Nagyvilág

2012.07.19. 15:29

laus Meciarnak: elkerülhetetlen és sikeres volt Csehszlovákia kettéosztása

Prága, 2012. július 19., csütörtök (MTI)- Két évtized után megmutatkozott, hogy Csehszlovákia kettéosztása elkerülhetetlen lépés volt, és sikerrel járt - állítja Václav Klaus cseh köztársasági elnök abban a levelében, amelyet Vladimír Meciar volt szlovák miniszterelnöknek küldött 70. születésnapja alkalmából.

Prága, 2012. július 19., csütörtök (MTI)- Két évtized után megmutatkozott, hogy Csehszlovákia kettéosztása elkerülhetetlen lépés volt, és sikerrel járt - állítja Václav Klaus cseh köztársasági elnök abban a levelében, amelyet Vladimír Meciar volt szlovák miniszterelnöknek küldött 70. születésnapja alkalmából.Klaus a levélben, amely az államfő személyes weboldalán jelent meg csütörtökön, Meciart mint "tehetséges államférfit" és "igazi szlovák hazafit" méltatja.

"Az a rendkívül nehéz vágás, amelyet húsz éve közösen végeztünk el, elkerülhetetlennek és szükségesnek mutatkozik. Mindnyájunknak segített" - írja Klaus levelében, amely a www.klaus.cz weboldalon olvasható teljes terjedelmében.

Klaus szerint a "mindkettőnknek, illetve a csehek és a szlovákok többségének is drága ország (Csehszlovákia) kettéosztására bonyolult geopolitikai változások és létbizonytalanság közepette" került sor.

"Húsz év elteltével európai összehasonlításban mindkét államunk sikeres és stabil. De ennél is fontosabb az, hogy továbbra is - sőt talán még erősebben, mint korábban - a legközelebbi barátok és szövetségesek vagyunk" - olvasható a levélben.

Klaus azt állítja, hogy Csehszlovákia sikeresen - az önálló Csehországra és Szlovákiára - történt kettéosztásáért nagy köszönet jár Meciarnak.

"Úgy ismertem meg önt, mint erős és határozott politikust, igazi szlovák hazafit és mint olyan embert, akit nem fél a kockázatoktól" - írja a cseh államfő. Szerinte Meciar Csehszlovákia kettéválasztása idején államférfiként nyilvánult meg, s politikusként mindig megtartotta a szavát.

Szlovákiában ezekben a napokban emlékeznek meg a függetlenségi nyilatkozat elfogadásának 20. évfordulójáról a pozsonyi parlamentben, amely elindította Csehszlovákia kettéválását. A szlovák függetlenségi nyilatkozat elfogadása után Václav Havel csehszlovák köztársasági elnök benyújtotta lemondását.

1992 második felében Václav Klaus még miniszterelnökként állapodott meg Vladimír Meciarral, szlovák kollégájával a szövetségi ország békés szétosztásáról, s 1993. január elsején létrejött az önálló Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság. Azóta mindkét ország tagja lett a NATO-nak és az Európai Uniónak is.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!