Nagyvilág

2008.09.26. 11:25

Kína bejelentette az űrsétát

<p>Kína pénteken hivatalosan bejelentette, hogy szombaton hajtják végre az első kínai űrsétát.</p>

Még a tervezett időpontot is előre megadta Vang Csao-jao űrközpont szóvivője. Magyar idő szerint szombaton 10.30-kor lép ki a világűrbe az egyik kínai űrhajós.
A kínai hivatalos sajtó jelentései alapján valószínűleg Csaj Csi-kang lesz az, aki egy kínai gyártású szkafanderben elhagyja a Sencsu-7 űrhajót.

Ez lesz a mostani háromnapos kínai űrrepülés legfontosabb mozzanata. Az űrsétára való képesség az előfeltétele a tartós űrállomás megépítésének, mert űrállomás összeszerelése és karbantartása nem lehetséges a világűrben végzett munka nélkül.

A világűrbe való kilépés a legkockázatosabb pillanata minden űrrepülésnek, mert a szkafandernek tudnia kell biztosítani mindazt a védelmet, amelyet a fém űrkabin nyújt.

A kínai űrséta idején egy második űrhajós jól bevált orosz gyártmányú űrruhában fog készen állni a légzsilipben arra az esetre, ha a kínai űrruha hibája miatt menteni kellene a kinti űrhajóst.

A kínaiak előtt eddig csak az oroszok és az amerikaiak tudtak embert küldeni a világűrbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!