Ukrán válság

2022.06.01. 07:13

Versenyfutás Ukrajnában: a segítség vagy a pusztulás érkezik gyorsabban – frissül (videó)

98. napja dúl az orosz–ukrán háború.

Cikkünk frissül!

Kijevi hírszerzés: megerősített állásokat hoznak létre az orosz erők Ukrajna északi határánál

Az orosz erők megerősített katonai állásokat építenek ki az északkelet-ukrajnai Szumi megyében lévő államhatártól alig három kilométerre – közölte Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

Hírszerzésünk szerint az orosz csapatok állásokat építenek ki Podivotye és Nyekiszlica települések térségében, ez az oroszországi Brjanszk régióban, Ukrajna államhatárától körülbelül 3 kilométerre található

– idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a szóvivőt, aki elmondta azt is: két orosz Szu-35-ös repülőgép légicsapást mért a Szumi megyében lévő Bilopillja falura.

Motuzjanik szavai szerint az orosz csapatok védelmi állásokat építenek ki a második és a harmadik vonalon Ukrajna déli részében, Herszon és Zaporizzsja megyékben is, a keleti országrészben lévő Harkiv megyében pedig növelik egységeik tűzerejét.

Közben Andrij Kovaljov, az ukrán fegyveres erők 112-ik kijevi területvédelmi dandárjának sajtótisztje egy tévéműsorban arra figyelmeztetett, hogy továbbra is fennáll az orosz hadsereg Kijev elleni rakétatámadásainak veszélye.

A háborúnak még nincs vége. Még nem könnyebbülhetnek meg a főváros lakói. Kijevet elsősorban ballisztikus és cirkáló rakétákkal történő támadások fenyegetik

– hangoztatta Kovaljov. Szerinte fennáll az a veszély is, hogy az orosz erők megpróbálnak „második frontot” nyitni Kijev irányában. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagy létszámú ukrán erők és eszközök vesznek részt Kijev védelmében.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes múlt szombaton leszögezte: tárcája egyelőre nem látja jelét annak, hogy Oroszország újabb támadásra készülne az ukrán főváros ellen.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában azt jósolta, hogy a háború legalább ez év teléig folytatódik, mert egyik fél sem vonulhat vissza.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó eközben egy szerda esti tévéműsorban arról számolt be, hogy az orosz erők elfoglalták Szeverodoneck város területének 80 százalékát, de az ukrán védők számos ellentámadást hajtottak végre, és hat orosz fegyverest elfogtak.

Hennagyij Lahuta, a Herszon megyei ukrán katonai adminisztráció vezetője pedig arról adott hírt, hogy az ukrán erők több mint húsz települést foglaltak vissza, és nyomulnak tovább dél felé a régióban. 

Egy kanadai riporter donbaszi fotói

 

Leállt az orosz gázszállítás Dániába

Dánia legnagyobb energetikai vállalata szerint Oroszország szerdától leállítja a földgázszállítást, mert az ország nem volt hajlandó rubelben fizetni. A dán vállalat szerint számítottak a kialakult helyzetre, a gázszolgáltatásban nem lesz fennakadás, máshonnan fogják a kieső gázmennyiséget pótolni – írja a Sky News.

Oroszország korábban Finnországba, Lengyelországba és Bulgáriába is megszakította a gázszállítást, mert az említett országok sem voltak hajlandóak az orosz valutában fizetni. Kedd óta Hollandiába sem érkezik orosz gáz.

Kovács Zoltán: nem veszíthetjük szem elől az ország energiabiztonságát

Az olajszállítási alternatívák hiánya miatt az olajembargó nem politikai ízlés vagy politikai szándékok kérdése, hiszen nem veszíthetjük szem elől az ország energiabiztonságát – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Az orosz külügyminiszter szerint harmadik ország is belekeveredhet a háborúba

Az Egyesült Államok Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a fejlett rakétarendszerek Ukrajnába való küldésével növeli annak kockázatát, hogy harmadik ország is belekeveredik az orosz-ukrán háborúba. Az Egyesült Államok új, rendkívül fejlett rakétarendszereket (HIMARS) küld az ukrán hadseregnek, amelyekkel egyesek szerint képesek lehetnek megfordítani a Donbaszért folyó harcok menetét. Az állítólag Ukrajnának szánt változat hatótávolsága körülbelül 80 kilométer, ez körülbelül a duplája a jelenleg használt ukrán tüzérségi ütegek hatótávolságának – írja a Sky News.

Az orosz veszteségek jelentősen csökkentek az elmúlt időben

Nyugati tisztviselők becslése szerint az ukrán-orosz háború kezdete óta mintegy 15 ezer orosz katona halt meg és körülbelül 40 ezer szenvedett kisebb-nagyobb sérülést. Az orosz veszteségek viszont jelentősen csökkentek mióta viszonylag kis területre koncentrálják a hadműveleteiket. Ukrajna becslése, miszerint naponta 60 és 100 között halnak meg az ukrán katonák a donbaszi harcokban reális lehet – írja a Guardian.

Amerikai gyártmányú „öngyilkos” drónt indítnak ukrán katonák a harkovi fronton:

 

Németország légvédelmi rendszerekkel is támogatja Ukrajnát

Németország az IRIS-T típusú légvédelmi rendszerrel is támogatja az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – jelentette be Olaf Scholz kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlament alsóházában (Bundestag).

A kancellár kiemelte, hogy az IRIS-T a legmodernebb légvédelmi rendszer, amellyel Németország rendelkezik, és segítségével az ukrán haderő akár teljes nagyvárosokat megvédhet az orosz harci repülőgépek, helikopterek és drónok támadásaitól és a rakétatámadásoktól. A szövetségi kormány arról is döntött, hogy radarrendszereket is szállít Ukrajnának, amelyek tüzérségi állások felderítésére szolgálnak – mondta Olaf Scholz. 

Hangsúlyozta, hogy igaztalanok azok az állítások, amelyek szerint Németország nem támogatja kellőképpen Ukrajnát a védekezésben. Mint mondta, folyamatosan szállítanak fegyvert. Ismertette, hogy a napokban befejeződik az ukrán katonák németországi kiképzése a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg használatára, és elkezdődik egy újabb kiképzési program, amelyben a Gepard önjáró légvédelmi gépágyú használatát tanulják meg ukrán katonák. Hozzátette: az ukrán kormány május végén kötött szerződést Gepardok átvételére.

Több mint 900 célpontra mért csapást az orosz tüzérség

Több mint kilencszáz ukrán katonai célpontra mértek csapást az elmúlt nap folyamán az orosz tüzérségi erők – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint a csapások 128 vezetési pontot, 169 lőállásban tüzérségi és aknavetős üteget, valamint 623 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást értek. Az ukrán veszteségek között sorolt fel mintegy kétszáz embert, 24 haditechnikai eszközt, köztük egy amerikai M777-es taracot, egy 203 milliméteres 2SZ7-es Pion ágyút, egy Grad rakétasorozatvetővető rendszert és két lőszerraktárt.

Konasenkov azt mondta, hogy a légierő harcászati repülőgépei és drónjai több mint 140 „nacionalistát”, kilenc harckocsit és gyalogsági harcjárművet, egy Grad-vetőt, hat tüzérségi löveget és aknavetőt, 13 különböző katonai járművet és egy Osza-AKM légvédelmi rakétarendszert likvidáltak. Nagypontosságú levegő-föld rakétákkal öt vezetési pontra, valamint 29 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Az orosz légvédelem a beszámoló értelmében lelőtt egy ukrán SZU-25-ös repülőgépet és egy MI-8-AS helikoptert, két Szmercs rakétát és hét drónt.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 185 repülőgépet, 129 helikoptert, 1077 drónt, 326 légvédelmi rakétarendszert, 3363 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 457 rakétasorozatvetőt, 1744 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3329 speciális katonai járművet veszítettek.

Jelena Siskina, a donyecki parlament büntető- és közigazgatási törvénykezési bizottságának elnöke közölte, hogy az ukrán erők oldalán a Donyec-medencében elfogott külföldi zsoldosok nem tartoznak a fogolycsere hatálya alá. A képviselő a csak Moszkva által függetlennek elismert szakadár köztársaság kormányának hivatalos Telegram-csatornáján kifejezte reményét hogy a foglyok perén érvényesülni fog a jogállamiság és a nemzetközi egyezmények betartása és hogy minden ország, köztük Európa és az Egyesült Államok is, elküldi képviselőit a nemzetközi bíróságra.

Ferenc pápa szerint a búzát nem szabad fegyverként használni

A világ szegényebb országainak ellátását veszélyeztető gabonaválság miatt fejezte ki aggodalmát Ferenc pápa, aki a szerdai általános audiencián hangoztatta, hogy a búza nem válhat háborús fegyverré. A katolikus egyházfő kijelentette, nagy aggodalmat kelt az ukrajnai búzaexportot sújtó blokád, amelytől több millió ember függ, mindenekelőtt a szegényebb országokban. 

Ferenc pápa felhívást intézett annak érdekében, hogy minden erőfeszítés megtörténjen a kérdés megoldására, az egyetemes emberi jognak számító táplálkozás biztosítására. Hangoztatta:

– Azt kérem, hogy a búza, amely alapvető élelmiszernek számít, ne legyen háborús fegyver.

A pápa a római Szent Péter téren tartott általános meghallgatáson mondott beszéde végén szólt az ukrajnai kikötőkben álló gabona-szállítmányokról, melyek nem tudnak elindulni. A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa szombaton megtartja a korábban szokásos találkozóját hátrányos helyzetű gyermekekkel, ami a pandémia két évében elmaradt. A pápához érkező 160 gyermek között négy ukrajnai menekült gyerek is lesz, akik az utóbbi hónapokban jutottak el Rómába.

Lezárult az orosz Cirkon hiperszonikus fegyver tesztelése

Lezárta a Cirkon hiperszonikus cirkálórakéta tesztciklusát az Admiral Gorskov fregatt, megerősítve az új fegyver felkészültségét –jelentette ki Alekszandr Moiszejev tengernagy, az északi flotta parancsnoka szerdán Szeveromorszkban. Moiszejev emlékeztetett rá a múlt hét végén: egy, a Barents-tengerről indított Cirkon hiperszonikus robotrepülőgép egy mintegy ezer kilométer távolságban lévő célpontot ért el a Fehér-tengeren. A TASZSZ hírügynökség orosz hadiipari forrásra hivatkozva kedden azt írta, hogy ezzel a rakéta tengerfelszíni hordozóról végrehajtott tesztelése lezárult.

A tengernagy azt is bejelentette szerdán, hogy az északi flotta még idén hadrendbe állítja az Admiral Golovko fregattot, amely a hiperszonikus tengeri fegyverek első szabványos hordozója lesz. A hadihajó a 22 350-es projekt harmadik fregattja az Admiral Gorskov és az Admiral Kaszatonov mellett. Ennek az osztálynak a fő csapásmérő fegyvere jelenleg a Kalibr-NK rakétarendszer.

Szeverodonyeck 70%-a már orosz irányítás alatt áll

A luhanszki kormányzó szerint Szeverodonyeck 70%-a már orosz irányítás alatt áll. A várost fokozottan ostromolták az elmúlt hetekben, mivel általa a teljes donbaszi régió felett át veheti az irányítást az orosz hadsereg. A kormányzó még azt írta a Telegramon, hogy az ukrán csapatok egy része más pozíciókba szerveződött át, másik részük pedig a városon belül harcol.

Megdöbbentő bejelentés Oroszországban

Olga Szkabejeva a Rosszija-1 című műsorában a nézőknek azt sugallta, hogy Oroszország most olyan helyzettel néz szembe, amelyben „demilitarizálnia" kell a NATO-t – írja az Ukraine World ukrán hírportál.

– Talán eljött az idő, hogy beismerjük, hogy Oroszország különleges hadművelete Ukrajnában véget ért

– mondta.

– Abban az értelemben, hogy egy valódi háború kezdődött. Mi több, ez a harmadik világháború. Nemcsak Ukrajnát, hanem az egész NATO-t is kénytelenek vagyunk demilitarizálni.

A múlt héten Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy az országnak most már nehézfegyverekre van szüksége ahhoz, hogy hatékonyan harcoljon az orosz megszállók ellen Kelet-Ukrajnában. Az ukrán külügyminiszter, aki részt vett a Twitter-felhasználókkal folytatott élő kérdések és válaszok ülésén, azt is elmondta, hogy nem igazán zajlanak béketárgyalások Oroszországgal. 

Svájc megvétózta, hogy Dánia páncélozott járműveket szállítson Ukrajnának

Megvétózta a svájci kormány Dánia arra vonatkozó kérelmét, hogy svájci gyártmányú páncélozott járműveket szállíthasson az ukrán fegyveres erők támogatására - jelentette szerdán az SRF svájci televízió.

A svájci kormány gazdasági államtitkársága (SECO) nem járult hozzá ahhoz, hogy Dánia Svájctól vásárolt, Piranha III típusú páncélozott harcjárműveket juttasson el Ukrajnába.

HA egy ország exportálni akar svájci gyártmányú fegyvereket vagy katonai felszereléseket, azt csak a svájci kormánx engedélyével teheti meg és a hatályos svájci törvények tiltják fegyverek exportját konfliktusövezetekbe.

32 újságíró halt meg Ukrajnában

Legalább 32 újságíró halt meg a háború kezdete óta Ukrajnában az ukrán parlament közlése szerint. A legutóbbi áldozat Frédéric Leclerc-Imhoff francia újságíró, aki Szeverodonyecknél halt meg, amikor megtámadtak egy civileket evakuáló járművet.

243 gyerek halt meg a háború kezdete óta

Az ukrán parlament szerda reggel közölte, hogy a háború kezdete óta 243 gyerek halt meg, 446 gyerek pedig megsérült. Hozzátették, hogy a valós számok ezeknél nagyobbak lehetnek, mivel még nincsenek hivatalos adatok a megszállt területekről, illetve onnan, ahol még továbbra is aktív harcok dúlnak.

Közel 9400 ember érkezett kedden Ukrajnából Magyarországra

Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, hogy Magyarország területére 2022. május 31-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5 496 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3 895 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 237 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. május 31-én 188 ember, köztük 133 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Kegyetlen bombázás alatt Szeverodonyeck

 Az orosz ágyúzás miatt megsemmisült a szeverodonyecki kritikus infrastruktúra és megrongálódott a lakóházak hatvan százaléka – írta a Reuters.

Amerikai rakétákkal kényszerítenék Moszkvát tárgyalóasztalhoz

Az Egyesült Államok M142-es nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerrel (HIMARS) látja el Ukrajnát – közölte kedden a Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztségviselője.

„Ezeket a rendszereket az ukránok az ukrán területen történő orosz előrenyomulás visszaverésére fogják használni, de nem fogják őket orosz területen lévő célpontok ellen bevetni” – mondta a tisztviselő újságíróknak.

Salétromsav felhő Szeverodonyeck felett

Áram, víz és étel nélkül maradtak az emberek Mariupolban

A Deutsche Welle videója a megszállt Mariupolból: az emberek víz, áram és étel nélkül maradtak, az utcán töltik fel telefonjaikat, ruháikat ételre cserélik.

Heves harcok Szeverodonyeckben, a város 70 százaléka orosz kézen

Heves harcok dúlnak Szeverodonyeckben, a város túlnyomó részét elfoglalták az oroszok – jelentette be Szerhij Haidai kormányzó. A város folyamatos ágyúzás alatt van, ezért a kormányzó arra szólította fel a lakosságot, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Haidai azt is mondta, az állandósult orosz támadás lehetetlenné teszi a humanitárius segélyek szállítását és a lakosságot sem tudják evakuálni – írja a The Guardian.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában