Ukrán válság

2023.03.11. 08:08

Ferenc pápa Kijevbe és Moszkvába is el akar utazni

Már 381. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo és a Mandiner híreiből válogatunk.

Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrew Medichini

Menczer Tamás: aki nem akar azonnali tűzszünetet, az háborúpárti

A baloldali politikusok felszólalásai után egyértelművé és világossá kell tenni: aki nem akar azonnali tűzszünetet, aki nem akar azonnali békét, az valójában nem békét akar, az a háború folytatását akarja, tehát háborúpárti - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton a Facebookon megosztott videójában. 

Menczer Tamás a videóban, amelynek az elején három ellenzéki politikus parlamenti felszólalásaiból vágtak be részleteket, azt mondta, hogy 

a magyar baloldali politikusok a háború folytatását akarják, ezért háborúpártiak. 

"Azt mondják a baloldali politikusok, hogy a háborúnak folytatódnia kell addig, amíg Ukrajna nem győz. Ezt az állítást - bár nem értek egyet vele - egy ukrán politikustól el tudnám fogadni, de egy magyartól soha" - fogalmazott az államtitkár. 

Úgy folytatta, egyrészt azért nem tudná elfogadni, mert Magyarország alapvető érdeke a béke, és Ukrajnát soha nem helyezhetjük Magyarország elé. "Magyarország az első" - hangsúlyozta. 

"Másrészt a háború folytatása azért is elfogadhatatlan, mert ebben a háborúban senki nem győz, és nem is fog győzni. Ebben a háborúban mindenki veszít" - emelte ki a politikus. 

Menczer Tamás hozzátette: harmadrészt meggyőződése, hogy mindenkinek a béke lenne a legjobb, az ukránoknak is. 

"Magyarország és a magyar kormány a béke pártján áll"

 - húzta alá Menczer Tamás.

Súlyos veszteségek Bahmutnál

Az orosz katonai veszteség a hevesen ostromolt Bahmut városánál akár a 30 ezret is elérheti - mondta Philip Ingram katonai elemző a Sky Newsnak.

A volt hírszerző tiszt szerint 

Bakhmut egy "kicsi, jelentéktelen" város a mintegy 1200 km hosszú frontvonalon.

Hozzátette: "Az oroszok úgy tekintenek rá, mint egy ugródeszkára, hogy további városok - például Kramatorszk és Szlovjanszk felé törjenek előre, és így próbálják meg elfoglalni az ukrajnai Donbasz többi részét."

Az új ukrán offenzíva hamarosan elkezdődhet 

Ukrajna tavaszi ellentámadása már "nincs messze" az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint.

Oleksandr Syrskyi vezérezredes szerint 

Bakhmut - ami több hónapja az orosz támadások középpontjában áll - megtartása szükséges ahhoz, hogy időt nyerjen Ukrajna.

Az ukrán hadsereg közlése szerint a tavaszi ellentámadás megindítása előtt tartalékokat kell képeznie a seregnek - írja a Sky News.

Irán Szu-35 harci gépeket vásárol Oroszországtól

Irán megállapodást kötött Oroszországgal fejlett Szu-35 típusú harci repülőgépek vásárlásáról - jelentette szombaton az iráni állami média.

A Szuhoj-35 típusú harci gépek műszakilag elfogadhatók Iránban, és Irán véglegesítette a megvásárlásukra vonatkozó szerződést

- közölte az IRIB műsorszolgáltató jelentése szerint New Yorkban Irán ENSZ-képviselete.

Ferenc pápa Kijevbe és Moszkvába is el akar utazni

Ferenc pápa beleegyezett, hogy Kijevbe utazik, de csak azzal a feltétellel, ha Moszkvába is elutazhat - derül ki abból a nyilatkozatból, melyet La Nación című argentin lapnak adott az egyházfő. 

"Vagy mindkét helyre elutazom, vagy egyikre sem" - mondja a pápa lap szombati kiadásában. 

Ferenc már tavaly nyáron fontolgatta az utazást mindkét országba. Akkor is el akart látogatni Kijevbe és Moszkvába is. A Vatikán már régóta ajánlja, hogy közvetít a háborúban álló felek között. Ferenc pápa ezúttal kijelentette, hogy "a békét kívánja szolgálni". 

Az interjúban az egyházfő elmondta, hogy már a háború második napján felajánlotta, hogy Moszkvába utazik. Javaslatát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter akkor köszönettel visszautasította. 

"Ez fáj nekem" - mondta a pápa.

Ukrajna majdnem befejezte az új rohamdandárok összeállítását

Ihor Klimenko, ukrán belügyminiszter szerint már 28 000 önkéntes jelentkezett az új rohambrigádokba, más néven támadó gárdába. Az erők most gyűjtik a tartalékosokat.

A finnek nem szállítanak vadászgépeket

A finn hatóságok visszalépnek a miniszterelnök azon javaslatától, hogy Finnország vadászgépeket szállítson Ukrajnának.

Finnország védelmi minisztere és a légierő parancsnoka kizárta, hogy belátható időn belül Hornet vadászgépeket szállítsanak Ukrajnának.

Orosz támadásban 3 ember meghalt, 2 megsebesült Herszonban

Az orosz erők március 11-én a déli Herszon és Mikolajiv városok közötti autópályát támadták, három ember meghalt, kettő pedig megsebesült - jelentette Olekszandr Prokudin, a herszoni területi közigazgatás vezetője.

Norvégia NASAMS légvédelmi rendszereket ad

Norvégia az Egyesült Államokkal együttműködve két teljes NASAMS légvédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát - jelentette be az ország védelmi minisztere.

Kijev jobb védelmet követel városai számára, amelyeket orosz drónok és rakéták ismételt támadásai érnek. Bjorn Arild Gram norvég védelmi miniszter a héten az ukrán fővárosba látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel tárgyalt.

Gram szerint a további NASAMS-rendszerek jelentősen javítani fogják Ukrajna képességét, hogy megvédje városait és kritikus infrastruktúráját az orosz rakétatámadásoktól.

Ukrán becslések a veszteségekről

Ezek Oroszország harci veszteségei ukrán becslések szerint március 11-én:

Ennyi gyerek halt meg

Az ukrán főügyészség jelentése szerint Oroszország eddig a háborúban legalább 464 gyermeket ölt meg és további 934-et sebesített meg 2022 február 24-e óta. Emellett 367 gyermeket tartanak eltűntnek.

Bahmutnál elvágták az ukránok utánpótlási útját

Az orosz erők elvágták az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) nevű csoportosulás utolsó fő utánpótlási útját Bahmutnál.

Egy ukrán katona BMP-2 harckocsit vezet, miközben Bahmut városa felé halad 2023. március 11-én
Fotós: Aris Messinis / Forrás: AFP

Az ukrán csapatcsoport egyik fő utánpótlási útvonalát a Wagner PMC harcosai tartják tűzirányítás alatt, ezért az Ukrán Fegyveres Erők sáros, eláraszott országutakat kénytelenek használni. Mint ismertették, az orosz erők az autópálya közelébe kerültek.

Az ukrán fegyveres erők mintegy 50 lövedéket lőttek ki Herszonra

Szombat éjjel az ukrán fegyveres erők mintegy 50 lövedéket lőttek ki öt településre, amelyek a Dnyeper bal partján fekszenek a Herszon régióban - közölte szombaton újságírókkal a regionális katasztrófavédelmi szolgálat.

Több mint 100 orosz támadást vertek vissza

Az oroszok a Donyeck megyei Lyman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka és Sahtarsk elleni offenzívák lebonyolítására összpontosítják erőiket. Ukrajna az elmúlt 24 órában ezeken a területeken több mint 100 támadást vert vissza – közölte az ukrán vezérkar.

Egyre hevesebb harcok Bahmutban

Bahmut igazi gyilkos zónává vált az elmúlt napokban, a Wagner zsoldoscsoport átvette az irányítást a terület keleti részének nagy részén, Ukrajna a nyugati területet tartja - közölte az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma.

A Wagner-csoport most új kihívás elé néz a Bahmutka folyónál, amely kettéosztja a várost, és jelenleg a frontvonalat jelenti.

Orosz támadások Szumi megyében

Az orosz erők csapást mértek Shalyhyne, Bilopillia, Esman, Myropillia, Novoslobidske, Krasnopillia és Khotin falvakra – jelentette a Szumi megyei katonai kormányzat.

Áldozatokról nem számoltak be, de Shalyhyne-ben három lakóépület és egy elektromos vezeték is megrongálódott.

Szegény családoknak adják az oroszok Zelenszkij luxusvilláját

A jaltai tengerparti ingatlant még 2013-ban vette a jelenlegi ukrán elnök és neje, amikor Zelenszkij még színészkedett, igaz, 2014, a Krím orosz megszállása óta nem látogatták, érthető okokból - írja a Világgazdaság. Az ingatlannal kapcsolatban már sokszor felmerült, miként is hasznosítják majd az oroszok, most úgy tűnik, döntésre jutottak. 

A RIA Novosztyi orosz hírportál most interjút készített a Krím orosz vezetőjével, Szergej Akszojonovval, aki elárulta: az ingatlant elkobozzák, és hamarosan szegény családoknak adják majd át. 

Kanada bejelentése Oroszországról

Chrystia Freeland Kanada miniszterelnök-helyettese és pénzügyminisztere bejelentette, hogy megtiltják az orosz alumínium- és acéltermékek behozatalát.

Több mint 10 ezren érkeztek pénteken

Magyarország területére 2023. március 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6106 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4692 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 10-én 39 ember, köztük 14 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Műholdfelvételek és videók Bahmutról

A Maxar Technologies nemrégiben közzétett műholdképei március 6-án készültek a Donyeck megyei Bahmutban történt pusztításokról.

A Twitterre több videó is felkerült a városról a több hónapja tartó pusztításokat követően:

Oroszország több mint 5000 rakétát lőtt ki Ukrajna szerint

Az orosz katonák több mint 5000 rakétát és több mint 1000 drónt használtak Ukrajna elleni támadásokra a háború kezdete óta – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában