Nagyvilág

2008.04.16. 12:24

Pusztító aszteroida közeleg - és a NASA rosszul számította ki a veszélyt

<p>Rosszul számolták ki az amerikai űrhivatal tudósai, mekkora esélye annak, hogy az Apofisz aszteroida becsapódik a Földbe. Hibájukat egy 13 éves német iskolás fiú javította ki. <A href="http://www.videonezo.hu/members.downloader/Apophis_destruction_sim.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" />&nbsp<A href="http://www.videonezo.hu/members.downloader/Apophis_2036_End_of_the_World.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></A></p>

Nico Marquardt a potsdami Asztrofizikai Intézet teleszkópos vizsgálataira támaszkodva kiszámolta, hogy 1:450-hez az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel - jelentette a Potsdamer Neuerster Nachrichten.

Ez még önmagában nem csoda, ám kiderült, hogy a fiú jobban számol, mint az amerikai űrhivatal, a NASA kutatói; ők ugyanis úgy becsülték, hogy a becsapódás esélye csupán 1:45.000-hez.

Azonban a fiú számításai a helyesek - erősítette meg az Európai Űrhivatal (ESA). Nico ugyanis - az amerikai szakértőktől eltérően - figyelembe vette annak az esélyét is, hogy az Apofisz összeütközik a Föld körüli pályán keringő negyvenezer műhold legalább egyikével, miközben elhalad a bolygónk mellett 2029. április 13-án.

A második találkozás végzetes lehet

A műholdak másodpercenként 3,07 kilométeres sebességgel keringenek a Föld körül, attól 35.880 kilométeres távolságban - márpedig az Apofisz 32.500 kilométerre halad majd el a Föld mellett.

Ha menet közben beleütközik egy műholdba, akkor megváltozik a pályája, így amikor legközelebb, 2036-ban ismét megközelíti a Földet, összeütközhet vele.

Abban azonban a fiú és a NASA szakértői is egyetértenek, hogy ha az Apofisz összeütközik a Földdel, akkor a 320 méter széles, 200 milliárd tonnás vas- és irídium bomba az Atlanti-óceánba csapódik majd be.

A becsapódás hatalmas cunamit okozhat, amely elképesztő pusztítást végez majd nem csak a tengerparton, hanem a szárazföld belsejében is, és olyan sűrű felhő alakul ki, amely elsötétíti az eget.

 

  • Halál egy luganszki bányában
  • Csatornába zuhant egy busz - 44 halott
  • Tragédia lett a kalandtúrából Új- Zélandon
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!