Nagyvilág

2013.02.28. 12:40

Izrael egyezségre jutott két palesztin éhségsztrájkoló rabbal

Jeruzsálem, 2013. február 28., csütörtök (MTI) – Az izraeli hatóságok megegyeztek az utóbbi hetek ciszjordániai zavargásait okozó négy palesztin éhségsztrájkoló fogoly közül kettővel - jelentette az izraeli rádió csütörtökön.

Jeruzsálem, 2013. február 28., csütörtök (MTI) – Az izraeli hatóságok megegyeztek az utóbbi hetek ciszjordániai zavargásait okozó négy palesztin éhségsztrájkoló fogoly közül kettővel - jelentette az izraeli rádió csütörtökön.

A megállapodás értelmében május 21-én szabadon engedik az evést négy hónapja megtagadó, "adminisztratív" őrizetben lévő, jelenleg egy izraeli kórházban ápolt Dzsaafar Izzeddín és Tárek Kvadán nevű rabot, akik cserébe abbahagyták éhségsztrájkjukat. Jövő héten ül össze az erről hivatalos határozatot hozó katonai törvényszék.

Jelenleg 178 palesztint tartanak fogva izraeli börtönökben adminisztratív alapon, vagyis bírósági eljárás nélkül, megújítható 3-6 hónapos időszakokra, titkos bizonyítékon alapuló terrorgyanú miatt.

Négy, bírósági ítélet nélküli fogoly hónapok óta tartó éhségsztrájkja, romló egészségi állapota az utóbbi hetekben zavargásokat váltott ki Ciszjordániában, az izraeli börtönök palesztin rabjainak körében pedig egynapos szolidaritási éhségsztrájkokat.

Két másik tiltakozó fogoly, Számer Iszávi és Ajman Saravna továbbra sem vesz magához táplálékot. Őket 2011 végén Gilád Salit, az elfogott izraeli tizedes fogolycseréjének részeként egyszer már kiengedték a börtönből, de Izrael szerint megszegték szabadulásuk feltételeit, ezért újra elfogták őket.

A mintegy 200 napja éhező Iszávit múlt héten nyolc hónapra ítélte egy polgári törvényszék a számára megszabott feltételek megsértéséért. Ennek nagy részét már leülte, és március elején szabadulnia kellene, de ügyében egy katonai bíróság is illetékes.

Eredetileg 26 évet szabtak rá terrortevékenységért, a fogolycsere alapján nem hagyhatta volna el a Gázai övezetet, de tavaly júliusban Ciszjordániában fogták el.

Saravna, a másik továbbra is éhező fogoly az izraeli biztonságiak szerint szabadulása után felújította a szélsőséges Hamász szervezeten belüli tevékenységét, ezért fogták el újra.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!