Borzalmas betegség

2022.06.14. 06:04

Eleinte mindössze az ujjam görcsölt, ma már csak hónapjaim vannak hátra

Nem gondolt semmi aggasztóra a fiatal édesanya. Hamarosan azonban azzal kellett szembenéznie, hogy már csak hónapok vannak hátra az életéből, és az orvosok semmit sem tehetnek érte.

Az orvosok szerint legfeljebb fél éve van hátra annak az édesanyának, akit egy gyógyíthatatlan kór támadott meg. Mint arról beszámolt, a legnehezebb nem is az volt, hogy szembenézzen az állapotával, hanem hogy elmondja hatéves kislányának mindezt. Pedig az első tünetek nem voltak aggasztóak: csupán az ujja görcsölt.

A most 39 éves brit Alisa Maclom-Hutton azt követően fordult orvoshoz, hogy az ujjgörcsök miatt már nem tudta megcsinálni a kislánya haját. A dokik néhány vizsgálat után lesújtó diagnózist közöltek vele: motoneuron betegségben szenved. 

Betegsége degeneratív, azaz folyamatosan romlik az állapota: az MND-s betegek egy idő után sem járni, sem beszélni, sem önállóan enni nem tudnak, végül pedig már az önálló légzésre sem lesznek képesek – írja a Bors.

Amikor az orvos megmondta, mi a bajom, azt sem tudtam, mi ez a betegség, csak azt, hogy nem fogok sokáig élni és nem lehet meggyógyítani – idézte fel Alisa a diagnózis utáni első pillanatokat.

– Hazaértem. A gázosok még épp az új bojlert kötötték be. Egyenesen kimentem, leültem az esőben, és sírtam. Azt hiszem, egész éjjel ott voltam. Aztán eljött a pillanat, amitől a legjobban féltem: meg kellett mondanom a hatéves kislányomnak, és ezzel egy időben nem halálra rémíteni őt.

Kilenc éve kitart

Alisa betegsége 2013-ban derült ki. Az MND-s betegek többsége két–öt évet él, ő azonban már kilenc éve kitart. Annak ellenére nem hajlandó beletörődni a végbe, hogy az orvosok szerint legfeljebb hat hónapja lehet hátra. Elhatározta: életben marad addig, amíg nem találnak gyógymódot. A Davyhulme-ban élő nő ma már folyamatos segítségre szorul, nem tud járni és egyik kezét sem tudja használni, csupán egyetlen ujja mozog. Ápolója mosdatja, eteti, adja be a gyógyszereit, valamint ha az asszony elfárad, beszél helyette. Összesen 350 MND-tünetet produkál, melyek közül egyetlen nap alatt egyszerre akár 200 is jelentkezhet – írja a Mirror.

Megegyeztem a kislányommal, hogy nem fogok meghalni. Ez tart életben kilenc éve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!