Nagyvilág

2019.03.06. 17:22

Drogfüggő papagájok randalíroznak Indiában

India - Folyamatosan rájárnak a máktermésre, és egyetlen trükk sem használ ellenük.

India - Folyamatosan rájárnak a máktermésre, és egyetlen trükk sem használ ellenük.

Komoly károkat okoznak az indiai Madhja Prades államban az ópiumfüggő papagájok – írja az IFLScience nyomán a National Geographic magyar kiadása. A máktermesztők hiába őrzik a mezőgazdasági területeket, a madarak mindig visszatérnek rájuk, hogy fogyasszanak a mákból. A papagájok ellen még a riasztóberendezések is csődöt mondtak.

Helyi lakosok szerint a madarak egyszerűen kitanulták, hogy kell feltűnésmentesen megközelíteni az ültetvényeket. A papagájok általában nagyon zajosak, amikor csoportban mozognak, a mezőgazdasági területek közelében azonban megfegyelmezik magukat, és csendben maradnak - derül ki a cikkből. A növényeket egy nap akár negyvenszer is megdézsmálhatják, de előfordul, hogy egy madár leszakítja és elviszi a teljes mákgubót.

A környéken egyébként orvosi céllal termesztenek mákot. Az ópiumfüggő madarak 2015-ben tűntek fel arrafelé, 2017-ben pedig már a kormány kábítószerügyekkel foglalkozó hivatalának is figyelmeztetést kellett kiadnia, mivel a papagájok ópiumlopásai több régióban is megszaporodtak.

A farmerek minden trükköt bevetettek a megfékezésük érdekében, de a madarak újra és újra visszatérnek, akár az életük kockáztatásával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!