Nagyvilág

2008.04.10. 13:00

OLIMPIA - TIBET: Európai Parlament: nem tabu a kínai Olimpia megnyitásának bojkottja

<p>Az <STRONG><EM>Európai Parlament</EM></STRONG> (EP) csütörtöki plenáris ülésén a kínai <EM>nyári olimpiai játékok</EM> megnyitása esetleges bojkottjára szólítja fel az <EM>EU vezetőket</EM>, amennyiben <EM>Peking</EM> nem újítja fel a párbeszédet Tibettel.</p>

Az EP nagy többséggel (580 mellette, 24 ellene, 54 tartózkodással) elfogadott határozata élesen elítéli a kínai rendfenntartó erők brutális fellépését a tibeti tüntetőkkel szemben. Felszólítja a kínai hatóságokat, hogy nyújtsanak orvosi segítséget a sérülteknek, a letartóztatottaknak pedig jogi támogatást, továbbá azonnal engedjék szabadon mindazokat, akik élve a szólásszabadság jogos eszközével, békésen vettek részt a tüntetéseken.

Az EP a tibeti zavargások, és a biztonsági erők fellépésének azonnali kivizsgálását követeli, a független vizsgálatnak az ENSZ égisze alatt kell történnie.

Az EP sürgeti az EU soros szlovén elnökségét, hogy haladéktalanul tegyen erőfeszítéseket az unió közös álláspontjának kialakítására. Amennyiben Peking nem újítja fel a párbeszédet Tibettel, úgy vegyék fontolóra az EU vezetők, hogy nem vesznek részt a Nyári Olimpiai Játékok augusztusi megnyitó ünnepségén.

A képviselők támogatásukról biztosítják a száműzetésben élő tibeti vallási vezető, a dalai láma álláspontját: Tibet számára nem függetlenséget követelnek, csak politikai és kulturális autonómiát, amely tiszteletben tatja a vallási szabadságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!