Nagyvilág

2012.07.26. 14:39

Áthelyeznek egy több száz éves ortodox templomot Lengyelországban

Varsó, 2012. július 26., csütörtök (MTI/PAP) - Egy 18. századi ortodox templom több száz kilométert utazott északra a dél-lengyelországi Przemysl környékéről, hogy teljes rekonstruálása után a Varmia-Mazúri vajdaság egyik településében újra hívőket fogadhasson.

Varsó, 2012. július 26., csütörtök (MTI/PAP) - Egy 18. századi ortodox templom több száz kilométert utazott északra a dél-lengyelországi Przemysl környékéről, hogy teljes rekonstruálása után a Varmia-Mazúri vajdaság egyik településében újra hívőket fogadhasson.A kupnai Istenszülő oltalma fatemplom 30 százalékban fennmaradt épületét az eredeti helyszíntől csaknem 650 kilométerre északra fekvő Godkowo faluban építik újjá. Az eddigi munkálatok alkalmával sikerült helyreállítani a falakat, így a következő hetekben már a tetőszerkezettel foglalkoznak az építészek. A tervek szerint az év végéig befejezik a munkákat.

Az épület áthelyezésének gondolata akkor fogalmazódott meg, amikor Andrzej Soroka görög katolikus pap egy kis templom felállítását kezdte tervezni a településen élő 80 hívő család számára. Az épületet elképzelései szerint a római katolikusok is használni fogják, mert ez lesz a falu egyetlen temploma.

A költöztetést a műemlékvédelmi felügyelet engedélyezte, biztosítva az eredeti helyén romosodó épület fennmaradását.

A Kupno faluban 1729-ben felállított ortodox templomot 1947-ig használták a helyi görög katolikusok. Azóta, hívők hiányában, raktárépületként szolgált. A teljes felújítást adományokból finanszírozzák.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!