Nagyvilág

2013.03.22. 16:32

Vádamelés Sarkozy ellen - A volt államfő és a jobboldal az igazságszolgáltatást támadja

Párizs, 2013. március 22., péntek (MTI) - Az igazságszolgáltatást támadta pénteken Nicolas Sarkozy és francia vezető jobboldali politikusok, amiért előző este vád alá helyezték a volt államfőt a 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozásával kapcsolatban.

Párizs, 2013. március 22., péntek (MTI) - Az igazságszolgáltatást támadta pénteken Nicolas Sarkozy és francia vezető jobboldali politikusok, amiért előző este vád alá helyezték a volt államfőt a 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozásával kapcsolatban.

A volt köztársasági elnök "úgy véli, hogy botrányos eljárásban részesítette őt az igazságszolgáltatás" - mondta Thierry Herzog, Sarkozy ügyvédje pénteken az RTL kereskedelmi rádióban, és megkérdőjelezte a vádemelést elrendelő Jean-Michel Gentil bordeaux-i vizsgálóbíró pártatlanságát. Az ügyvéd a vádemelés ellen azonnali fellebbezéssel élt és az eljárás megszüntetését kérte.

Az ügyet egyébként azért helyezték át a dél-franciaországi városba, mert a helyileg illetékes nanterre-i főügyészről kiderült: többször is részletesen tájékoztatta az elnöki hivatalban Sarkozyt a nyomozás állásáról.

A volt elnököt azzal gyanúsítják, hogy visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Franciaország és Európa leggazdagabb asszonyának, a l Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi állapotával, és rábeszélte arra, hogy törvénytelen módon támogassa a 2007-es elnökválasztási kampányát. A vádemelést megelőzően Sarkozyt órákon át szembesítették a 90 éves milliárdos személyzetének több tagjával annak tisztázására, hogy a politikus - ahogy korábban állította - csak egyszer vagy pedig többször is megfordult a Bettencourt-házban.

A vádemelést a pénteki francia sajtó egyöntetűen meglepetésként és politikai földrengésként értékelte, miután az kérdésessé tette, hogy Sarkozy visszatérhet-e a közeljövőben a politikai életbe. A volt államfő nemrégiben egy interjúban ugyanis nem zárta ki annak a lehetőségét. Sarkozy tavalyi választási vereségét követő politikai visszavonulása óta óriási hatalmi harc folyik az ellenzéki oldalon a vezetői helyért, amelynek következtében a felmérések szerint a jobboldali választók körében továbbra is a volt elnök számít a legnépszerűbb politikusnak.

A vádemelés nem "törvénytelen kampányfinanszírozásra", hanem "megrendült állapottal való visszaélésre" vonatkozik, ami az ilyenkor szükséges orvosi vizsgálatok miatt meghosszabbíthatja az eljárást. Hírmagyarázók szerint a vizsgálóbíró azért döntött így, mert az illegális finanszírozás bűntettének elévülési ideje három év, a betegséggel való visszaélés viszont nem évül el. Ez utóbbi bűncselekmény három év szabadságvesztéssel és 375 ezer euró pénzbüntetéssel sújtható.

A jobboldal politikai elfogultsággal vádolta meg a vizsgálóbírót és értetlenségének adott hangot a vádemelés miatt.

"Nem értem a vádemelés indokait. Általában soha nem szoktam vitatni a folyamatban lévő bírósági ügyeket. Egyszerűen csak emlékeztetek arra, hogy létezik az ártatlanság vélelmének elve" - mondta Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának főtitkára. Francois Fillon volt kormányfő szerint "annyira igazságtalan, mint extravagáns" a döntés. Christian Estrosi volt ipari miniszter "egyértelmű politikai módszereket" emlegetett, s annak a reményének adott hangot, hogy "az igazságszolgáltatás nem hagyja magát felhasználni ebben az ügyben". Henri Guaino, a volt államfő korábbi különleges tanácsadója úgy vélte, hogy a bíró "megszégyenítette az igazságszolgáltatást". Laurent Wauquiez volt miniszter, az UMP alelnöke pedig Sarkozy-ellenes összeesküvésről és politikai döntésről beszélt a France Info hírrádióban.

Az igazságszolgáltatás elleni támadásokat a kormányzó szocialisták "elfogadhatatlannak" minősítették pénteken. Harlem Désir, a Szocialista Párt vezetője óva intette a jobboldalt attól, hogy nyomást gyakoroljon a bíróságra, Cécile Duflot, a Zöldekhez tartozó környezetvédelmi miniszter pedig "természetesnek" nevezte a vádemelést.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!