megtartja a festményt

2020.06.02. 10:46

Múzeumokban állíttatná ki a sorsjegyen nyert Picasso-képet egy olasz nő

Nem akasztja fel a szobája falára és egyelőre eladni sem szándékozik Pablo Picasso Nature morte (Csendélet) című festményét a ventimigliai Claudia Borgogno, aki egy jótékonysági árverésen nyerte az egymillió euró értékűre becsült műalkotást.

Lorenzo Naso (L) and his mother Claudia Borgogno (R), who won a Picasso painting valued at a million euros in a charity raffle to raise money for village water projects in Africa, pose in Ventimiglia on May 28, 2020. - Borgogno was gifted by her son the winning ticket of the "1 Picasso for 100 euros" project organised by French charity Aider les Autres (Help the Others) aims to raise funds for various humanitarian projects. Her prize is Picasso's 1921 oil painting "Nature Morte" (Still Life), which is signed and dated by the artist. (Photo by VALERY HACHE / AFP)

Fotó: Valery Hache

Az 58 éves olasz nő felhívást intézett pénteken a világ múzeumaihoz, hogy mutassák be közönségüknek az 1921-ben készült festményt, amely egy újság és egy abszintos üveg geometriai kompozícióját ábrázolja.

A helyi, ventimigliai polgármesteri hivatal már jelezte is, hogy kiállítaná a képet.

Borgogno, aki nem különösebben jártas a festészetben, elmondta, hogy

nem akarja eladni a festményt, hogy felélje az árát, inkább dolgozik tovább, szereti a munkáját, és meg akarja őrizni a művet, hogy biztos jövőt garantálhasson fiának.

A szerencse kegyeltje fiától, a 25 éves Lorenzótól kapta ajándékba tavaly karácsonyra a 100 eurós sorsjegyet, amellyel megnyerte a festményt. A Párizsban élő Lorenzo előbb csak magának vásárolt a sorsjegyből, majd édesanyjának is.

Az asszony elmondta, hogy még soha nem nyert semmit, bár néha lottózik. A festményről azt mondta, hogy nem tervezi feltenni a falra, de örömöt szerezne neki, ha múzeumokban lenne kiállítva, ahol mások is gyönyörködhetnének benne. Azt szeretné, ha Európa-, sőt világszerte bemutatnák, hogy minél többen láthassák.

Az asszony és fia elismerte, hogy

kockázatos lenne otthon őrizni a festményt, amelynek értéke szakértők szerint elérheti az egymillió eurót, napi árfolyamon a 347 millió forintot.

A francia szervezésű jótékonysági sorsjeggyel afrikai falusiak számára gyűjtöttek, hogy tiszta ivóvizet biztosíthassanak számukra.

Az 1 Picasso 100 euróért nevű sorsjeggyel 20 millió eurót reméltek összegyűjteni, de végül csak 5,1 millió euró gyűlt össze. A festmény tulajdonosa, David Nahmad műgyűjtő az eredetileg kért egymillió helyett beérte 900 ezer euróval, így 4,2 millió euró jut a Care segélyszervezethez madagaszkári, marokkói és kameruni ivóvízprojektjei számára. A világ 100 országában talált gazdára az akció honlapján eladott 51 ezer sorsjegy.

Az első ilyen jótékonysági sorsoláson 2013-ban egy 25 éves amerikai nyerte meg Picasso egy festményét, akkor bő négymillió euró gyűlt össze a sorsjegyek árából.

Borítókép: Lorenzo Naso (balra) és édesanyja, Claudia Borgogno

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!