Nagyvilág

2013.06.18. 13:45

Román alkotmánymódosítás - A parlament nem támogatja a karcsúsítását célzó népszavazás megismétlését

Bukarest, 2013. június 18., kedd (MTI) - Nem támogatja a román parlament, hogy Traian Basescu államfő ismét népszavazást írjon ki az egykamarás parlamentre való áttérésről és a törvényhozás létszámának 300 főre való korlátozásáról.

Bukarest, 2013. június 18., kedd (MTI) - Nem támogatja a román parlament, hogy Traian Basescu államfő ismét népszavazást írjon ki az egykamarás parlamentre való áttérésről és a törvényhozás létszámának 300 főre való korlátozásáról.

A román képviselőház és szenátus kedden együttes ülésen véleményezte az államfő népszavazási indítványát. 191 törvényhozó támogatta, 123 ellenezte a referendum megszervezését, 69 pedig tartózkodott. Az igen szavazatok egyszerű többsége azonban nem volt elég a határozat elfogadásához, ahhoz a jelen lévők többségének a támogató voksára lett volna szükség.

Az alkotmány szerint az elnöknek konzultálnia kell a parlamenttel, mielőtt népszavazást ír ki valamiről, de a parlament véleményét nem kötelező figyelembe vennie.

Basescu hétfői sajtóértekezletén azt mondta, hogy a népszavazással megvárja, milyen szöveggel fogadja el a parlament az alkotmánymódosítást.

Romániában az alkotmány módosításához is népszavazást kell kiírni, de Basescu leszögezte, hogy nem vonja össze a két referendumot: a parlament karcsúsításáról tartandó népszavazás legalább egy héttel meg fogja előzni az alkotmánymódosító referendumot.

Az alkotmánymódosítást előkészítő parlamenti bizottság a tervek szerint ezen a héten véglegesíti az új alaptörvény szövegét, a parlament két háza azonban - az USL tervei szerint - csak ősszel szavaz majd róla. A tervezetet a törvényhozói tanácsnak és az alkotmánybíróságnak is véleményeznie kell, így plenáris voksot már nem lehet megejteni a tavaszi ülésszakban, amely június végén fejeződik be.

A keddi voksoláson az USL pártjai nem szavaztak egységesen: míg a Victor Ponta miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) számos törvényhozója a jobbközép ellenzéki Demokrata Liberális Párttal (PDL) együtt támogatta a népszavazási kezdeményezést, a Crin Antonescu vezette Nemzeti Liberális Párt (PNL) ellenezte azt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!