Tagjelölti státusz

2022.06.20. 23:01

Georgiában tízezrek tüntettek az európai uniós csatlakozást követelve

A georgiai fővárosban, Tbilisziben tízezrek tüntettek a volt szovjet köztársaság európai uniós csatlakozását követelve.

Az AFP francia hírügynökség számításai szerint mintegy hatvanezer tüntető vonult georgiai és európai zászlók alatt a parlament épülete elé, miután 

az Európai Bizottság azt ajánlotta, hogy várjanak még a tagjelölti státus megadásával.
Több Európa-barát szervezet és a teljes ellenzék Európáért tartandó menetre szólította fel híveit, hogy megmutassák: a georgiai nép eltökélt az európai választásában és a nyugati értékek iránt.
  "A szabadság, a béke, a fenntartható gazdasági fejlődés, az emberi jogok védelme és az igazság mindnyájunkat egyesítő értékek, amelyeket garantál az Európai Unióhoz való integráció" - írták közleményükben a szervezők.
Az Európai Bizottság támogatta Ukrajna és Moldova tagjelöltségét, Georgia esetében megjegyezte, hogy fennáll az EU-csatlakozás perspektívája, aminek nincs jogi érvénye.
"Georgiának gyorsítania kell a reformokat és közelednie a nyitott kapu felé" - mondta Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke.
Az EB szerint a hivatalos tagjelöltséghez Georgiának véget kell vetnie a politikai megosztottságnak, a sajtószabadsággal kapcsolatos pereknek, igazságügyi és választási reformokat, valamint "oligarchamentesítést" kell megvalósítania.

Borítókép: Tbilisziben tízezrek tüntettek a volt szovjet köztársaság európai uniós csatlakozását követelve (Vano SHLAMOV/AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában