Nagyvilág

2016.12.14. 14:31

A lány, aki attól fél, hogy ismét átalussza a karácsonyt

Nagy-Britannia - A 21 éves Gemma Garfirth 3 évvel ezelőtt egész egyszerűen kimaradt a karácsonyi ünnepekből, mivel egy egész héten át aludt. A fiatal diáklány egy nagyon ritka neurológiai rendellenességgel küzd, amelyet Kleine-Levin szindrómának, más néven Csipkerózsika szindrómának neveznek. Emiatt időnként hosszú napokig egyfolytában alszik, amely az elmúlt öt évben összesen 30 alkalommal történt meg vele.

Nagy-Britannia - A 21 éves Gemma Garfirth 3 évvel ezelőtt egész egyszerűen kimaradt a karácsonyi ünnepekből, mivel egy egész héten át aludt. A fiatal diáklány egy nagyon ritka neurológiai rendellenességgel küzd, amelyet Kleine-Levin szindrómának, más néven Csipkerózsika szindrómának neveznek. Emiatt időnként hosszú napokig egyfolytában alszik, amely az elmúlt öt évben összesen 30 alkalommal történt meg vele.Családi összejövetelek, ajándékbontás, ünnepi vacsora - ugye nem szívesen maradna ki mindebből? Gemmának egyszer már át kellett élnie ezt a csalódást, s most attól retteg, újra megtörténik a baj.

A világon összesen mintegy 1000 olyan embert tartanak számon, aki ebben a kórban szenved. A Kleine-Levin legfőbb tünetei az extrém fáradékonyság, paranoia és az ingerült, olykor hisztérikus viselkedés.

"Egy-egy ilyen hosszabb alvási epizód szinte bármikor bekövetkezhet, a legváratlanabb pillanatokban törhet rám, tehetetlen vagyok ellene. A tény, hogy egy karácsonyt már kihagytam emiatt, nagyon feszélyez. Igyekszem minél kevésbé beleélni magam a várakozásba."

2011 februárjában Gemma még csak 15 éves volt és elaludt, amíg édesanyjával vásárolgattak. Este már kifejezetten furcsán viselkedett, ismételgette önmagát, hektikus módon, összevissza sodródott ébrenlét és álom között. Kórházba került, vér-és vizelettesztet végeztek rajta, amelyet száz másik vizsgálat követett. Nem sokkal ezután a lány mély álomba szenderült és 14 teljes napig nem is ébredt fel. A következő két hónap során még két ilyen hosszabb alvási epizód következett, végül 2011 augusztusában diagnosztizálták nála a Csipkerózsika szindrómát.

A kór természetesen fenekestül felforgatta Gemma életét, volt, hogy heteken át kimaradt az iskolából. 2013-ban a karácsonyt sem sikerült ébren töltenie.

"Furcsa érzés töltött el, éreztem, hogy lassan mély álomba merülök, miközben a karácsonyi ajándékokat csomagoltam. Tudtam, hogy mi fog történni, s ekkor már csak pár nap volt hátra karácsonyig. Teljesen összetörtem, hiszen mindig is ez volt számomra az év legkedvesebb időszaka."

Amikor Gemma egyhetes alvást produkál, az édesanyja gondoskodik róla: napi kétszer felébreszti, hogy egyen és kimehessen a mosdóba. A Kleine-Levine egyelőre nem kezelhető, semmilyen hatásos ellenszere nincs. Ebben az évben a fiatal lány ezidáig négyszer bújt Csipkerózsika bőrébe, és csak remélni tudja, hogy ezúttal nem álmodja át az ünnepeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!