Nagyvilág

2012.12.01. 14:29

Palesztin ENSZ-státus - Védelmébe veszi a cseh álláspontot a Lidové Noviny

Prága, 2012. december 1., szombat (MTI) - Csehországnak semmi oka sincs arra, hogy az Európai Unióban terjedő Izrael-ellenesség határozza meg külpolitikai lépéseit - írja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap szombaton.

Prága, 2012. december 1., szombat (MTI) - Csehországnak semmi oka sincs arra, hogy az Európai Unióban terjedő Izrael-ellenesség határozza meg külpolitikai lépéseit - írja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap szombaton.A tekintélyes újság jegyzetében elutasítja a szociáldemokrata-kommunista ellenzék bírálatát, amely szerint Prága azzal, hogy nem szavazta meg a Palesztina státusát magasabb szintre emelő határozatot, az európai politika fő vonalán kívülre került.

"Mindig a fő áramlatban lenni, az nem politika, hanem diagnózis. Talán szorongásnak szokás nevezni. A Cernín palota (cseh külügyminisztérium) érvei nem érthetetlenek. Helytálló az az érv, hogy ez (az ENSZ-ben) tett kezdeményezés visszalépés a közvetlen tárgyalásoktól, és a palesztinok lépéseinek azon hosszú során alapul, amelyek azt célozzák, hogy valamilyen módon sikerüljön letörölniük Izraelt a Föld színéről. A már hagyományosan Izrael-ellenes ENSZ a hozzá tartozó UNESCO-val és a Nemzetközi Büntetőbírósággal ehhez ideális platformot kínál" - írta a lap.

"Az unióban erősödő Izrael-ellenesség mögött két fő okot látni: először a hagyományos antiszemitizmus újjáéledése azzal összefüggésben, hogy halványul a holokauszt emlékezete és a zsidók már nincsenek a tehetetlen áldozat szerepében, másodszor pedig az arab választók súlyának növekedése" - vélekedik az újság.

"Semmi okunk arra, hogy ezek közül bármelyik is irányadó legyen számunkra" - zárja jegyzetét a Lidové Noviny.

Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön "nem tag megfigyelő állam" szintre emelte a világszervezetben Palesztina státusát. A Palesztina államiságát elismerő határozat mellett 138, ellene pedig 9 küldöttség szavazott. Az ENSZ 41 tagállama - köztük Magyarország - tartózkodott a voksoláson. Az ellenszavazók között volt az Egyesült Államok, Kanada és Izrael, Európából egyedül Csehország tartozott ebbe a csoportba.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!