Ukrán válság

2022.03.31. 17:43

Több helyen is egyre intenzívebb a háború

Élő közvetítés az orosz-ukrán háború 36. napjáról.

Cikkünk frissül

Párizs szerint semmi konkrét jel nem utal az orosz erők irányváltására

 

Az orosz erők Ukrajnában nem mutatják "semmilyen konkrét jelét" sem hátrálásnak, sem csapatvisszavonásnak a Kreml ez irányú kijelentései ellenére - jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a Le Figaro című napilap internetes oldalán csütörtök este megjelent interjúban.

"Nem látom jelenleg semmilyen konkrét jelét a gyakorlatban az oroszok tényleges és tartós irányváltásának" - fogalmazott a francia diplomácia vezetője. "Még ha lassabban haladnak is előre az erőik ahhoz képest, ahogy azt a Kreml remélte, nem látok jelenleg semmilyen jelentős hátrálást, sem valódi tűzszünetet" - tette hozzá.

Az ukrán és az orosz tárgyalóküldöttség keddi isztambuli tárgyalása után jelentette be Moszkva, hogy a bizalom erősítése céljából jelentősen csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében. Moszkva azt is közölte, hogy az erőinek részleges visszavonása mellett inkább Ukrajna keleti részére, Donyeck és Luhanszk környékére koncentrálja az offenzív katonai tevékenységét.

Párizs kétkedve fogadta a bejelentéseket.

"Az isztambuli tárgyalások nem hoztak semmilyen áttörést a három hete tartó tárgyalásokhoz képest. Ugyanazokat a témákat tárgyalták, és a lényeget illetően semmilyen alapvető előrelépés nem történt" - mondta Jean-Yves Le Drian. "Először tűzszünetre és az orosz erők kivonásának menetrendjére van szükség" - hangsúlyozta.

A külügyminiszter szerint az a kérdés, hogy a bejelentések arra szolgálnak-e, hogy az orosz erők regenerálódjanak, vagy pedig Moszkva részéről tényleges a tárgyalási szándék.

"Amíg nem látjuk a valódi és teljes tűzszünet konkrét bizonyítékait a gyakorlatban, az első feltételezés felé hajlok" - mondta.
 

 

Orosz rakétacsapás egy ukrán védelmi állás ellen - videó

Az alábbi légi felvételen az látható, ahogyan egy orosz tüzérségi lövedék megsemmisít egy ukrán védelmi állást:

 

Biden fia szervezte az ukrajnai biolaborokat

Az orosz védelmi minisztérium birtokába került az a levelezés, amelyet Joe Biden amerikai elnök fia folytatott az amerikai Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynökség (DTRA), a Pentagon ukrajnai vállalkozóinak munkatársaival, és ez megerősíti, hogy Hunter Biden fontos szerepet játszott a kórokozókkal folytatott ukrajnai munka pénzügyi hátterének megteremtésében - jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka csütörtökön kamerák előtt nyilatkozva.

 

Két Donyeck megyei város blokádját tervezi Moszkva

Oroszország folyamatosan csoportosítja át a csapatait a kelet-ukrajnai területekre, hogy bevegyék Harkovot, Luhanszk és Donyeck megyéket - írja a Kijevi Vezérkar.

 

Kiderült, mekkora károk keletkeztek az ukrán infrastruktúrában

A Kijevi Gazdasági Iskola számításai szerint az ukrán infrastruktúrában bekövetkezett károk mértéke meghaladja a 63 milliárd dollárt - írja az ABC.

 

Kivonulnak az oroszok a csernobili atomerőmű környékéről

Fehéroroszország felé vonulnak az orosz csapatok a csernobili atomerőmű környékéről - írja az Axios.

Oroszország kitiltotta az EU vezetőit

Kibővítette az európai uniós tagállamok és az európai intézmények beutazási tilalom alá eső tisztségviselőinek listáját Oroszország, a korlátozásokat kiterjesztette az unió felsővezetésére is, válaszul a Moszkva elleni szankciókra - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

A közlemény szerint válaszul az Európai Unió tömeges egyoldalú szankcióira, összhangban a viszonosság nemzetközi jogi alapelvével, az orosz fél jelentősen kibővítette az EU-tagországok és az európai intézmények azon képviselőinek listáját, akiktől megtagadja az Oroszországba való belépést. A korlátozások kiterjedtek az Európai Unió legfelső vezetésére, köztük több európai biztosra és uniós katonai vezetőre, valamint az Európai Parlament tagjainak túlnyomó többségére, akik támogatják az oroszellenes politikát.

Az orosz feketelistára felkerültek egyes uniós tagállamok kormánytagjai és parlamenti képviselői, valamint olyan közéleti személyiségek és médiamunkások, akik személyesen felelősek "a törvényellenes oroszellenes szankciók előmozdításáért, a ruszofób érzelmek szításáért, valamint az orosz ajkú lakosság jogainak és szabadságjogainak megsértéséért".

Az orosz diplomáciai tárca az intézkedésről szóbeli jegyzéket küldött az EU moszkvai képviseletének. A minisztérium kilátásba helyezte, hogy az EU és tagállamai részéről bármilyen ellenséges fellépés elkerülhetetlenül kemény válaszlépéseket von majd maga után.

A közlemény rámutatott, hogy az ukrajnai orosz "különleges hadművelet" kezdete óta az orosz állampolgárokat és a vállalatokat tömeges és önkényes egyoldalú korlátozásoknak vetnek alá Európában, "figyelmen kívül hagyva minden alkalmazandó nemzetközi jogi normát, nyilvánosságra hozzák személyes adataikat, és abszurd, törvénytelen "kritériumokat" találnak ki, hogy a lista további bővítése érdekében. A tárca szerint Brüsszel példátlan nyomást gyakorolva és zsarolva próbálja belekeverni a szuverén országokat "a nemzeti érdekeikkel ellentétes oroszellenes szankciókba", de "az elmúlt hetek eseményei bizonyítják, hogy ezek az erőfeszítések hiábavalóak".

Videón, ahogy az ukrán katonák rajtaütnek egy orosz egységen

A BMP-2 harckocsinak a tornya is lerepült a hatalmas robbanásban.

Videón a Mikolajiv kormányépület elleni halálos rakétacsapás

A csütörtöki orosz légitámadásban legalább húsz ember meghalt és harminchárman megsérültek.

Négymillió rubelre büntette az orosz médiahatóság a Wikipédiát

Négy millió rubeles bírságot szabott ki az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor a Wikipediára - írja a Meduza.

A hatóság szerint erre azért volt szükség, mert az oldal nem volt hajlandó időben eltávolítani az orosz fegyveres erők "ukrajnai különleges hadműveletével" (az oroszok következetesen így nevezik az ukrajnai háborút) kapcsolatos információkat, amelyek a Roszkomnadzor szerint az orosz felhasználók "félretájékoztatását" szolgálta.

130 ezer orosz fiatal kap behívót

Putyin elnök csütörtökön aláírta a tavaszi behívásáról szóló rendeletet, amelynek értelmében

134 500 18 ÉS 27 FIATALNAK KELL BEVONULNIA KATONAI SZOLGÁLATRA.

Az államfő egyúttal előírta azon sorkatonák és tengerészek leszerelését, akiknek szolgálati ideje lejárt.

Korábban Szergej Sojgu védelmi miniszter ígéretet tett rá, hogy a sorkatonákat nem vezénylik konfliktusövezetbe.

Putyin: orosz bankokban nyitott rubelszámláról kell fizetni a gázért

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgáz-kereskedelem szabályairól szóló rendeletet, amely a szerződések alapján rubelalapú fizetési rendszert ír elő.

Ezt maga Putyin jelentette be egy, a légi közlekedési ágazat helyzetével foglalkozó csütörtöki videokonferencián.

"Az ilyen országokból való partnereinknek világos és átlátható rendszert kínálunk: az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és holnaptól, folyó év április 1-jétől kezdve ezekről a számlákról kell majd fizetni a gázszállításokért" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a fizetés ütemezésének megsértését az orosz fél a vásárló mulasztásának fogja tekinteni. Erre az esetre szankciókat helyezett kilátásba.

"Nekünk senki nem ad el semmit ingyen, és mi sem fogunk jótékonykodni. Vagyis a hatályos szerződések le lesznek állítva" - közölte Putyin.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország számára elfogadhatatlanok a dollárért és euróért folytatott gázkereskedelem kockázatai. A kifizetések átváltása orosz rubelre Putyin szerint fontos lépés Oroszország pénzügyi és gazdasági szuverenitásának megerősítése felé.

Úgy vélekedett, hogy egy olyan helyzetben, amikor a nyugati országok pénzügyi rendszerét fegyverként használják fel, amikor ezen országok vállalatai megtagadják az orosz bankokkal, vállalatokkal és magánszemélyekkel kötött szerződések teljesítését, amikor a dollárban és euróban lévő vagyonokat befagyasztják, nincs értelme ezen országok fizetőeszközeit használni.

"Mi is történik és történt voltaképpen? Az európai fogyasztókat elláttuk erőforrásainkkal, a jelen esetben a gázzal. Megkapták, fizettek nekünk euróban, amelyet aztán ők maguk befagyasztottak. Ezzel kapcsolatban minden okunk megvan azt hinni, hogy a gáz egy részét gyakorlatilag ingyen szállítottuk Európába" - fogalmazott az orosz vezető.
 "Természetesen ez így nem mehet tovább" - tette hozzá.

Putyin érvelése szerint hagyományos rendszer szerinti, euróért vagy dollárért való további gázszállítások bevételét is blokkolás fenyegeti. Rámutatott, hogy a helyzet ilyen alakulását uniós kormányfők is kilátásba helyezték.

Németország és Franciaország azóta közölte: szerződésszegésnek tekintik az oroszok lépését és nem hajlandók rubelben fizetni az energiahordozókért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában