Rendkívüli

2022.03.10. 21:20

Gulyás Gergely: a kormány kitart a benzinárstop mellett (videó)

Valótlan hír volt, hogy az üzemanyagellátás veszélyben lenne.

Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon címmel Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató.

Gulyás cáfolta az álhíreket

Gulyás Gergely közölte, a kormány kitart a benzinárstop mellett. A kormány korábban bevezette a négy árstopot, és a cél az volt, hogy az energiaárak emelkedésétől a lehető legjobban meg tudják kímélni az embereket. Európa több országában több mint 200 forinttal drágább a benzinár.

Valótlan hír volt, hogy az üzemanyaellátás veszélyben lenne, vagy a kormány nem ragaszkodik az árstophoz.

 

Itt vannak a legfontosabb lépések
 

A kormány döntött arról, hogy a 7,5 tonna feletti gépjárművek, és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron. Egy kivétel van: a mezőgazdasági erőgépek továbbra is a 480 forintos áron vásárolhatnak. 

A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját

 - mondta a miniszter. A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyagellátás leállásáról. A rendelet 10 órakor lép hatályba.

Kamionstop

Péntek este 10 órától kedd 10 óráig kamionstop lesz.

Legfőbb cél az ellátásbiztonság

Hernádi Zsolt, a Mol-vezérigazgatója arról beszélt, hogy van elegendő finomítói kapacitás, és biztosított a megfelelő ellátás. Az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma - tette hozzá. Volt arra is példa, hogy nejlonzacskóba tankoltak üzemanyagot - mondta Hernádi.
A mi feladatunk az ellátásbiztonság garantálása.

Logisztikai problémák voltak

Hernádi Zsolt arról is beszélt, hogy körülbelül a megnövekedett forgalom 20 százaléka a benzinturizmusból származott. Nagyjából 10 százalék volt a pánikvásárlás - tette hozzá. Egy átlagos napon 5 millió liter üzemanyagot értékesítenek, és 8 millió litert adnak át a nagyfogyasztóknak. Mindemellett 5 millió litert exportálnak. Százhalombattán nagyjából 20 millió litert tudnak készíteni.
Majdnem 15 millió liter fogyott az elmúlt napokban, és ezt logisztikailag nem lehetett bírni.

Éppen ezért kellett közbelépni

 - mondta a vezérigazgató.

Pontos rendelkezések

A teher-és haszongépjárműveknek vissza kell térnie a nagykereskedelmi helyekre, vagy a nagynyomású kútfejekhez - ismertette Hernádi. Az utóbbi helyeken egy piaci ár fog érvényesülni - tette hozzá.

A töltőállomások nem szolgálhatnak ki normál kútfejeknél 3,5 tonnánál nagyobb külföldi, és 7,5 tonnánál nagyobb hazai járműveket.

Ekkor kellenek újabb lépések

Ha továbbra is növekszik a visszaélésszerű-használat és benzinturizmus, akkor elképzelhető, hogy további intézkedések kellenek - mondta Hernádi Zsolt.

Hernádi: A visszaélésszerű-használatot meg kell szüntetni

Hernádi Zsolt kérdésre elmondta, hogy idő kell a korábbi helyzet helyreállásához. Ha több kamion beáll tölteni, akkor nem marad az autóknak - tette hozzá. 

A visszaélésszerű-használatot meg kell szüntetni.

Gulyás bízik benne a józan ész lesz a döntő Párizsban

Gulyás az Origo kérdésére azt mondta, csak olyan szankciókat vezessünk be, ami az orosz félnek fáj. Nem Európát akarjuk szankcionálni, és bízik benne, hogy a józan ész lesz döntő Párizsban az uniós csúcson - tette hozzá.

Fontolják meg a tanársztrájk elhalasztását

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy köszöni, hogy a mozdonyvezetők elálltak a sztrájktól a mostani helyzetben.
A tanársztrájk esetében a szülők igényeire is figyelni kell, arra kérte a tanárokat, hogy fontolják meg a sztrájk elhalasztását.

Ez a legfőbb cél

Hernádi Zsolt kérdésre elmondta, hogy a cél, hogy mindenkit a korábbi töltőhelyre próbálnak visszaterelni a megtett intézkedésekre.

A nagykereskedelmi ár még mindig a régiós szinten alacsony

Ratatics Péter, a MOL-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy holnaptól 679 forint lesz a benzin nagykereskedelmi ára. 

Az utóbbi ár még mindig alatta van a régiós áraknak.

Ez okozott nagy kihívást

Ratatics arról beszélt, hogy lényegében megszűnt az import az üzemanyagok tekintetében, ezért a hirtelen jött többletigény logisztikailag okozott nagy kihívást.

Az anomáliák áthidalása a cél

90 napra elegendő a hazai stratégiai készlet, és az adriai kőolajvezeték az egyetlen alternatíva - mondta Ratatics. Az összes határon megindult a benzinturizmus, leginkább a szlovákiai határ mentén - tette hozzá.
A pánikvásárlások tekintetében most kell megnyugodnia a piacnak, mivel nincsenek ellátási problémák, de vannak anomáliák, amiket át kell hidalni.

Rendeződhetnek a piaci viszonyok

A mostani intézkedések jelentős esélyt adnak, hogy rendeződjenek a piaci viszonyok, és a kisebb kutakon legyen elég üzemanyag - mondta egy másik kérdésre Ratatics. 1000-1500 lemaradt fuvar van, amit utol kell érni - hangsúlyozta. Az exportevékenységét is jelentősen visszafogta a MOL.

Ettől nem szabad megijedni

Ratatics Péter kiemelte, hogy a MOL teljes szakembergárdája azon dolgozik, hogy a meglévő anomáliákat kijavítsák. Ha valaki a MOL töltőállomása előtt bójákat lát, akkor csak egy technikai átállás van - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában