Nagyvilág

2008.04.11. 18:54

Elégették Szlovákiában a februárban talált csaknem 164 kiló kokaint

<p>Megsemmisítette a szlovák rendőrség azt a csaknem 164 kilogrammnyi kokaint, amit még februárban foglalt le.</p>

A jó minőségű kábítószert szigorú biztonsági intézkedések közepette a dél-szlovákiai Vágsellye város vegyi üzemében égették el.Erről Martin Korch, a szlovák Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője tájékoztatta a sajtót pénteken.

Február elején összesen 163,8 kilogramm tiszta kokaint fedeztek fel a szlovák hatóságok egy csallóközi vámraktárban. A két, hivatalosan bor szállítására szolgáló konténerben lévő kábítószer értéke meghaladta az 1,6 milliárd koronát, vagyis körülbelül 12,5 milliárd forintot ért. A lefoglalt mennyiség körülbelül 514 ezer adag elkészítéséhez elegendő.

A konténerek Argentínából több dél-amerikai országon és a hamburgi kikötőn keresztül érkeztek Szlovákiába. Harmincöt kartonban 420, részben kristályos anyaggal vegyített folyadékot találtak, amelyből tiszta kokain nyerhető ki. Az egyik ellenőrzött üvegben lévő 908 gramm ilyen folyadékból csaknem 391 gramm kokain származott.

A hatóságok az üggyel kapcsolatba hozható cégekről és személyekről továbbra sem árulnak el részleteket. Arról sem nyilatkoznak, hogy szlovák állampolgárok is belekeveredtek-e az ügybe, de elárulták: olyanokról van szó, akik más jellegű áru behozatalával kapcsolatban már összeütközésbe kerültek a törvénnyel.

Szlovákiában ez az eddigi legnagyobb kokainfogás: ebből a kábítószerfajtából az elmúlt évtizedben összesen csaknem 14 kilogrammot foglaltak le északi szomszédunknál.

  • A kokain a sláger
  • Francia lány halálát okozta a kokainos zacskó
  • Fagyasztott polipokban csempésztek több tonna kokaint Európába
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!