Nagyvilág

2008.04.12. 09:30

Kína visszautasítja egy brit tanulmány állítását a madárinfluenzáról

<p>Kína visszautasította egy brit orvosi magazin állítását, hogy emberről emberre terjedő madárinfluenza eset történt Kínában - közölte a kínai állami hírügynökség szombaton.</p>

A Lancet brit orvosi magazin eheti számának egyik tanulmánya szerint egy 24 éves kínai férfi a halála előtt valószinűleg megfertőzte a saját apját a madárinfluenza-vyrus úgynevezett H5N1 fajtájával, amelyet a legveszélyesebbnek tartanak. A pekingi egészségügy minisztérium szóvivője azt közölte, hogy nincs bizonyíték a brit magazin állítására.
A kínai fiúval és apjával egyébként kapcsolatba került 91 ember egyike sem kapta meg állítólag eddig a betegséget.

2003 óta 378 ismert megbetegedés történt világszerte a vírus 1997-ben azonosított H5N1-es változatával kapcsolatban. Az Egészségügyi Világsszervezet (WHO) szerint ebből a 378 esetből több mint 60 végződött halállal, illetve bizonyítható volt, hogy a veszélyes madárinfluenza-vÍrus ölte meg ezeket betegeket.

A H5N1 vírus Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában és Európában gyakran előfordul szárnyasok szervezetében, de embert ritkán fertőz meg. A fertőzést rendszerint beteg szárnyasoktól kapják el az emberek. A szakemberek attól tartanak, hogy egy mutációval létrejöhet a H5N1 vírus emberről emberre terjedő változata, ami világméretű járványt okozna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!