Nagyvilág

2008.05.15. 21:48

Több százezren sztrájkoltak Franciaországban

<p>Párizs - Újabb kihívást intéztek a francia köztársasági elnök és jobbközép kormánya politikája ellen a francia közszolgáltatások dolgozói csütörtökön.</p>

Több százezer tanár, postai dolgozó és más közszolgáltatási területek alkalmazottai sztrájkoltak így tiltakozva az államfő és kabinetje drasztikus költségvetési csökkentései, illetve reformjai ellen.

"Az egyetlen, amit a kormány lát a közszolgáltatásokban, a könyvelési adatok" - mondta Francois Chereque, a CFDT szakszervezet vezetője.

Hivatalos becslés szerint a 2 és fél milliósra becsült állami alkalmazottak negyede vett részt az egész napos sztrájkban csütörtökön. Vagyis többen, az előző nagy sztrájk idején, januárban.

A szakszervezetek szerint a 740 ezer francia állami alkalmazott tanár, tanító, illetve oktató legalább 60 százaléka nem dolgozott, emiatt a francia iskolák többsége zárva volt.

A közszolgáltatási minisztérium szerint a középiskolai tanárok csupán 39, az általános iskolai tanárok 46 százaléka nem vette fel a munkát.

Nicolas Sarkozy kormánya csaknem 23 ezer állást akar felszámolni a közszolgáltatási szektorban, ezen belül több mint 12 ezret az oktatásban idén szeptemberben, és 35 ezret jövőre.

"Arra kértem a kormányt, hogy még a nyár előtt dolgozzon ki egy törvénytervezetet, amely biztosítaná, hogy a gyerekek iskolába járhassanak, és a szülőknek visszaadná azt a jogot, hogy dolgozni mehessenek" - nyilatkozta a köztársasági elnök a sztrájkra reagálva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!