Nagyvilág

2015.11.14. 08:06

Merényletek Párizsban - Sok halálos áldozat van, a támadók mintegy száz túszt ejtettek

Párizs - Legalább 153 áldozat, 112 a Bataclannál, 8 támadó is meghalt.

Párizs - Legalább 153 áldozat, 112 a Bataclannál, 8 támadó is meghalt.

Francia hivatalos források hajnali friss információi szerint legalább 153 ember halt meg a párizsi merényletekben.

Összesen 6 helyszínen támadtak: a francia nemzeti stadionnál, a Stade de France-ban, a La Belle Equipe bárban a rue Charonne-on, a Le Carillon barnál, a rue de la Fontaine au Roi-nál, a boulevard Voltaire-en, illetve a XI. kerületi Bataclan koncertteremnél.

A legtöbb embert, legalább 112-őt a Bataclannál öltek megAz AFP-nek nyomozói forrásból olyan információja van, hogy legalább 200 a sérültek, és 80 a súlyos sérültek száma.

A párizsi főügyészség szóvivője hajnalban már arról beszélt, nyolc támadó halt meg eddig, közülük heten öngyilkos robbantás közben. Több támadó elmenekülhetett.

- index.hu -


Brüsszel - Fenyegetés miatt indulás előtt kiürítettek és átkutattak egy Franciaországba tartó repülőgépet az amszterdami Schiphol repülőtéren szombat délután - jelentette holland hatósági forrásokra hivatkozva a belga sajtó.

Budapest - A visegrádi országok hivatalban lévő külügyminiszterei szerint Európát, az európai embereket érte támadás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint erről Lubomír Zaorálek cseh, Miroslav Lajčák szlovák és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egyeztetett.

Washington - Amerikai sebesültjei és "talán halottjai" is vannak a párizsi terrortámadásoknak - jelentette szombaton a CNN hírtelevízió az amerikai külügyminisztériumra hivatkozva.

London - Őrizetbe vettek szombaton egy gyanúsan viselkedő embert a második legnagyobb londoni repülőtéren, a brit fővárostól délre fekvő Gatwicken, amelynek egyik terminálját egy időre teljesen kiürítették, és a környező utakat is lezárták.

London - A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának fel kell készülnie arra, hogy a párizsi merényletek áldozatai és sérültjei között sok brit állampolgár is van.

Budapest - Szervezett formában gondoskodik a Magyarországon lévő külföldi katonák fokozott védelméről a Magyar Honvédség - közölte Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke szombaton az MTI-vel.

Budapest, Párizs - Nógrádi György szerint az Iszlám Állam célja ezzel a borzalommal is a hármas stratégiai célja elérése volt. Villáminterjú.

Kairó - Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta magára a Párizsban elkövetett merényleteket szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében.

Párizs - Szíriai útlevelet találtak a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások egyik öngyilkos merénylőjének holtteste közelében - közölték szombaton rendőrségi források.


Egy önkéntes híradós összefoglalója az eseményekről:


Utcai felvételek:




Párizs - A Le Monde című napilap internetes oldala szerint a két hét múlva kezdődő párizsi ENSZ-klímacsúcs (COP) is szóba került a legalább 128 áldozatot követelő merényleteket követően a francia elnöki hivatalban összehívott válságtanácskozáson, de annak elhalasztása nem merült fel.

Kolozsvár - Két román állampolgár is van a pénteki párizsi terrortámadások áldozatai között - közölte szombat délután a román külügyminisztérium.

Róma - Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be az olasz határokon, repülőtereken és kikötőkben - jelentette be Angelino Alfano olasz belügyminiszter az olasz nemzetbiztonsági tanács szombati értekezletét követően.

Brüsszel - Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez - hangzott el a La Une nevű belga televízió híradójának különkiadásában szombaton.

London - Folyamatos felülvizsgálat alatt van a nagy-britanniai terrorkészültségi szint - mondta szombaton a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese.

Párizs - A párizsi prefektúra szombaton ismételten arra kérte a párizsiakat, hogy amennyiben lehetséges, ne hagyják el a lakhelyeiket az előző esti, legalább 128 áldozatot követelő merényleteket után. A hatóságok ugyanakkor nem tiltották meg a városban a közlekedést, a véradó helyeken pedig délre hatalmas sorok alakultak ki.

Párizs - Nicolas Sarkozy volt francia államfő szerint "totális háborút" kell a terrorizmus ellen folytatni és "gigantikus intézkedésekre" van szükség Franciaország biztonságának megerősítésére a párizsi merényleteket követően.

Berlin - Valószínűleg a párizsi merényletek elkövetőinek egyik cinkosát vették őrizetbe a napokban Bajorországban - jelentette szombaton a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.

Párizs - Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett háborús tettnek nevezte Francois Hollande francia államfő a párizsi merényleteket.

Brüsszel - Az Európai Bizottság épületénél félárbocra engedték szombat délelőtt az Európai Unió zászlaját a Párizst ért terrortámadás miatt - derül ki a testület egyik szóvivőjének az egyik közösségi oldalon közzétett üzenetéből.

Budapest - A párizsi merényletek miatt megerősítették Magyarország védelmét, a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra, a Fidesz tisztújító kongresszusát pedig elhalasztják - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az M1 aktuális csatornán.

Berlin - A németek "együtt sírnak" és gyászolnak a francia néppel - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton Berlinben, a kancellári hivatalban felolvasott sajtónyilatkozatában.

Szombat hajnalban sötétbe borult a párizsi Eiffel-torony, hasonlóképp emlékeztek meg az épület vegasi másánál is a terrortámadások ártatlanjairól. Máshol francia nemzeti színekkel rótták le tiszteletüket, kékbe, fehérbe és pirosba borult a One World Trade Center, az Empire State Building, a Wembley-stadion, a Megváltó Krisztus szobra és a San Francisco-i városháza is. Gyászol a világ.

Budapest - Általában instabil identitásúak a terroristák, és a személyiségükhöz hozzátartozik az is, hogy értékeket csak valakivel szemben képesek megfogalmazni, valami ellenében tudnak például tetteiknek értelmet adni - mondta Végh József kriminálpszichológus az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

London - Felajánlotta Nagy-Britannia segítségét a francia kormánynak a brit miniszterelnök. Szombat hajnali értesülések szerint a nap folyamán értekezletet tart a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA), hogy áttekintse a párizsi merénylet nyomán kialakult helyzetet. A COBRA jogkörében áll javasolni a terrorkészültségi szint emelését.

Párizs - Még mindig azt próbáljuk megtudni, hogy biztonságban vannak-e és egyáltalán hol vannak a banda és a stáb tagjai. Gondolatban együtt vagyunk azokkal, akik ebben a tragédiában érintettek - olvashatták a rajongók az Eagles of Death Metal (EoDM) Facebook-oldalán nem sokkal a támadás után, éjjel 1 óra körül.

Párizs - Mint arról már korábban beszámoltunk, a Facebook bevezette az úgynevezett safety check-et, azaz egy olyan biztonsági ellenőrzést, amivel katasztrófahelyzetekben vagy például a párizsihoz hasonló támadás után az ott tartózkodók jelezhetik szeretteiknek, barátaiknak, hogy jól vannak, illetve bárki leellenőrizheti, hogy ismerősei túlélték-e a tragédiát.

Párizs/Brüsszel - A mostani mindössze a negyedik alkalom, hogy a kormány rendkívüli állapotot hirdet ki Franciaország területén - derül ki a francia sajtóból.

London - A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE Intelligence Group szombat hajnali közlése szerint a dzsihadista csoportok a közösségi portálokon, elsősorban a Twitter üzenőportálon ünnepelték a Párizsban elkövetett terrormerényleteket.

Párizs/Brüsszel - Mindenfelé heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be a péntek éjjeli terrortámadások szemtanúi a Le Monde francia napilap internetes oldalának szombat hajnali tudósítása szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!