Ablak a világra!

2024.06.16. 19:39

„Aki nem olvas, az egy életet él, aki olvas, az akár többet is” – Idén is népszerű volt a Debreceni Ünnepi Könyvhét

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén Debrecen idén is csatlakozott az ünnepi könyvhét programsorozatához. Csütörtöktől vasárnapig a Csapó utca sétálóövezetében várták a könyvesboltok, kiadók, antikvárium az érdeklődőket. A szervezők emellett érdekes előadásokkal, könyvbemutatókkal is készültek az idei könyvhéten.

Bekecs Sándor

Könyvesboltok, kiadók, antikváriumok is várták az érdeklődőket az idei debreceni könyvhéten

Forrás: Molnár Péter

A képregényektől kezdve, a klasszikus műveken át, egészen az antikváriumi darabokig mindennel találkozhattunk a Debreceni Ünnepi Könyvhét négy napja alatt. A nagy kiadók mellett kitelepültek helyi antikváriumok, a Déri Múzeum és az Alföldi Nyomda is. A könyvvásár mellett pedig különböző könyvbemutatókra, előadásokra is várták az érdeklődőket. Az elmúlt évekhez hasonlóan a 95. Ünnepi Könyvhét programjaihoz is csatlakozott Debrecen. Irodalmi művektől roskadozó standok lepték el még csütörtökön Csapó utca sétálóövezetét, a programsorozat utolsó napján látogattunk ki.

Izgalmas felhozatal várta az érdeklődőket az idei debreceni könyvhéten
Izgalmas felhozatal várta az érdeklődőket az idei debreceni könyvhéten
Forrás: Molnár Péter

Az Agymenők vígjátéksorozat egyik ikonikus helyszíne volt a képregénybolt, ahol a sorozat szereplői legtöbbször kedvenc darabjuk egy újabb kiadását keresték, de olykor új barátságokra, szerelmekre leltek a standok között. Mi most ez utóbbiakat ugyan nem kerestük, de arra mindenképp kíváncsiak voltunk, milyen trendek uralkodnak az itthoni képregényfronton.

Tóth-Laboncz Attila, a Master-Lab Comics kiadóvezetőjét, íróját barátja, Mester Csaba grafikus inspirálta arra, hogy képregényekkel foglalkozzon. – Főleg amerikai nagy zenekaroknak készített képregényeket, így innen indult, hogy Magyarországon ezzel a tematikával induljunk el. Az első képregényünk 2022-ben jelent meg. Hamar népszerű lett, nagyon pozitív fogadtatásban részesült – idézte fel. Elmondta, főleg zenei tematikájú kiadványokat készítenek, s rendszeresen hívják őket kiállításokra, fesztiválokra és előadásokat tartani.

Kétszázéves könyveket is vásárolhattunk a Debreceni Ünnepi Könyvhéten

A Déri Múzeum rendszeres résztvevője az ünnepi könyvhétnek, ez idén sem volt másképp. Az intézmény standjánál megtudtuk, minden évben jelentkeznek új kiadványokkal, katalógusokkal. – Az érdeklődők leginkább a helytörténeti tematikájú anyagokat keresik, de sokan beszerzik azon kiállítások katalógusait is, melyeket korábban láttak. Nemcsak az új, de a korábbi kiadványok közül is szoktak válogatni ilyenkor – mondta a Déri Múzeum munkatársa.

A Crystal Antikvárium és Aukciósház standjánál Asztalán Péter tulajdonos elmondta, szinte minden műfajból, stílusból tartanak egy-egy példányt, idén is sok könyvvel jelentek meg az ünnepi könyvhéten és az érdeklődőkben sem volt hiány. Kérdésünkre elmondta, találhatóak nála az 1700-as és az 1800-as évekből származó darabok is, mint például az Borovszky-féle Magyarország vármegyéi és városai sorozat 1898-as eredeti példányai. – Ezekre ugyanúgy van érdeklődés, mint az újabb könyvek iránt. Ez mindenképp jó dolog, hiszen, aki nem olvas, az egy életet él, aki olvas, az akár többet is – fogalmazott.

A modern technológia térnyerésével, a digitális világ hatására egyre kevesebb fiatal vesz kezébe könyvet, az pedig igazán ritkaság számba megy, hogy egy huszonéves írjon egyet. Barna Marci első könyve 2020 karácsonyán jelent meg. Akkor a koronavírus korát írta le, hogy miként látta mindezt egyetemistaként. Második könyvét az Ifjúságom temploma – Debrecenben nőttem fel címmel jelent meg nemrég. – Ez a könyv a cívisléről szól, arról, hogyan éli meg, látja a korosztályom debreceniséget, Debrecent. A könyvben megjelenik a sport, a kultúra, az egyetemi lét mellett a legendás debreceni éjszakai élet is – ismertette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában