Nagyvilág

2017.08.24. 09:32

Óriási áruhegyek halmozódtak fel

Budapest - Európában a búzakészletek emelkedésére lehet számítani, a kukoricáé azonban csökken.

Budapest - Európában a búzakészletek emelkedésére lehet számítani, a kukoricáé azonban csökken.

A magyar gazdák a kenyérgabonánál egyre inkább áttérnek a bőtermő fajtákra, ami egyértelműen a minőség javulása ellen hat. A kukorica betakarítása még előttünk áll, a szakemberek viszont az elmúlt három év átlagától némileg elmaradó, 6,3 tonnás hektáronkénti termésre számítanak ebben az évben.

Több a gyengébb

Világviszonylatban kissé csökkent a búzatermés az előző évhez képest, Európa azonban kimaradt ebből a trendből, így a kontinensen a készletek további emelkedése tapasztalható – hangzott el a Portfolio és az agrárszektor.hu közelmúltbeli Kelet-magyarországi Agrárfórumán. Problémát jelent, hogy a növekedés jórészt a gyengébb minőségű terményekből származik, a gazdálkodók ugyanis egyre inkább a bőtermő búzafajták felé fordulnak, ám azok nem feltétlenül alkalmasak a malmi vagy legalább eurominőség produkálására.

Kezelhető lesz

A kukorica esetében idén az a ritka helyzet fordul elő, hogy a felhasznált mennyiség nagyobb lesz, mint a megtermelt, vagyis a világ zárókészletei végre csökkenhetnek, bár ennek ellenére is magas szinten maradnak. Drasztikus áresés ennél a terménynél így nem várható, a búzapiacot viszont továbbra is nyomják a növekvő zárókészletek, vagyis a kenyérgabona drágulására a termelőknek egyelőre várniuk kell. A főbb búzaexportőrök közül a franciák befolyása némileg csökken, Oroszországé viszont növekszik, ugyanis 3,5–4 millió tonnával magasabb termést jelentettek be az előzetesen vártnál. Ugyanez igaz Romániára is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!