotrepülőgépet és 15 csapásmérő drónt.

Kifejtette, hogy a rakéták és drónok útvonala mentén Ukrajna számos régiójában működött a légvédelem. A légitámadás visszaverésében légvédelmi rakétacsapatok, vadászrepülőgépek, és egyéb megsemmisítési eszközök vettek részt.

A légierő közlése szerint egyebek mellett a déli odesszai régióban nyolc robotrepülőgépet lőttek ki a tenger felett, és több mint húsz ellenséges célpontot – rakétákat és drónokat – az ukrán főváros, Kijev légterében.

Az ukrán vezérkar a Facebookon közzétett jelentésében ukrán sikerekről számolt be, közölve, hogy az ukrán csapatok már „megvetették lábukat” a zaporizzsjai régióban lévő Novodanyilivka és Novoprokopivka, valamint Mala Tokmacska és Verbove irányában is. A Donyeck megyei Bahmut felé vezető úton az ukrán csapatok folytatják a támadó hadműveleteket a várostól délre eső területen, és megerősítik állásaikat a már elért vonalakon.
Az orosz erők a kijevi katonai vezetés tájékoztatása szerint sikertelen támadóműveleteket hajtottak végre Donyeck megyében Krasznohorivka és Marjinka térségében, ahol jelentős veszteségeket szenvedtek el, a szomszédos Luhanszk megyében pedig Bilohorivkánál és Novojehorivkánál, emellett az ukrán erők továbbra is visszatartják az orosz csapatok támadásait a keleti országrészben lévő stratégiai jelentőségű városok, Kupjanszk, Liman és Bahmut irányában.

A vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mostanra hozzávetőleg meghaladta a 262 ezret.

Az orosz védelmi minisztérium közben a Telegramon azt közölte, hogy a fekete-tengeri Kígyó-szigeteknél egy orosz Szu-30-as repülőgép megsemmisített egy nagy sebességű ukrán kishajót a legénységével.

Így robbanthatták fel az ukránok az Északi Áramlatot – ez a legújabb elmélet a balti-tengeri rejtélyre

Ki és hogyan robbanthatta fel az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat gázvezetéket? A világpolitikai jelentőségű szabotázsakcióról az első pillanattól kezdve zajlanak a viták – most a német Spiegel állt elő egy minden korábbinál részletesebben megírt sztorival, szúrta ki a Mandiner, ahol a teljes cikket olvasatják!

Oroszország megsemmisítette a csodafegyverként emlegetett Leopardot

Az ukrajnai harcok bebizonyították, hogy a Rheinmetall védelmi konszern drága termékei rendkívül sebezhetőek az orosz hadsereg fegyvereivel szemben.

A Rheinmetall a Leopard tankjait "igazi csodafegyverként népszerűsítette, az orosz hadseregnek azonban sikerült "egyetlen RPG-7 gránátvetőről kilőtt páncéltörő rakétával" megsemmisíteni egy több millió dollár értékű Leopard 2 harckocsit.

Tehát kétség merül fel a nyugati kommentátorok azon kijelentéseivel szemben, miszerint a Leopradok megfordíthatják az ukrán konfliktus menetét – írja a Welt.

Az USA nem küld több kazettás lőszert Ukrajnának

Az Egyesült Államok nem vette fel a kazettás lőszereket az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomagba - mondta Sabrina Singh, a Pentagon helyettes sajtótitkára – írja a RIA Novosztyi .

Korábban ismertté vált, hogy Washington új, 250 millió dolláros katonai segélycsomagot készített Ukrajnának. Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy AIM-9M rakétákat légvédelmi rendszerekhez, tüzérségi lőszereket és többszörös kilövésű rakétarendszereket (MLRS) ad át a HIMARS- nak.

Újabb amerikai katonai segélycsomag indul Ukrajnába

Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy újabb, ezúttal 250 millió dollár értékű katonai segélycsomagot küld Ukrajnába. A szállítmányban aknamentesítő berendezések, légvédelmi rakéták, tüzérségi lőszerek és kézi lőfegyverekhez szükséges lőszerek szerepelnek.

Meghalt az egykori X-Faktor-szereplő az ukrán fronton

A Sky News arról ír, hogy az egykori X-Faktor-versenyző, a 21 éves Szavelij Fedan kedden elesett az ukrán frontvonalon. Mint kiderült, Fedan a tehetségkutató ukrán változatában, a kilencedik évadban saját, Ukrajna című dalát adta elő. Akkor 16 éves volt.

Dmitrij Orlov, Enerhodar polgármestere arról írt posztjában, hogy a hadsereghez való csatlakozás előtt Fedan az Odesszai Katonai Akadémia légi rohamcsapatainál kapott kiképzést, de már 13 éves korában teljesített önkéntes katonai szolgálatot.

Polgármester: heves orosz rakétatámadás érte Kijevet, halottak

Heves orosz rakétatámadás érte Kijevet szerdára virradó éjjel, az ukrán légvédelem több rakétát lelőtt, a lehulló darabok legalább két kerületben épületekre zuhantak, legkevesebb két ember életét vesztette, további kettő megsebesült - közölte Vitalij Klicsko polgármester a Telegram-csatornáján. Közben több orosz célpont elleni ukrán dróntámadásokról számoltak be orosz híradások.

Kijevben a Kaszpi-tenger térségéből kilőtt orosz manőverező robotrepülőgépek hullámát északról érkező drónok becsapódása előzte meg. Ukrajna teljes területén légiriadót rendeltek el. Jelentések szerint Odesszát is rakétatámadás érte.

Helyi tisztségviselők szerint az ukrajnai háború kezdete óta ez volt a legnagyobb rakétatámadás az ukrán főváros ellen.

Helyi lakosok a törmelékkel borított utcán a legutóbbi orosz rakétatámadást követõen Kijevben 2023. augusztus 30-án
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Kijevet több irányból támadták az orosz erők Sahed drónokkal és Tu-95ms stratégiai bombázókról kilőtt rakétákkal. Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnokának közlése szerint az ukrán légvédelem mind a 28 orosz rakétát megsemmisítette, és 16 drón közül 15-öt lőtt le az éjszaka folyamán.

Az ukrán hatóságok két halálos áldozatról és számos sérültről számoltak be. A két halálesetet, illetve két sebesülést a kijevi Sevcsenko kerületben egy kereskedelmi épületre lehulló roncsok okozták. A többi sérülés is Kijev környékén történt.

Dróntámadás volt az oroszországi Pszkov repülőtéren

Mihail Vedernyikov, az oroszországi Pszkov megye kormányzója azt közölte, hogy az éjszaka folyamán dróntámadás érte - az Oroszország nyugati részén fekvő, Észtországgal és Lettországgal határos - Pszkov megye székhelyének, Pszkovnak a repülőterét. A kormányzó elrendelte a repülőtér forgalmának leállítását, hogy napközben felmérhessék a keletkezett károkat.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint a repülőtér elleni támadás négy Il-76-os teherszállító repülőgépet rongált meg.

Vedernyikov közlése szerint a keletkezett tüzet elfojtották, és a támadásnak nem voltak halálos áldozatai vagy sérültjei.

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint drónokat semmisítettek meg Orjol, Brjanszk, Rjazany, Kaluga fölött és Moszkva megyében is.

Oroszországban csak Pszkov megyében okozott jelentős károkat a dróntámadás.

Moszkva három nagy repülőterén, Seremetyjevón, Vnukovón és Domogyedovón ideiglenesen leállították a légiforgalmat dróntámadások veszélye miatt.

Szerdán hajnalban az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget illetékesei Szevasztopol elleni ukrán dróntámadásról számoltak be. Mihail Razvozsajev, a kikötőváros Moszkva által kinevezett kormányzója nem tudott pontos adatokkal szolgálni arról, hogy hány drónt lőttek le, és egyelőre károkról sem számolt be.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az éjszaka folyamán egy orosz harci repülőgép négy nagy sebességű ukrán hadihajót semmisített meg a Fekete-tengeren, mintegy 50 katonával a fedélzetükön.

Elit csapatokkal erősítik a frontot az oroszok

Katonai elemzők szerint Oroszország továbbra is "elit" csapatokat telepít a frontvonal gyenge területeire a jövőbeli offenzív műveletek rovására. Már a második hadosztályt csoportosították át a Zaporizzsja régióba, miután Ukrajna bejelentette, hogy visszafoglalta Robotyne falut.

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War - ISW) szerint az egyre gyakoribb bevetésük mind támadó, mind védekező műveletekben valószínűleg gyengíti Oroszország azon képességét, hogy bonyolult védelmi műveleteket folytasson, és szinte biztosan megzavarja az oroszok azon szándékát, hogy újraindítsák a támadó hadműveleteket, amelyek túlnyomórészt az Oroszországban jelenleg hiányzó, viszonylag elit gyalogságra támaszkodtak.

Közel 15 ezren érkeztek kedden Magyarországra

Magyarország területére 2023. augusztus 29-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6277 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8513 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 125 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A keddi eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában