Nagyvilág

2012.07.24. 16:44

Németországnak 65 milliárd euró kiesést okoz a feketemunka és az adóelkerülés

Berlin, 2012. július 24., kedd (MTI) - Németországban várhatóan 65 milliárd euró adó- és járulékbevétel-kiesést okoz idén az illegális munkavégzés és az adóelkerülés szakértői becslés szerint.

Berlin, 2012. július 24., kedd (MTI) - Németországban várhatóan 65 milliárd euró adó- és járulékbevétel-kiesést okoz idén az illegális munkavégzés és az adóelkerülés szakértői becslés szerint.A németországi feketegazdaság az idén várhatóan 340 milliárd euró körüli értéket állít elő, ami nagyjából megfelel az egy évvel korábbinak. Az illegális munkavégzés leginkább az építőiparra jellemző, a feketén megtermelt érték csaknem 40 százaléka ebben az ágazatban jön létre. Ugyancsak jelentős, mintegy 20 százalékos a szolgáltató szektor aránya Friedrich Schneider, a linzi Johannes Kepler egyetem kutatója szerint.

Az illegálisan feldolgozott anyagok jelentős részét legálisan szerzik be, ami csökkenti a feketemunka okozta kárt. Tovább árnyalja a képet, hogy a feketén dolgozó munkavállalók a jövedelmüket rendszerint felélik, aminek révén áfa- és egyéb adóbevétel keletkezik.

Ugyanakkor a személyi jövedelemadó és a járulékok megfizetésének elmaradása miatt 50 milliárd euró nagyságrendű bevételtől esik el az állam. További 10-15 milliárd euró kiesést okoznak az adóelkerülés egyéb formái - véli a kutató a Bild című lap keddi beszámolója szerint.

A német pénzügyminisztérium szerint a feketemunka okozta károkat nem lehet számszerűsíteni. A tárca kedden a cikk nyomán érkezett megkeresésekre reagálva közölte, hogy nincsen elfogadott módszertan az illegális foglalkoztatás kiterjedtségének megbecsülésére, ezért csak az illetékes hatóság tevékenysége során feltárt adatokra lehet támaszkodni. A vámigazgatási hivatal jogellenes foglalkoztatással foglalkozó részlege (FSK) tavaly 524 ezer munkavállalót és 68 ezer munkaadót ellenőrzött, 660 millió euró értékű szabálysértést derített fel és összesen 168 ezer eljárást indított.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!