Ukrán válság

2023.02.26. 07:38

Nem csitulnak a harcok Bahmut körül

368. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, és a Mandiner híreiből válogatunk.

Egy 2022. október 28-i fényképen az 53. gépesített dandár tarackjai láthatók, amint az ukrajnai Donyeck megyei Bahmutban orosz pontok felé lövöldöznek, miközben a konfliktusok folytatódnak az orosz-ukrán háborúban

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Metin Aktas

Az Egyesült Államok továbbra is Ukrajna részének tekinti a Krímet

Az Egyesült Államok nem ismeri el és soha nem fogja elismerni Oroszország részeként a Krím-félszigetet, amelyet továbbra is Ukrajna részének tekint – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője vasárnap a terület orosz megszállásának 9. évfordulójára emlékezve.

Ned Price a közleményben úgy fogalmaz, hogy Oroszország 9 évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát és elfoglalta a Krímet a nemzetközi jog és Ukrajna szuverenitásának egyértelmű megsértése révén.

Az Egyesült Államok üdvözli Ukrajna erőfeszítéseit arra, hogy felhívja a világ figyelmét a megszállás alatt lévő terület helyzetére – olvasható a közleményben.

CIA-igazgató: az idei év kritikus lesz

A 2023-as év kritikus lesz abból a szempontból, hogy az Egyesült Államok minden eszközbeli és hírszerzési támogatást megadjon Ukrajna számára – jelentette ki a CIA igazgatója egy vasárnap megjelent interjúban.

William Burns az ABC televíziónak adott interjúban azt fejtegette, hogy az orosz fél jelenleg nem gondol komolyan tárgyalásra, és mint fogalmazott, ebbe az irányba csak a hadszíntéren keresztül vezet út. Hozzátette: az amerikai kormánynak azért kell megadnia minden segítséget Ukrajna számára, hogy erősebbek legyenek a harctéren és majd végső soron a tárgyalóasztalnál.

Az amerikai hírszerzés vezetője szerint minden jel arra mutat, hogy az orosz elnök ma még túlságosan magabiztos abban, hogy képes lehet Ukrajnát kifárasztással felőrölni, illetve játszik az európaiak politikai kifáradására, valamint arra, hogy idővel az Egyesült Államok figyelme is más ügyek felé fordul.

William Burns hangsúlyozta: az amerikai kormány bizonyos abban, hogy a kínai vezetés fontolgatja halált okozó felszerelések szállítását Oroszországnak, ugyanakkor az amerikai hírszerzés szerint erről végső döntés nem született, és ilyen szállítás eddig nem történt. Hozzáfűzte: az amerikai kormányzat nagyon odafigyel erre és fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok tegye nagyon világossá, milyen következményei lennének az ilyen szállításoknak.

Megjegyezte, hogy a Nyugat Oroszországgal szembeni – szankciók formájában megnyilvánuló – határozott lépései, valamint a háború alakulása az elmúlt egy évben elbizonytalanítóan és „kijózanítóan” hatott Kínára.

Nők mennek az utcán az orosz támadások során megrongálódott lakóépületek mellett az ukrán főváros, Kijev közelében fekvő Irpinyben 2023. február 26-án
Fotós: Thibault Camus / Forrás: MTI/AP

A CIA-igazgató az iráni atomprogrammal kapcsolatban elmondta: nem látják jelét annak, hogy Irán legfelsőbb vezetője döntést hozott volna a nukleáris fegyverkezési program folytatásáról, viszont ennek másik elemét, az urándúsítást tekintve az elmúlt években nagyon sokat lépett előre. Közel vannak ahhoz, hogy csupán néhány hétre legyen szükségük a 90 százalékos dúsítottságú urán előállítására – közölte William Burns arra utalva, hogy atomfegyverek előállításához 90 százalék körüli szintre van szükség.

Mintegy kétszáz Wagner-zsoldos haláláról számolt be az ukrán vezérkar

A Wagner orosz zsoldoscsoport mintegy kétszáz tagja halt meg február 20. és 22. között a Donyeck megyei Bahmut irányában zajló harcokban – közölte vasárnap esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

Az ellenség továbbra is jelentős veszteségeket szenved el. Így a donyecki régió horlivkai járásában február 23-án hivatalos regisztráció nélkül helyszíni vizsgálatot végeztek a Wagner alakulat mintegy 200 halott zsoldosának holttestén. A megszállók február 20. és 22. között haltak meg Bahmut irányában. A vizsgálat befejezése után a holttesteket teherautókkal kivitték az oroszországi Novosahtyinszk felé

– írta a vezérkar. Hozzátették, hogy

ezen felül február 22. és 24. között legfeljebb harminc mozgósított orosz katona holttestét szállították Horlivka egyik kórházának hullaházába.

A vezérkar jelentésében beszámolt arról, hogy vasárnap az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint Donyeck megyében Limanszk, Bahmut, Avgyijivka és Sahtarszk irányában. A nap folyamán az orosz erők 11 légicsapást indítottak és 17-szer támadtak rakéta-sorozatvetőkkel Herszon város polgári infrastruktúrája és a donyecki régió teljes arcvonala mentén. A támadásokban civilek is áldozatul estek, a vezérkar azonban pontos számot nem közölt.

Az ukrán légierő a nap folyamán négy csapást mért orosz katonák és katonai felszerelések koncentrációs területeire.

Harcok Vuhledar körül

Ukrajna donyecki területen fekvő Vuhledar városa körül az orosz hadsereg sok harcjárművet vesztett – jelentette az angol védelmi minisztérium.

A legutóbbi hírszerzési jelentés szerint a most megsemmisült járművek valószínűleg az orosz 155. tengerészgyalogos dandár kötelékéhez tartoztak, ami élen járt a korábbi, szintén sok veszteséggel járó offenzív műveletek végrehajtásában is.

A britek szerint az egység képességei biztosan leromlottak, mivel a veszteségeket tapasztalatlan, mozgósított katonákkal pótolták – írja a Sky News.

Szaúd-Arábia 410 millió dolláros humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának

Szaúd-Arábia 410 millió dolláros (147 milliárd forint) humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának – jelentette be vasárnap a szaúdi külügyminiszter Kijevben tett látogatása alkalmával.

A királyság mindent megtesz, hogy enyhítsen az ukránok szenvedésein

– hangsúlyozta Feiszal bin Farhán Ál Szaúd, akit az al-Ihbaríja állami televízió idézett. A tárcavezetőt a nap folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadta.

Arra összpontosítunk, hogy enyhíthessünk az ukrajnai humanitárius válság következményein, a király és a trónörökös ezért úgy döntöttek, hogy 410 millió dolláros humanitárius segítséget küldenek az országba

– tette hozzá.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője Telegram-oldalán közölte, hogy a felajánlott segélyből 100 millió dollárt fognak közvetlenül humanitárius célokra fordítani, a fennmaradó összeget pedig kőolajtermékek vásárlására költik.

A kölcsönös diplomáciai kapcsolatok létesítése óta ez az első alkalom, hogy szaúdi külügyminiszter látogatott az ukrán fővárosba.

Lányok sétálnak az orosz támadások során megrongálódott lakóépületek között az ukrán főváros, Kijev közelében fekvő Irpinyben 2023. február 26-án
Fotós: Thibault Camus / Forrás: MTI/AP

A fehérorosz elnök Pekingbe látogat

A kínai külügyminisztérium megerősítette, hogy Alekszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke, Vlagyimir Putyin orosz államfő közeli szövetségese Pekingbe fog látogatni.

Hua Csunying szóvivő elmondta, hogy Lukasenka kedd és csütörtök között fog Kínába érkezni, de nem közölt további részleteket a látogatással kapcsolatban – írja a The Guardian.

Egy település elfoglalásáról és egy bahmuti gát ukrán felrobbantásáról számolt be az orosz fél

Az orosz erők elfoglalták a Bahmut közelében lévő Jahidne települést, az ukrán hadsereg pedig felrobbantott egy gátat magában az ostromlott városban – közölte az orosz fél a hétvégén.

A Bahmuttól egy kilométerre északra fekvő Jahidne község bevételét Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója jelentette be.

Igor Kimakovszkij, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió vezetőjének tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökséggel szombat éjjel azt közölte, hogy az ukrán hadsereg felrobbantott egy gátat Bahmutban, amivel egyfelől az orosz előrenyomulást kívánja lelassítani, másfelől pedig, az életkörülményeket lehetetlenné téve, a város elhagyására akarja rákényszeríteni a lakosságot.

Orosz óhitű vezető: a pápa tárgyalásra hívta fel az oroszokat és az ukránokat

Kölcsönös megbocsátásra és tárgyalásra szólította fel az oroszokat és az ukránokat Ferenc pápa a görögkeleti megbocsátás vasárnapján – jelentette ki a Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének a katolikus egyházfővel levelezésben álló elnöke vasárnap a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A pápa azt javasolja az oroszoknak és az ukránoknak, hogy a megbocsátás vasárnapján bocsássanak meg egymásnak, bocsássanak meg minden sérelmet és üljenek le tárgyalni. Keresztény erény a kölcsönös megbocsátás és az emberi élet védelme. Nincs olyan cél, amelyért emberi életeket lenne szabad feláldozni

– mondta Szevasztyjanov.

Az orosz óhitű ortodoxok tisztségviselője bocsánatot kért mindazoktól, akiket megsérthetett Oroszországban. A vajhagyó vasárnap, vagy megbocsátás vasárnapja a nagyböjt előtti ünnep, amelyen a hívők kiengesztelhetik, akiket megbántottak, vagy megbocsáthatnak azoknak, akik megsértették őket.

Szevasztyjanov decemberben szerepet vállalt a felháborodás elcsitításában Oroszországban, miután a pápa az America című jezsuita magazinban megjelent interjúja szerint azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborúban a legnagyobb kegyetlenséget az „orosz hagyományokon kívül” nevelkedett katonák követték el. A pápa a burjátokat és a csecseneket hozta fel példaként.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő december 15-én közölte, hogy Pietro Parolin, a Vatikán államtitkára diplomáciai csatornákon keresztül hivatalos bocsánatkérést juttatott el Moszkvának a pápának a csecsenekre és a burjátokra tett megjegyzése miatt. A szóvivő szerint ezzel az incidens rendeződött.

Február 15-én Szevasztyjanov, ugyancsak a RIA Novosztyinak úgy nyilatkozott, hogy Ferenc pápa szeretné megvitatni Vlagyimir Putyin elnökkel az Oroszország és a Nyugat közötti európai konfrontáció békés rendezésére vonatkozó tervét. Mint mondta, a katolikus egyházfő e célból kész Moszkvába utazni.

Veszteségek a Donyecki területen

Az oroszok súlyos veszteségeket szenvednek a Donyecki területen. A 155. haditengerészeti gyalogsági (NI) dandár szinte biztosan jelentősen károkat szenvedett – jelentette az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

Horvátország helikoptereket küld Ukrajnába

Horvátország 14 darab Mi–8-as helikoptert készít elő, amelyeket Ukrajnába fognak küldeni – írta a Jutarnji list.

Német védelmi miniszter: Ukrajna 300 harckocsit kaphat Nyugatról

Ukrajna 300 harckocsit kaphat Nyugatról az orosz támadás elleni védekezéshez, köztük 62 darabot a legmodernebbnek számító Leopard 2-esekből – mondta a német védelmi miniszter egy vasárnapi interjúban.

Boris Pistorius a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte: bízik abban, hogy sikerül megvalósítani azt a német–lengyel kezdeményezést, hogy az orosz agresszió elhárítását segítő nyugati országok két harckocsizó zászlóaljnyi, azaz 62 darab Leopard 2-essel segítsék az ukrán hadsereget.

Az A4-es jelzésű modellből már össze is jött egy zászlóaljra való, és az újabb, Leopard 2 A6-os modellből is egyre többet ajánlanak fel a partnerek – fejtette ki a miniszter, jelezve, hogy formálódnak újabb megállapodások, amelyekről még nem közölhet részleteket.

Mint mondta, valamennyi harckocsifajtát együttvéve Ukrajna 2024 tavaszáig megkaphatja az előirányzott mennyiséget, azaz 300 darabot, „és majd meglátjuk, hogy ezután miként változik a háború menete”.

A szövetségi kormány 18 darab Leopard 2 A6-os harckocsit ad át a hadsereg (Bundeswehr) állományából. Március végéig le is szállítja mindet, és a Bundeswehr befejezi az ukrán katonák első turnusának kiképzését a harckocsi használatára. További felajánlásokra ebből a típusból egyelőre nem lehet számítani német részről, mert be kell várni, hogy a gyártó pótolja az Ukrajnának átadott darabokat.

Ha minden harckocsit átadunk, nem tudunk gyakorlatozni, és ha nem tudunk gyakorlatozni, kiképezni sem tudunk

– mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy Németország Ukrajna támogatásával „közvetett módon” ugyan részt vesz Oroszország Ukrajna elleni háborújában, de nem hadviselő fél, és a részvételnek ezt a két eltérő fajtáját Vlagyimir Putyin orosz elnök is külön kezeli.

Kifejtette: érthető, hogy egy teljes évvel az orosz támadás kezdete után, amikor még egyáltalán nem látszik, hogy miként lehet vége az öldöklésnek, egyre nagyobb az aggodalom, hogy Németország belesodródhat a háborúba. Ezért a szövetségi kormány Ukrajna támogatása mellet arra törekszik, hogy elkerülje a háború kiterjedését.

Ez a két alapelv együtt érvényesül, így „addig támogatjuk Ukrajnát, amíg csak szükséges, és mindennel, amire csak szüksége van” – mondta a szociáldemokrata politikus (SPD).

Németország azért támogatja Ukrajnát, mert a nemzetközi közösség nem engedheti, hogy Oroszország támadó háborúval érvényesítse akaratát. Ez a támogatás „üzenete” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a konkrét célokat tekintve „nem feltétlenül katonai győzelemről van szó, bár ez is egy lehetőség”, de lehet akár tárgyalóasztalnál elért eredmény is, például egy megállapodás az orosz csapatok kivonásáról.

Mindez nem számít, egyedül az a fontos, hogy „olyan eredmény legyen, amelyet Ukrajna szuverén államként elfogad”.

Ukrajna ugyanis nem „jó vagy gonosz hatalmak tevékenységének tárgya”, hanem szuverén állam, amely önállóan dönt, hogy mikor és milyen feltételek mellett kezdeményez tárgyalást – mondta a német védelmi miniszter.

A tárgyalásos rendezésről szóló kínai javaslatokkal kapcsolatban hozzátette, hogy üdvözli a kezdeményezést, de „nem a kínaiaknak kell eldönteniük, hogy ki tárgyal”.

Kifejtette, hogy Peking részéről javaslatok megfogalmazása után a békét szolgáló tettekre is szükség lenne. Mint mondta, amikor egyszerre szólnak hírek arról, hogy Kína béketervet mutat be, és állítólag öngyilkos drónok Oroszországnak szállítását tervezi, „akkor azt javaslom, hogy Kínát a tettei, és ne a nyilatkozatai alapján ítéljük meg”.

Zelenszkij: a Krím visszaszerzésével helyreállítjuk a békét

A Krím félsziget visszatérésével helyreáll a béke Ukrajnában – fejezte ki meggyőződését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Zelenszkij ezt abból az alkalomból jelentette ki, hogy Ukrajna február 26-án ünnepli a Krím orosz megszállásával szembeni ellenállás napját.

Kilenc évvel ezelőtt kezdődött az orosz agresszió a Krím félszigeten. A Krím visszaszerzésével helyreállítjuk a békét. Ez a mi földünk, a mi embereink élnek ott, a mi történelmünk. Visszavisszük az ukrán zászlót Ukrajna minden szegletébe

– hangoztatta az államfő.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő sajtóértekezletet tart az Ukrajna elleni háború kitörésének első évfordulója alkalmából Kijevben 2023. február 24-én
Fotós: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy az ukrán hadsereg tavaszra készen áll majd az ellentámadás megindítására, és az egyik stratégiai célja az lesz, hogy „éket verjenek a déli orosz frontba, a Krím és az orosz szárazföld között”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ellenoffenzíva konkrét időpontja számos tényezőtől függ, köztük a nyugati fegyverellátásától. Nem zárta ki, hogy Ukrajna csapást mér az Oroszországi Föderáció területén található fegyverraktárakra, főként a belgorodi régióban.

Onnan indulnak az Ukrajna elleni támadások. Ezek fenyegetést jelentenek több ukrajnai területre, köztük Harkivra nézve

– tette hozzá.

Az ellenoffenzíva célja Ukrajna összes megszállt területének felszabadítása, beleértve a Krím félszigetet is. Csak akkor állunk meg, ha az 1991-es határokon belül visszaállítottuk Ukrajna egységét

– hangsúlyozta Szkibickij.

Az ukrán vezérkar közben vasárnap arról számolt be, hogy értesülései szerint az orosz megszállók a Krím védelmének további erősítésére készülnek. Oroszország cseljabinszki régiójából 150 orosz hadköteles érkezett mérnöki munkák elvégzésére – írta a vezérkar.

Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka egyik interjújában – amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – elmondta, hogy tavaly szeptember óta az ukrán védelmi erők több mint 650 orosz robotrepülőgépet és 610 iráni gyártású drónt semmisítettek meg. Kifejtette, hogy az ukrán légierő NASAMS, IRIS-T, Crotale légvédelmi rakétarendszereket, Gepard légvédelmi önjáró fegyvereket kapott nyugati partnerektől, és most Patriot és SAMP/T-MAMBA típusú fegyverek érkezésére vár. Megjegyezte azonban, ez a segítség még nem elegendő.

Technológiailag fejlettebb fegyverekre van szükségünk, amelyek segítenek gyorsan helyreállítani a nyugalmat a légtérben, és megszabadítani a légideszant terroristák jelenlététől. Szövetségeseink pontosan tudják, mire van szüksége Ukrajnának, különösen a légierőnek. Ezek korszerű többcélú repülőgépek, valamint közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek

– mondta Olescsuk.

Az Ukrajinszka Pravda kormányzók beszámolóiból készített vasárnapi összefoglalójában azt írta, hogy az elmúlt napban nyolc ukrajnai régióra nyitottak tüzet az orosz erők. Donyeck megyében egy nap alatt három helyi vesztette életét és négy sérült meg az orosz támadások következtében.

Az ukrán határőrszolgálat arról számolt e, hogy katonái a légi felderítés támogatásával géppuskákkal, gránát- és aknavetőkkel közelharcban megsemmisítettek egy orosz rohamcsoportot a Donyeck megyei Bahmutban. Közlésük szerint a csata során kilenc orosz katona halt meg, további öt pedig megsebesült.

Ukrajna nem tervez további áramkimaradásokat

Ukrajna nem tervez további áramszüneteket, ha nem lesznek újabb sztrájkok, és sikerül felhalmoznia némi energiatartalékot – közölte az ország energiaügyi minisztere.

Oroszország októberben kezdte bombázni az ország energetikai infrastruktúráját, így milliók maradtak napokig áram és fűtés nélkül. Haluscsenko szerint az idei fűtési szezon rendkívül nehéz volt.

Energetikai mérnökeinknek sikerült fenntartaniuk az áramellátó rendszert, és már a harmadik egymást követő héten az áramtermelés biztosította a fogyasztási igényeket, vannak tartalékaink

– mondta.

Donyecket támadják az ukránok

Az ukrán erők három darab 155 milliméteres kaliberű „NATO” gránátot lőttek ki Donyeck Kijevszkij kerületére helyi idő szerint 13 óra 15 perckor – közölte a DNR képviselete.

Putyin: Moszkvának az összes arzenált számításba kell vennie, amikor a NATO a vereségét akarja

Oroszországnak az Egyesült Államoké mellett a többi NATO-ország nukleáris arzenálját is számításba kell vennie egy olyan helyzetben, amikor a szövetség fő céljának tekinti Oroszország stratégiai legyőzését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap a Rosszija 1 tévécsatorna a Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorának adott interjújában.

"A mai körülmények között, amikor az összes vezető NATO-ország kijelentette, hogy fő céljuk stratégiai vereséget okozni nekünk, az hogy népünk szenvedjen, ahogy ők mondják, (...) hát hogyan tehetnénk meg, hogy ne vegyük figyelembe nukleáris képességeiket ilyen körülmények között?" - nyilatkozott az elnök, aki kedden, az orosz parlament két házához intézett üzenetében jelentette be, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START megállapodást.   

Emlékeztetett rá, hogy a NATO hivatalosan nem részese a hadászati orosz-amerikai Új START-nak, és most az észak-atlanti szövetség amerikaiak ösztönzésre jelentette ki, hogy azzá akar válni.   

"Ha ez így van, akkor kérem, nem bánjuk, hadd vegyenek részt ebben a vitában" - mondta.   

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök koncertre érkezik a moszkvai Luzsnyiki Stadionba 2023. február 22-én, egy nappal a haza védelmezőjének napja előtt
Fotós: Makszim Blinov / Forrás: MTI/AP/Kreml/Pool

Putyin megerősítette, hogy Oroszország szükségesnek tartja a brit és a francia nukleáris arzenál bevonását a tárgyalásokba. Mint mondta, korábban Moszkva az enyhülésre, valamint az arra való tekintettel "helyezte őket zárójelbe", hogy "a NATO szinte demilitarizált szervezetnek nyilvánította magát".

Felidézte azokat a kijelentéseket, amelyek szerint a szövetség "leginkább politikai szervezet, nem pedig katonai blokk". Mint mondta, ennek a kérdésnek a megvitatásában a jelenlegi helyzetben "vissza kell térni a kezdőkörbe".   

"Minden máson felül, amikor azt teszik, amit ma Ukrajnában tesznek, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy amerikai katonák a mi nukleáris létesítményeink körül settenkedjenek. Ez egyszerűen nevetséges" - hangsúlyozta Putyin.   

Hangot adott álláspontjának, amely szerint a NATO az Ukrajnába irányuló, több tízmilliárd dolláros fegyverszállításai miatt a konfliktus részesének tekintendő, mivel a szövetség nem kap pénzt a szállítmányokért.  

"Ezeket a fegyvereket egyoldalúan adják át, ami bizonyos mértékig, legalábbis közvetve, de mégis bűnrészességet jelent a kijevi rezsim által elkövetett bűncselekményekben, beleértve a Novorosszija (Új-Oroszország - az Orosz Birodalomban így nevezték a mai Ukrajna déli, a 18. századi orosz-török háborúk idején elhódított területeit) és Donyeck lakónegyedei lövetését" - hangoztatta. Putyin szerint a Nyugat egyetlen célja Oroszország felszámolása jelenlegi formájában.   

"Egyetlen céljuk van - feloszlatni a volt Szovjetuniót és annak fő részét, az Oroszországi Föderációt" 

- fogalmazott Putyin.   

Az orosz vezető azt mondta, hogy Oroszországot a nyugati elképzelések szerint "a civilizált nemzetek úgynevezett családjába" minden részt csak külön-külön vennének fel. Meglátása szerint a Nyugat ezeket a részeket elnyomná és az ellenőrzése alá vonná.   

Mint mondta, ilyen körülmények között az ország nagyon sok népének, mindenekelőtt az oroszok sorsa "drámaian" megváltozna és nem biztos, hogy az orosz nép fennmaradna, mert lennének helytette "moszkoviták, uráliak és mások".   

Putyin szerint Oroszország a kapcsolatok építése során "egyfajta partnerségi megfontolásból" eddig nem reagált ezekre a "papírra lefektetett" feldarabolási tervekre. A jelenlegi helyzetben azonban, amelyhez - szerinte - a nyugatiak arra irányuló kísérletei vezettek, hogy a Szovjetunió összeomlása után "kizárólag a maguk számára alkossák újra a világot", kénytelen lesz ezt megtenni. Hangsúlyozta, hogy Oroszország népének egységesnek kell maradnia, mert ez a fő feltétele minden eredménynek és győzelemnek.   

Putyin szerint Oroszország egyetért azzal, hogy a világnak változnia kell, és ezt soha nem akadályozta, egyebek között az ENSZ-ben sem, de azt ellenzi, hogy az új világ csak egyetlen ország, jelen esetben az Egyesült Államok érdekei szerint épüljön. 

Az orosz erők támadják Mikolajivot

Oroszország az elmúlt 24 óra folyamán ötször csapott le a Mikolajivi területen fekvő Fekete-tenger parti városokra, Ocsakivra és Kutsurubra - közölte Vitalij Kim, a Mikolajivi terület kormányzója a Telegramon.

Az aknamentesítés tovább folytatódik

Az elmúlt nap folyamán az Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat 46 robbanóeszközt hatástalanított a harkovi területen - jelentette Oleh Syniehubov kormányzó.

Ukrán csapatok lövik Donyecket

Az ukrán erők a reggeli órákban Donyecket lőtték, többek között 10 rakétát lőttek ki a Petrovszkij területre - írta a ria.ru. Az ukránok ezenkívül 15 darab 155 mm-es lövedéket is kilőttek.

A 155 mm-es tüzérségi lövedékeket a NATO-országok használják. Az Egyesült Államok M777-es nagy hatótávolságú fegyvereket szállított Kijevnek, és az ukrán erők aktívan használják ezeket a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok városainak támadására.

Az ukrán erők három darab 155 milliméteres kaliberű "NATO" gránátot lőttek ki Donyeck Kijevszkij kerületére helyi idő szerint 13 óra 15 perckor - közölte a DNR képviselete.

Lengyelországnak nem okoz gondot az orosz olajszállítás leállása

Lengyelország legnagyobb olajvállalata, a PKN Orlen nem fogad kőolajat a Barátság vezetéken keresztül Oroszországból – közölte Daniel Obajtek vezérigazgató. Az Orlen azt mondta, hogy teljes mértékben el tudja látni finomítóit tengeren keresztül érkező olajjal, és a fogyasztókat nem érinti a leállás. Az orosz olaj a lengyel kínálat mintegy 10%-át teszi ki.

Macron Peking segítségét kéri a háború befejezéséhez

A francia elnök szerint Kína elkötelezettsége az ukrajnai béke megteremtésében "jó dolog". Emmanuel Macron azt mondta újságíróknak, hogy április elején Kínába látogat, részben azért, hogy Peking segítségét kérje a háború befejezéséhez. "Kínának segítenie kell, hogy nyomást gyakoroljunk Oroszországra, hogy soha ne használjon vegyi vagy nukleáris fegyvereket" – mondta.

Fegyverek helyett tárgyalást javasoltak Putyinnal

Több ezren vettek részt Berlin központjában egy demonstráción, amely az ellen tiltakozott, hogy több fegyvert adjanak Ukrajnának, és arra buzdították a német kormányt, hogy ehelyett egyengesse meg az utat a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalások előtt.

Elfoglaltak egy nagyon fontos települést, állítják az oroszok

Jevgenyij Prigozsin orosz hadvezető szombaton azt mondta, hogy a Wagner-csoport erői elfoglalták a kelet-ukrajnai Bahmuttól északra fekvő Yahidne falut. Az ukrán katonai jelentések, amelyeket egy nappal az ukrajnai orosz invázió első évfordulója után adtak ki, azt sugallják, hogy a kulcsfontosságú város közelében lévő falvak továbbra is Kijev ellenőrzése alatt állnak.

Független források egyik fél állításait sem tudták ellenőrizni.

A Bahmut környékéről származó beszámolók szerint míg az orosz erők a város déli részén rekedtek, addig északon több mint egy kilométert előrenyomultak Yahidne külvárosába.

Orosz szakértő: a Kreml nem akarta három nap alatt elfoglalni Kijevet

Az orosz állami televízióban Julia Vitjazeva katonai szakértő azt mondta, hogy Ukrajna legfőbb eredményei között tartják számon, hogy az orosz katonáknak nem sikerült bevenniük Kijevet három nap alatt, ahogy azt Mark Milley amerikai tábornok megjósolta. Vityazeva szerint azonban Ukrajnában mindenki elfelejtette, hogy ezek egy amerikai tábornok szavai.

"Mindannyian azt mondják, hogy azt terveztük, hogy három napon belül elfoglaljuk Kijevet. Hadd ismételjem meg magam: ha meg akartuk volna tenni, megtettük volna! Mi több, minden kapacitásunk és erőforrásunk megvan ahhoz, hogy úgy csináljuk, ahogy az amerikaiak elfoglalták Fallúdzsát. De a legfelsőbb főparancsnokunk nem akarja. Neki nincs szüksége arra a pirruszi győzelemre, és nekünk sincs, mert később ott fogunk élni" - mondta Julia Vitjazeva. 

Szinte semmi nem maradt Bahmut városából (videó)

A Mandiner számolt be róla, hogy előkerült egy orosz drónfelvétel Bahmut városáról 8 hónapnyi harc után. A megrázó videóban az látható, hogy

a város épületeiből mára csak beton- és kőhalom maradt.

A cseh elnök Ukrajna NATO-csatlakozásáról beszélt

Ukrajna NATO-tagságát a háború befejezése után kell megfontolni – jelentette ki Petr Pavel, Csehország megválasztott elnöke. A nyugalmazott tábornok Pavel az ukrán Suspilne című lapnak adott interjújában azt mondta, hogy a védelmi szövetség új tagjainak mérlegelésekor a közös értékeket, a hosszú távú érdekeket és a technikai kompatibilitást kell figyelembe venni. A műszaki kompatibilitás szempontjából azt mondta, "Ukrajna elvégezte a házi feladatát".

A nemzetközi jog szempontjából amint Ukrajna a NATO tagja lesz, miközben még konfliktusban van, a szövetség a konfliktus részesévé válik. "Elképzelhető, hogy akkor nagy valószínűséggel még atomfegyverek bevetésével is mekkora méretű lesz a NATO és Oroszország közötti konfliktus. Meg kell tehát várni a háború végét és Ukrajna szuverenitásának visszaállítását" - tette hozzá.

Perevalszkot ágyúzták az ukránok

Egy bérház és egy gépészeti javító üzem, valamint egy elektromos vezeték és egy gázvezeték sérült meg, miközben az ukrán erők Perevalszk városát ágyúzták – közölte a luhanszki orosz katonai vezetés. Az ukrán fegyveres erők két rakétát lőttek ki a településre HIMARS rakétavetőből.

A tizedik nem az utolsó szankciós csomag

Üdvözölte az elfogadott tizedik Oroszország elleni szankciós csomagot az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában azt mondta: az új szankciós lépések erőteljesek a terrorista állam védelmi ipara és pénzügyi szektora, valamint az orosz társadalmat hazugságba fullasztó propagandisták ellen, akik megpróbálják hazugságukat az egész világra terjeszteni. 

Diplomatáik és az egész állam azon dolgozik, hogy a globális és különösen az európai szankciókat kiterjesszék az orosz atomiparra, a Roszatomra, mindazokra, akik részt vesznek a terrorista állam rakétaprogramjában és nukleáris zsarolásában.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szerinte már megtették az ehhez szükséges lépéseket, és ezt várják az Európai Uniótól is.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 4849 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5815 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 96 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában