Nagyvilág

2016.09.15. 09:48

Szíria - Orosz vezérkar: Moszkva kiáll a tűzszünet meghosszabbítása mellett

Moszkva - Moszkva kiáll a szeptember 12-én 19 órakor hatályba lépett, egész Szíriára vonatkozó tűzszünet újabb 48 órás meghosszabbítása mellett - közölte szerdán Viktor Poznyihir altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának első helyettese.

Moszkva - Moszkva kiáll a szeptember 12-én 19 órakor hatályba lépett, egész Szíriára vonatkozó tűzszünet újabb 48 órás meghosszabbítása mellett - közölte szerdán Viktor Poznyihir altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának első helyettese.

"Ma este 7 órakor az orosz-amerikai megállapodás értelmében lejár az első 48 órás fegyverszüneti periódus. Megállapítjuk, hogy az eltelt időszakban a fegyvernyugvást nem teljes mértékben tartották be. Ma reggelig a tűzszünetsértések száma elérte a 60-at" - közölte az altábornagy moszkvai sajtótájékoztatóján.

Leszögezte, hogy Oroszország maradéktalanul teljesíti a Washington és Moszkva közbenjárására létrejött fegyvernyugvásból eredő kötelezettségeit, egyes nyugati médiumok értesüléseivel ellentétben. Hozzáfűzte: Oroszországnak ugyanakkor kételyei vannak afelől, hogy az amerikai fél képes megvalósítani a megállapodás rá eső részét, így a mérsékelt szíriai ellenzék erőinek elválasztását a korábban az al-Kaida terrorhálózat kötelékéhez tartozó an-Nuszra Fronttól.

"Éppen ellenkezőleg, úgy tűnik, hogy a terrorista csoportok egyesülésének tendenciája figyelhető meg, amiről az ágyúzások megnövekedett száma is tanúskodik" - világított rá az altábornagy.

Az altábornagy hangsúlyozta, hogy a szíriai kormányerők nem viszonozták a támadásokat.

"Szeretnénk ugyanakkor megjegyezni, hogy némely, az Egyesült Államok ellenőrzése alá tartozó fegyveres csoportok, mint például a (szélsőséges) Ahrar as-Sam, nyíltan elutasították a tűzszünetet. A fegyvernyugvás megsértésének legtöbb esete éppen ezekkel a csoportokkal áll összefüggésben" - tette hozzá.

Az altábornagy egyben elmondta: az orosz légierő csapást mért - a tűzszünet hatálya alá nem eső - Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak gyülekezési pontjára Palmürától északra. A bombázás nyomán 250 iszlamista vesztette életét, és legalább 15, nehézgéppuskákkal és légvédelmi eszközökkel felszerelt kisteherautójukat sikerült megsemmisíteni.

A szíriai kormánycsapatok az orosz légierő támogatásával márciusban űzték ki a dzsihadistákat Palmürából.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!